keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Napolin mamman munakoisovuoka (Parmigiana di melanzane)

Olen 100% varma, että edellisessä elämässäni olen ollut italialainen, sillä niin vahvasti olen saapasmaahan kallellani ruuan, viinin, matkailun, kaiken suhteen. Tämä ruoka on sen mun edellisen elämän mammani parhaita kasvisruokaohjeita, suoraan Napolista, vaikka italialaiset itse omivat tämän milloin mihinkin maakuntaansa. Mutta mä leikin, että tämä on se ainoa oikea ohje suoraan Napolinlahdelta.


Kaikki eivät vanno munakoisojen itkettämisen nimeen, en ole koskaan kokeillut tehdä ilman itkettämistä joten en osaa sanoa lopputuloksesta. Itse tykkään tehdä tämän pitkän kaavan mukaan ajan kanssa, niinpä itkettelen munakoisoja ja haudutan tomaattikastiketta pitkään. Tällä kertaa tein vähän pienemmän satsin n. 20 x 15 cm vuokaan ja josta yhden naisen taloudessa syötiin kolme kertaa.

2 pienehköä munakoisoa (yhteensä n. 500 g)
tomaattimurskaa (käytin 2 tetraa 370 g/kpl)
2-3 valkosipulinkynttä
pieni sipuli
0,5 tl sokeria
(viiniä)
1 pallo mozzarellaa
basilikan lehtiä
50 g parmesaania, pecorinoa tai grana padanoa
3 rkl jauhoja
oliiviöljyä
suolaa

Pilko munakoisot pituussuunnassa noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lado viipaleita lävikköön ja suolaa joka kerros hyvin ennen uusien kerrosten lisäämistä. Laita paino, esimerkiksi lasikulho, munakoisojen päälle. Tähän valutukseen menee noin tunti riippuen munakoisojen vetisyydestä.

Tee tomaattikastike sillä aikaa kun munakoisot itkettyy. Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä pannussa hetki ennen kuin lisäät tomaattimurskan (voit käyttää myös paseerattua tomaattikastiketta). Lisää sokeri ja loraus viiniä, jos avattu pullo löytyy jääkaapista. Sokeria kannattaa aina lisätä hyppysellinen tomaattikastikkeeseen sillä se tuo tomaatin omaa makua esiin. Mausta suolalla. Keittele kastiketta 30 - 60 min ja lisää välillä loraus vettä tai viiniä jos kastike sakenee liikaa.

Huuhtele itkettyneet munakoisoviipaleet ja kuivaa ne hyvin. Jauhota viipaleet kevyesti ja paista öljyssä niin, että saavat kauniisti väriä pintaan. Oliiviöljyssä paistamisesta ollaan montaa mieltä, mutta koska se mun Italian mammani niin tekee, teen minäkin. Valuta viipaleet talouspaperin päällä. Lado vuokaan ensin kerros munakoisoa, palasia mozzarellasta, muutama basilikan lehti, ohuesti tomaattikastiketta ja ripottele päälle parmesaania. Toista tämä kunnes kaikki aineet on käytetty. Vuoan päällimmäiseksi tulee tomaattikastiketta. Paista 180 asteessa 15 minuuttia, lisää päälle parmesaania ja jatka paistamista vielä 15 -20 minuuttia.

Sitten seuraakin rasittavin vaihe sillä vuoan pitäisi malttaa antaa jäähtyä hyvin koska haaleana se on parhaimmillaan. Maistuu kyllä hyvin myös kylmänä ja maku vain paranee seuraavaan päivään. Tämä sopii myös erinomaisesti lihan lisukkeeksi.

4 kommenttia:

  1. Kuuluuko niiden munakoisojen jäädä himpun sitkeiksi vai olla sellaista hyvin kypsää 'mössöä'? t.p

    VastaaPoista
  2. Moikka! Ne jää hyvin himpun sitkeiksi, mössöksi niiden ei kuulu mennä. Se jauhotus pitää munakoisot kasassa ja tekee niiden pinnasta rapsakamman.

    VastaaPoista
  3. Heippa! Uusi lukija ilmoittautuu! :) Tänään tein miehelle joka oli leikkauksessa (kitarisat) aamulla kurkkukeittoa ja hyvin maistui. Koko blogisi selailin lävitse ja monta kivan kuuloista ja herkullista reseptiä bongailin ja kokeiluunkin tulee menemään! Kasvissyöjän silmin kuvat olivat liian herkullisia, vaikka olisikin ollut lihaa lautasella... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, tervetuloa vaan lukijaksi!
      Itsekin pidän kovasti kasvisruuista ja yritän jatkossa tuoda niitä enemmän blogiin.

      Poista