sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Soppapäivä

Tänään teki mieli keittoa ja päädyin tekemään sen linsseistä. Käytin belugalinssejä, siitä tuo keiton tummahko väri.



2 dl linssejä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl jeeraa
puolikas chili
litra vettä
200 g tomaattimurskaa
1 rkl kuivattua lipstikkaa
suolaa ja pippuria

Huuhdo linssit lävikössä juoksevan veden alla. Silppua sipuli, valkosipulit ja chili (poista chilin siemenet jos et halua kovin tulista). Laita loraus öljyä kattilaan ja freesaa siinä sipuli ja valkosipulit pehmeiksi. Lisää chili ja jeera ja kuumenna mausteita hetki sekoitellen. Kaada linssit joukkoon, lisää vesi ja tomaattimurska. Hienonna kuivattu lipstikka morttelissa ja lisää keittoon. Anna porista 20 - 30 minuuttia tai niin kauan, että linssit ovat kypsiä. Lisää vettä tarvittaessa. Lipstikan sijaan voi käyttää kasvisliemikuutiota.

sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Suloinen sunnuntai

Arkiaamupalani on pikapuuro työpöydän ääressä ja sen päälle automaattikahvia, mutta viikonloppuisin viitsin nähdä vähän enemmän vaivaa hyvän aamupalan eteen. Tänä aamuna tein yllätysmunia, hienommin ilmaistuna oeufs en cocotte.


Voitele annosvuoat. Laita "yllätys" vuoan pohjalle. Se voi olla melkeinpä mitä vaan, kinkkua, savukalaa, homejuustoa, basilikaa tai välttämättä ei mitään. Itse laitoin toiseen teelusikallisen öljyyn säilöttyä tryffelihakkelusta ja toiseen kinkkufilesuikaletta ja pieneksi viipaloidun kirsikkatomaatin. Riko yksi kananmuna per vuoka niin ettei keltuainen mene rikki ja lisää teelusikallinen ranskankermaa tai peruskermaa. Päälle ripaus ruohosipulia, pyöräytys mustapippurimyllystä ja suolaa. Kypsennä 190 asteisessa uunissa vesihauteessa 10-15 minuuttia tai sen verran että valkuainen on hyytynyt ja keltuainen vielä löysä. Paahda kaveriksi leipää.

Lohi "escabeche"

Löysin keittiön laatikosta kirjekuoren taakse kirjoittamani ohjeen "kalaa escabeche". Olin sen muutama vuosi sitten bongannut jostain telkkuohjelmasta ja ilmeisen kiireellä kirjoittanut ylös koska melkein kaikki mitat ja määrät puuttuivat.

Escabeche tarkoittaa kalan tai lihan kypsentämistä "hapolla", tässä tapauksessa viinietikka-öljykastikkeessa. Tein vähän toisin, paistoin kalan ja tein tästä marinadista kalalle lisukekastikkeen. Tässä ohje mun versioon, ohje on neljälle:

4 kalafilettä (käytin kirjolohta mutta se voi hyvin ola taimenta, nieriää, lohta, ahventa...)
2 salottisipulia tai kevätsipulia
1 punainen chili
1 punainen paprika
5 isoa tomaattia tai 10-15 kirsikkatomaattia
4 rkl oliiveja
1 rkl fenkolinsiemeniä paahdettuna
puolikas kurkku
2 dl valkoviiniä
1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
tuoretta kirveliä ja persiljaa

Ensimmäiseksi pyyhi kalafileet talouspaperilla, suolaa ne melko reippaalla kädellä ja jätä maustumaan. Paahda fenkolinsiemeniä kuumalla pannulla ilman rasvaa parin minuutin ajan, varo etteivät pala. Pilko kaikki kasvikset pieniksi. Poista kurkusta siemenkeskusta ennen pilkkomista, samoin chilistä, ellet halua ruuasta tulista. Laita pieni loraus oliiviöljyä pannulle ja pehmennä paprika yhdessä chilin ja fenkolinsiementen kanssa. Niiden on tarkoitus vain pehmentyä, ei ruskistua. Lisää suola, pippuri ja valkoviini ja kiehauta pikaisesti. (Käytin siis valkkaria enkä valkoviinietikkaa jota alkuperäisessä ohjeessa käytettiin. Suunnittelin tämän lisukkeeksi ja ajattelin, että viini maistuisi siinä vähän lempeämmin. Etikkaa käyttäisin jos kypsentäisin marinadilla kalat). Lisää oliiviöljy ja anna taas kuumentua, älä kuitenkaan päästä porisemaan. Lisää sitten kaikki loput kasvikset, kirveli ja persilja, niidenkin on tarkoitus vain kuumentua.

