lauantai 16. heinäkuuta 2011

Lipstikkakeittoa ja puustileipää




Äiti piipahti kylässä ja toi mukanaan tuoretta lipstikkaa ja ohjeen siitä tehtyyn keittoon. Täytyy tunnustaa suuri aukko sivistyksessä, en ole koskaan ennen syönyt lipstikkakeittoa tai mitään siitä tuoreena tehtyä. Kuivattua lipstikkaa olen lisännyt patoihin ja keittoihin, vähän niin kuin liemikuution asemasta. Nyt sitten tein keiton tällä ohjeella, joka alunperin on Mysi Lahtisen käsialaa.
Päätinpä leipasta myös leivän keitolle kaveriksi. Olin maistanut tätä mahtavan mehevää yrttipuustileipää aiemmin ystäväni tekemänä ja pakkohan ohje oli saada. Leipä on ehkä vähän turhan työläs arkileiväksi, näyttävän näköisenä se sopii paremmin juhlapöytään tai vaikka buffapöytään.

LIPSTIKKAKEITTO

6 sipulia ja voita paistamiseen
kahvikupillinen silputtua lipstikkaa
4 rkl vehnäjauhoja
1,5 litraa vettä
ripaus valkopippuria
sokeripala
kasvisliemikuutio
2 kanaliemikuutiota
2 dl kermaa

Ylläoleva ohje on alkuperäinen, muutin sitä sen verran, että käytin kolme kevätsipulia ja puolet niiden varsista, en käyttänyt kanalientä ollenkaan vaan lisäsin kaksi kasvisliemi "fond du chefiä".

Sulata voi kattilassa (Mysi ohjeistaa käyttämään rautapataa mutta sellaista ei nyt ollut käsillä), kuullota voissa sipulit mutta älä ruskista niitä. Lisää lipstikkasilppu ja sekoita sipulin joukkoon, hauduta pari minuuttia. Lisää jauhot sekaan, sekoita hyvin ja kaada vesi päälle. Lisää valkopippuri, sokeri, liemikuutiot ja puolet kermasta. Sokeri ohjeistetaan lisäämään koska se kuulemma tasaa lipstikan makua. Keitä keittoa miedolla lämmöllä ainakin tunti, itse keitin puolitoista tuntia. Ota kattila hellalta, lisää loput kermasta ja anna keiton levähtää hetki ennen tarjoilua.

Lipstikan voimakas maku pehmenee huomattavasti keitettäessä, vai onko se se kerma joka sen pehmentää, vai se sokeripala... joka tapauksessa tämä keitto jäi kyllä pysyvästi mun ruokalistalle.


YRTTINEN PUUSTILEIPÄ

Taikina:

3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
3 dl sämpyläjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl neitsytoliiviöljyä

Täyte:

2 rkl pehmeää voita
2 rkl hienonnettua basilikaa
2 rkl hienonnettuja rosmaariininlehtiä
0,5 dl valmista salaattisiemensekoitusta
1 dl raastettua emmentalia

Päälle:

muna
2 rkl salaattisiemensekoitusta
sormisuolaa

Sekoita hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa joukkoon sämpyläjauhot ja puolet vehnäjauhoista. Lisää öljy ja vaivaa taikinaan loput jauhot käsin. Vaivaa taikina sileäksi palloksi. Kohota lämpimässä liinan alla kaksinkertaiseksi (puolisen tuntia).
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, n. 22 x 35 cm levyksi. Voitele voilla, ripottele päälle salaattisiemensekoitus, yrtit ja emmentalraaste. Kääri taikina rullalle pitkältä sivulta, eli aivan kuin tekisit korvapuusteja.
Leikkaa rulla 16 osaan veitsellä. Aseta ensimmäinen puusti keskelle uunipeltiä leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin. Laita ympärille viisi puustia ja asettele loput puustit ympärille kehäksi.
(Tuosta kuvasta saa jonkinlaisen käsityksen, asettelumallia siitä ei kannata ottaa, puustejakin taisi tulla yli sallitun määrän).
Peitä pelti liinalla ja anna kohota puolituntia.
Voitele leipä munalla, ripottele päälle siemensekoitus ja sormisuola. Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia.

Valmis siemensekoitus sisälsi auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä ja pinjansiemeniä. Jos kaupassasi ei ole saatavilla valmista sekoitusta, niin voit ostaa siemenet erikseen ja sekoitella ne itse.

Lopputulema näytti tältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti