tiistai 6. joulukuuta 2011

Hyvää päivää Suomi!


Tein illaksi paria joulunmakuista juomaa, englantilaistyyppistä mulled winea ja omenaglögiä. Näillä eväillä vietämme kavereiden kanssa omia Linnan juhliamme ja keskitymme pukujen tiukkaan arvosteluun.

Juomapohjista riittää noin kolmelle isompaan lasiin, tai kuudelle pieneen glögilasiin.

MULLED WINE

1 appelsiini
pari siivua sitruunan kuorta
0,5 dl sokeria
1 kanelitanko
4 neilikkaa
ripaus muskottia
0,5 tl kardemummaa
puolikas pullo punaviiniä

Pese appelsiini ja sitruuna hyvin. Leikkaa puolet appelsiinista noin sentin paksuisiksi siivuiksi kuorineen. Leikkaa sitruunasta kaksi n. 5 cm pituista kuoren palaa. Lisää ne ja kaikki muut aineet kattilaan, kaada punaviini päälle ja anna poreilla miedolla lämmöllä vartin verran, liemen pitäisi keittyä hieman kasaan. Siivilöi liemi. Voit käyttää liemen saman tien kuumana, lisää vain joukkoon punaviiniä jatkeeksi. Lämmitä mutta älä keitä, kaada laseihin ja laita koristeeksi appelsiinin siivu. Voit myös tehdä liemen etukäteen ja lämmittää sitä punaviinin kanssa tarpeen tullen.

OMENAGLÖGI

5 dl omenatäysmehua
2 kanelitankoa
2 tähtianista
calvadosta

Keitä omenamehua kanelitankojen ja tähtianisten kanssa noin vartin verran. Laita lasiin loraus calvadosta ja omenamehulientä päälle. Omenatäysmehu ei ole yhtä makeaa kuin tavallinen omenamehu, mutta jos pidät makeammasta niin käytä tavallista omppumehua, tai lisää hieman sokeria liemen joukkoon.


Juomien seuraksi tein aurajuusto-piparkakkukierteitä
(ohje Maku-lehdestä 6/11) ja vuohenjuustoisia pipareita.


AURAJUUSTO-PIPARKAKKUKIERTEET (n. 25 kpl)

250 g valmista piparkakkutaikinaa
65 g (puoli purkkia) pehmeää Aura -levitettä

Kauli sulanut taikina ohueksi levyksi, noin 15 x 30 cm. Levitä juusto tasaisesti taikinalevyn päälle. Kääri napakaksi rullaksi ja leikkaa tanko viipaleiksi. Laita palat leivinpaperin päälle pellille, jätä tilaa ympärille. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia.







VUOHENJUUSTO-PIPARIT

pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
tilkka maitoa
piparkakkuja

Pehmennä vuohenjuusto maitotilkalla ja pursota pipareiden päälle.







Ja kaiken päälle vielä ihania Brunbergin puolukka-karpaloisia joulupusuja.



Hyvää itsenäisyyspäivää!


2 kommenttia:

  1. Nou joulupusut on tosi hyviä, paras maku :) maistoin viime vuonna ekan kerran pipari-sinihomejuustoyhdistelmää, hyvää oli mutta ei mitenkään tajunnanräjäyttävää niinkuin jotkut sanoo, noi aurajuusto-piparikierteet näyttää kyllä hyviltä. Jääkö noissa piparitaikina sillai ihanasti vähän pehmeäksi? :)

    VastaaPoista
  2. Juu piparitaikina jäi pehmeäksi ja enemmän niissä se pipari maistuu, sinihomejuusto ei ollenkaan puske läpi vaan antaa sellaisen aavistuksen taustamakua. Mä tykkäsin noista kovasti. Vuohenjuustolla koristelluista pipareista sellanen vinkki, että kannattaa laittaa se juusto päälle juuri ennen tarjoilua koska se kans pehmittää pipareita.

    VastaaPoista