Samaan aikaan kun lämmittelin kasviksia, pyyhin liiat suolat kaloista ja paistoin ne pikaisesti molemmin puolin pannussa sen verran että saivat väriä. Jatkoin paistamista uunissa, 150 asteessa kymmenen minuuttia. Lyhyempikin paistoaika riittää jos haluaa jättää kalan sisältä punertavaksi, mutta itse tykkään täysin kypsästä lohesta ja siksi annoin olla uunissa kauemmin. Kun kalat ovat haluamasi kypsyisiä  kaada kuuma kasvissörsseli niiden päälle ja laita folion alle maustumaan.
Mun kalat maustuivat sen aikaa että uudet perunat kypsyivät, mutta ne voi jättää maustumaan vaikka yön yli ja tarjoilla seuraavana päivänä huoneenlämpöisenä.


Lisukkeena oli uudet perunat ja leipää kastikkeen dippailuun. Viininä Italian tuliaisina saatua Fattoria Le Poggetten roséviiniä Umbrian maakunnasta. Viini oli tarpeeksi hedelmäistä pyöristämään chilin makua, nam nam! Harmi ettei saa Alkosta.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Kana-kasvispataa

Töissä ruokatunnilla iski annoskateus kun työkaverini lounasrasiasta tulvahti aivan ihanat tuoksut. Siinä rinnalla oma tonnikalasalaattini ilman kastiketta oli lähinnä vitsi. Sain kinuttua ohjeen jota päätin testata saman tien, pienellä tuunauksella.

Kana-kasvispata

500-700 g kanaa (käytin maustamattomia broilerisuikaleita)
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
4 rkl tomaattipyrettä
200g retikkaa (jätin pois koska lähikaupasta ei löytynyt)
200g juuriselleriä
2 punaista paprikaa
2 porkkanaa
tölkki kikherneitä
1 rkl jeeraa (eli juustokuminaa)
1 tl kanelia
(lisäsin extrana 3 peperoncinoa)
suolaa
mustapippuria
5 tomaattia kaltattuina (unohdin ostaa tomaatteja, korvasin ne n. 400 g tetralla yrttimaustettua tomaattimurskaa)
1 kesäkurpitsa
tuoretta persiljaa & korianteria

Ruskista kanat sipulin ja valkosipulin kanssa, lisää tomaattipyre ja pyöräyttele pannussa vielä hetki. Lisää vettä niin että kanat peittyvät. (Tässä kohtaa lisäsin mukaan omin luvin Fond du Chef -kasvisliemikuution). Anna porista n. 10 minuuttia ja lisää sitten kaikki kasvikset, paitsi kesäkurpitsa, pieninä kuutioina, sekä mausteet. (Lisäsin tässä vaiheessa myös tomaattimurskan). Anna hautua 1 - 1,5 tuntia riippuen kuinka pieniä kasviskuutioita jaksoit pilkkoa. Lisää lopuksi kesäkurpitsakuutiot ja hauduta vielä kymmenisen minuuttia. Kun pata on valmista silppua joukkoon korianteria ja persiljaa.


Lisukkeeksi haudutin kvinoaa. Tämä oli oikein hyvä kesäpata! Kanat hautuivat ihanan mureiksi ja kasviksiahan voipi vaihdella mielensä mukaan tai jättää pois mistä ei pidä. Kanan voi vaihtaa vaikka possuksi. Mausteilla voi leikkiä. Tässä oli aavistus Intian tuoksua jeeran ja kanelin ansiosta ja sopi mainiosti viileään ja sateiseen kesäpäivään. Kiitos Minna ohjeesta!

torstai 9. kesäkuuta 2011

Muistoja...

Pari vuotta sitten tein lomamatkan Vietnamiin siskoni kanssa. Se matka oli yhtä makujen ilotulitusta, ihanaa tuoretta kalaa ja monenmoisia merenörkkejä, kasviksia ja hedelmiä joihin en aiemmin ollut törmännyt. Jälkeenpäin tuota matkaa muistellessani on yksi makumuisto palautunut mieleeni aina uudestaan:


juuri merestä noukitut ja grillissä käytetyt simpukat limellä, sitruunaruoholla ja korianterilla maustettuna. Niin yksinkertaista ja niin hyvää!

Ruokablogin perustaminen on ollut mielessäni jo vuoden verran mutta ensimmäisen postauksen tekeminen ei sitten ollutkaan niin helppoa. Vähän tämä jänskätti ja mietitytti, että minkälaisen blogin oikein haluan tehdä. Sitten lopetin turhan miettimisen ja päätin, että anti mennä ja katsotaan mihin suuntaan tämä muokkautuu. Ainakin saan itselleni näppärän reseptiarkiston, toivottavasti jossain vaiheessa täältä löytäisi inspiraatiota joku toinenkin!