keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Stifadoa ja paahdettuja perunanpuolikkaita


Kesälomareissulla Kreikan Kefaloniassa söin parasta ikinä maistamaani stifadoa. Padassa käytettävä liha mitä ilmeisemmin vaihtelee paikan tai saaren mukaan, se voi olla naudanlihaa, jänistä tai lammasta, mutta Kefalonian stifadot oli lähes joka tavernassa tehty vasikasta.

Eläinrakkaana lihansyöjänä tunnen sielussa kirpaisun aina kun lautasella on eläinlasta. Vaaleaa, ulkomailta tuotua juottovasikanlihaa boikotoin ehdottomasti. Sitäkin meidän kaupoissa ja ravintoloissa valitettavasti myydään vaikka sellaisen lihan kasvatus Suomessa onkin kiellettyä. En ala sen enempää asiasta paasaamaan, googlettakoon ken haluaa.

Tein stifadoni kotimaisesta vasikanlihasta. Kaksinaamaista ehkä, mutta viipaloituani lihan pataan pieni tippa silmäkulmassa, totesin lopputuloksen olevan kuitenkin erittäin herkullinen, eikä se maultaan jäänyt kauas Kefalonian stifadosta.


STIFADO (4-6 hengelle)

1 kg vasikanlihaa (naudanliha, lammas tai jänis käy myös)
4 rkl ruokaöljyä
suolaa
500 g helmi- tai paistisipuleita 
3-4 valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa
3 dl punaviiniä
0,5 dl viinietikkaa
1 dl vettä
2 rkl tomaattipyrettä
2 laakerinlehteä
1 kanelitanko

Leikkaa liha suurehkoiksi kuutioiksi. Kuori sipulit ja valkosipulit. Ruskista lihat kuumassa öljyssä pienissä erissä ja mausta suolalla, nosta lihapalat hetkeksi sivuun. Ruskista kokonaiset sipulit ja valkosipulit kevyesti. Lado lihat ja sipulit pataan kerroksittain, kaada joukkoon tomaattimurska, viini, viinietikka ja vesi. Lisää tomaattipyre, laakerinlehdet ja kanelitanko. Hauduta stifadoa 2-3 tuntia kannen alla hellalla tai uunissa 175 asteessa.

Stifado sopii tarjottavaksi salaatin ja leivän kanssa, myös erilaiset perunat käy hyvin (Kreikassa lähes aina mukana tulee ranskalaiset). Tarjosin oman stifadoni kanssa Sikke Sumarin ohjetta mukaellen paahdettuja uuniperunoita.



PAAHDETUT PERUNANPUOLIKKAAT

Jauhoisia, suuria perunoita esim. rosamunda
voita
tuoretta sitruunatimjamia (tai salviaa, tavallista timjamia, rosmariinia)
suolaa ja mustapippuria
Gruyere -juustoa (tai mikä tahansa kuorrutejuusto käy)

Kypsennä kokonaisia perunoita 200 asteisessa uunissa kunnes ne pehmenevät, noin 45 min.
Halkaise perunat kahtia. Koverra pehmeä sisus pois ja sekoita siihen teelusikallinen voita perunanpuolikasta kohti. Lisää seokseen silputtua yrttiä maun mukaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Täytä perunankuoret seoksella, ripottele juustoraastetta päälle. Paahda perunoita kuumassa uunissa 5-10 minuuttia niin, että juusto sulaa ja kuoret rapeutuvat. Perunat voi syödä kuorineen.

3 kommenttia:

  1. Elän nähtävästi menneessä kun nyt tätä ohjetta etsin, mutta tarkoitus on kokeilla tätä Loppiaisen ruoaksi. Pakastimessa on sisäpaistia, toivottavasti se käy tähän. T. Hannelore

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä teen tätä pian myös uudestaan! Sisäpaistista tulee oikke hyvää.

      Poista
  2. Niin oli kiire päästä nuuhkimaan stifadon tuoksua, että tartuin just uunista nostetun padan kanteen ihan reteesti ilman kintaita. Näpit jääveteen ja nenä pataan! Siis ihan törkeän hyvää tuli, ja maistui perheen naperollekin "voi tehdä uudestaan". Liha ehkä hiukan kuivahti, mutta siihen syynä lienee aika pitkä uuniaika. Tää pääsee meidän perheen vakkariruoaksi! T. Hannelore

    VastaaPoista