sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Suppisrisotto



Tässä sienirisotto ihmiselle, joka ei tykkää sienistä. Niin kuin minulle. Systeri tätä salakavalasti kerran tarjosi ja yllätys yllätys, tykästyin kovasti. Jujuna tässä on kuivatut suppilovahverot, jotka jauhetaan huhmareessa hienoksi jauheeksi. Näin sienen ikävä koostumus ei tunnu suussa.
Sieni-ihminen käyttää tässä tietenkin mitä tahansa sieniä haluaa. Itse en tykkää kantarelleista missään muodossa. Porcinia (herkkutatti) olen syönyt Italiassa grillattuna ja se oli taivaallista, mutta Suomessa ravintolassa maistoin tattirisottoa ja, äh. Kerran maistoin kaverin annoksesta korvasienikastiketta joka oli ihanaa, toisella kerralla sama kastike maistui mättäälle, eli sille mille sieni pahimmillaan maistuu.
Eli minä sienivajakkina en uskalla käyttää kuin niitä kuivattuja suppiksia, koska ne olen hyviksi todennut. Ja vielä yksi juju, rapeaksi paistetut pekonimurut päällä...

SUPPILOVAHVERORISOTTO (ohje on kahdelle)

2 dl risottoriisiä
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl kana- tai kasvislientä
oliiviöljyä
0,5 dl parmesanraastetta
voita
mustapippuria
(pekonia)

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Jauha suppilovahverot huhmareessa hienoksi jauheeksi.
Kuumenna pari ruokalusikallista oliiviöljyä laakeassa pannussa ja kuullota siinä sipulit, lisää riisi joukkoon ja kuullottele niitäkin hetki. Lisää valkoviini ja anna imeytyä riisin joukkoon. Lisää jauhetut sienet ja ala lisäämään kanalientä noin desi kerrallaan koko ajan hämmentäen, lisää lientä aina kun edellinen liemidesi on suunnilleen imeytynyt.
Pidä pannu keskilämmöllä niin, että risotto porisee hiljalleen. Keittoaika on noin 20 minuuttia. Valmis risotto on valuvaa ja riisissä saa olla aavistus purutuntumaa.
Lisää valmiin risoton joukkoon parmesanraaste, voit säästää hieman juustoa risoton päälle. Lisää myös nokare voita ja mustapippuria, sekoita ne hyvin joukkoon.
Jos haluat niin ripottele päälle vielä rapeaksi paistettua pekonimurua.

6 kommenttia:

  1. Kuivatut herkkutatit voi myös jauhaa. Niissä on ihana pähkinäinen aromi! Kokeile joskus, jos satut kuivattuihin tatteihin jossain törmäämään.

    Itse rakastan sieniä, mutta ymmärrän, jos ei kaikille maistu. :)

    VastaaPoista
  2. Ehkäpä minunkin pitää aloittaa sieniharjoittelu tällä. Kadehdin kovasti kaikkia sienten rakastajia, mutta ei, ei vaan pysty.

    VastaaPoista
  3. Ohje on melkoisen samanlainen oman ohjeeni kanssa. Itse lisään usein vielä kesäkurpitsaa vähän väriä ja makua antamaan.
    Olen itse aiemmin ollut myös sienivajakki, mutta joskus kokeillessani huomasin myös sen, että kuivattuja sieniä kannattaa liottaa useammassa vedessä siten, että sitten kun sieltä ei enää irtoa sellaista värikästä lientä, niin sitten ne eivät enää maistu mättäälle. En tiedä, että toimiiko kaikkiin sieniin, mutta ainakin niihin, joita itse olen kokeillut, niin toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli hyvä vinkki kiitos siitä! Jos uskallan kokeilla lisää sieniruokia niin testaan tämän :)

      Poista
  4. Hei, kävin lukaisemassa useammankin kirjoituksen, mutta jätän kommentin vaikka tänne. Itse pidän sienistä valtavasti, mutta ei aiemmin osunut silmiin jauhetuista sienistä tehtyjä reseptejä. Pistänpä tämän muistiin! Mukavia ruokia ja juttuja täällä muutenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti viestistä! Ihan harmittaa välillä noiden sienien kanssa kun en niistä niin tykkää ja maailma on täynnä ihanan kuuloisia sieniruokaohjeita. Mutta tällaisilla pienillä askelilla edetään. Piipahda täällä toistekin!

      Poista