sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Pitsikakku


Pitsikakku on kurikkalainen perinnekakku ja on siellä päin tuttu näky perhejuhlien pitopöydissä. Olen muutaman kerran saanut tätä kakkua maistaa ja se on kyllä yksi herkullisimmista täytekakuista mitä tiedän. Työlistallani kakku on ollut vuosia ja tänä viikonloppuna tuli hyvä syy sen leipomiseen. Ohje on kopsattu Pieni Kakkupuoti -blogista, se on peräisin Koskenkorvan maa- ja metsätalousnaisten "Korvan parhaat" -kirjasta.
Tarkistutin reseptin vielä luetettavalla kurikkalaisella lähteellä ja sellaisen korjauksen siihen sain, että kakkupohjaan käytettäisiin vain perunajauhoja.

KURIKKALAINEN PITSIKAKKU

Pohja
6 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl perunajauhoja (tai 1,5 dl perunajauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja)
1,5 tl leivinjauhetta

Kostutus
2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Täyte
1 sitruuna
2 kananmunaa
1,25 dl sokeria
75 g voita

Kuorrutus
4 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

Koristekansi (pitsi)
0,5 dl voisulaa
0,5 dl mantelirouhetta
1 rkl maitoa
1 rkl siirappia
3 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta

Pohja: vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää siivilöiden joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista irtopohjaisessa kakkuvuoassa 175 asteessa noin 35 minuuttia. Jäähdytä.

Täytekiisseli: raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Laita kaikki kiisselin aineet kattilaan. Kuumenna koko ajan hyvin vatkaten kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa, älä keitä. Jäähdytä hyvin.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Ota puolet kermavaahdosta ja sekoita jäähtyneen kiisselin joukkoon. Täytä kakku seoksella. Levitä loppu kermavaahto kakun pinnalle ja reunoille. Laita kakku jääkaappiin odottamaan.

Koristekansi: sekoita kannen aineet keskenään ja levitä seos leivinpaperin päälle pyöreäksi, kakkuvuoan kokoiseksi levyksi. Paista kantta 200 asteessa 8-10 minuuttia, kunnes se saa kauniin värin.
Kun levy on vielä lämmin, leikkaa kakkuvuokaa apuna käyttäen ympyrä. Irrota liiat reunat erilleen. Nosta pyöreä levy täysin jäähtyneenä kakun päälle, paina hiukan jolloin kerma pursuaa pitsin raoista. Ylimääräiset pitsin palat voi laittaa kakun reunoille (tai syödä, toim.huom.)

Laadunvalvontaa (ei heikkohermoisille)

2 kommenttia:

  1. Ilmeisesti laadunvalvonta päästi kakun läpi ;-). Onpas upean näköinen leipomus. Pikkutarkka leipominen ei ole oikein aina minun kärsivällisyydelläni ja tarkkuudellani ominta alaa, mutta ehkä on aika alkaa kehittää itseään. Tämä näytti totta maar niin hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Kuule mä olen ehkä käsistä kömpelöin ihminen ikinä! En ollenkaan pidä pipertämisestä ja pikkutarkkuudesta. Tuon kakun tekemisessäkin eniten jännitin pohjan leikkaamista kolmeen osaan, pitsin saamista yhtenä kappaleena kakun päälle ja kerman pursottamista. Mutta toisaalta mua ei haittaa ollenkaan jos oma tekemä täytekakku, tai mikä tahansa leipomus, näyttää itse tehdyltä, päinvastoin sehän saa näkyä! Tuota kakkua suosittelen kyllä lämpimästi, se on vähän työläs tehdä mutta kaiken vaivan arvoinen.

    VastaaPoista