keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Stifadoa ja paahdettuja perunanpuolikkaita


Kesälomareissulla Kreikan Kefaloniassa söin parasta ikinä maistamaani stifadoa. Padassa käytettävä liha mitä ilmeisemmin vaihtelee paikan tai saaren mukaan, se voi olla naudanlihaa, jänistä tai lammasta, mutta Kefalonian stifadot oli lähes joka tavernassa tehty vasikasta.

Eläinrakkaana lihansyöjänä tunnen sielussa kirpaisun aina kun lautasella on eläinlasta. Vaaleaa, ulkomailta tuotua juottovasikanlihaa boikotoin ehdottomasti. Sitäkin meidän kaupoissa ja ravintoloissa valitettavasti myydään vaikka sellaisen lihan kasvatus Suomessa onkin kiellettyä. En ala sen enempää asiasta paasaamaan, googlettakoon ken haluaa.

Tein stifadoni kotimaisesta vasikanlihasta. Kaksinaamaista ehkä, mutta viipaloituani lihan pataan pieni tippa silmäkulmassa, totesin lopputuloksen olevan kuitenkin erittäin herkullinen, eikä se maultaan jäänyt kauas Kefalonian stifadosta.


STIFADO (4-6 hengelle)

1 kg vasikanlihaa (naudanliha, lammas tai jänis käy myös)
4 rkl ruokaöljyä
suolaa
500 g helmi- tai paistisipuleita 
3-4 valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa
3 dl punaviiniä
0,5 dl viinietikkaa
1 dl vettä
2 rkl tomaattipyrettä
2 laakerinlehteä
1 kanelitanko

Leikkaa liha suurehkoiksi kuutioiksi. Kuori sipulit ja valkosipulit. Ruskista lihat kuumassa öljyssä pienissä erissä ja mausta suolalla, nosta lihapalat hetkeksi sivuun. Ruskista kokonaiset sipulit ja valkosipulit kevyesti. Lado lihat ja sipulit pataan kerroksittain, kaada joukkoon tomaattimurska, viini, viinietikka ja vesi. Lisää tomaattipyre, laakerinlehdet ja kanelitanko. Hauduta stifadoa 2-3 tuntia kannen alla hellalla tai uunissa 175 asteessa.

Stifado sopii tarjottavaksi salaatin ja leivän kanssa, myös erilaiset perunat käy hyvin (Kreikassa lähes aina mukana tulee ranskalaiset). Tarjosin oman stifadoni kanssa Sikke Sumarin ohjetta mukaellen paahdettuja uuniperunoita.



PAAHDETUT PERUNANPUOLIKKAAT

Jauhoisia, suuria perunoita esim. rosamunda
voita
tuoretta sitruunatimjamia (tai salviaa, tavallista timjamia, rosmariinia)
suolaa ja mustapippuria
Gruyere -juustoa (tai mikä tahansa kuorrutejuusto käy)

Kypsennä kokonaisia perunoita 200 asteisessa uunissa kunnes ne pehmenevät, noin 45 min.
Halkaise perunat kahtia. Koverra pehmeä sisus pois ja sekoita siihen teelusikallinen voita perunanpuolikasta kohti. Lisää seokseen silputtua yrttiä maun mukaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Täytä perunankuoret seoksella, ripottele juustoraastetta päälle. Paahda perunoita kuumassa uunissa 5-10 minuuttia niin, että juusto sulaa ja kuoret rapeutuvat. Perunat voi syödä kuorineen.

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Lohkoperunat ja tomaattisoosia



Roskaruuan himoissani päätin tehdä mäkkärisapuskalle vähän terveellisemmän vaihtoehdon, lohkoperunat ja niiden kaveriksi feikkiketsuppia. Tämä setti sylissä asetun viettämään sunnuntai-iltaa telkun ääressä. Määrästä riittää kahdelle.

Tomaattikastike

1 rkl öljyä
pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tölkki tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
0,5 dl punaviiniä
1 kuivattu chili (peperoncino)
2 tl sokeria
suolaa
mustapippuria

Kuullota hienoksi silputut sipulit pehmeiksi öljyssä. Lisää joukkoon tomaattimurska ja -pyre, punaviini ja kaikki mausteet. Keitä miedolla lämmöllä noin puolisen tuntia ja jäähdytä. Voit halutessasi soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella tasaisemmaksi.

Lohkoperunat

700 g perunoita
2 rkl öljyä
paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
raastettua parmesania

Lohko pestyt, kuorimattomat perunat veneiksi. Laita lohkot kulhoon ja lisää sinne öljy ja mausteet. Sekoita hyvin, niin että öljy ja mausteet leviävät tasaisesti kaikille lohkoille. Kaada perunat uunipellille ja ripottele päälle parmesanraastetta. Paista 225 asteisessa uunissa 20 - 30 minuuttia, tai niin kauan että perunat saavat kauniin paistovärin.
Dippaa kuumia perunoita jäähtyneeseen tomaattidippiin.

Salaatti uunipunajuurista ja vuohenjuustosta


Lisää hehkutusta yhdistelmästä punajuuri-vuohenjuusto, tällä kertaa salaatin muodossa.  Kun se vaan on niin hyvää!

Paistoin pieniä punajuuria 160 asteisessa uunissa kypsiksi, noin 45 min. Jäähdytin niitä hieman ennen kuorimista. Salaattipohjaan käytin rucolaa, punamangoldia ja vuonankaalta. Päälle retiisiä, kuutioitua punajuurta, vuohenjuustoa ja paahdettuja pinjansiemeniä.
Kastike kannattaa sekoittaa salaatinlehtien kanssa kulhossa ennen kokoamista, näin lehdet maustuvat tasaisesti.
Kastikkeena oli perus vinaigrette johon lisäsin vähän juoksevaa hunajaa,  eli oliiviöljyä, balsamicoa, vähän sitruunanmehua, suolaa, mustapippuria ja sitä hinajaa.

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Suklaashokki


Bongasin jälkkärin Ruotsin Arvostele mun illallinen -ohjelmasta (Halv åtta hos mig, ohje täältä).
Tämä oli viikon voittajan jälkiruoka ja se onkin nimensä veroinen suklaashokki!
Lopputulos ei ollut ällömakeaa mutta todella tömäkkää tavaraa, joten pieni suupala on tarpeeksi ja vie herkkupersiin makeanhimon mennessään. Niitä suupaloja tästä määrästä riittää isommallekin porukalle, vaikka alkuperäinen ohje sanoo sen olevan neljälle!
En ole marsipaanin ystävä, mutta tässä käyttämäni Dr Oetkerin mantelimassa ei puskenut karvasmantelin makua läpi.
Ruotsinkielinen ohje käskee keittämään suklaakreemin keltuaiset, kerman ja sokerin. Tein sen varovaisuuttani vesihauteessa ja onnistui oikein hyvin. Alla oleva ohje on oman tekeleeni mukaan.

CHARLOTTENLUNDS CHOKLADCHOCK

Pohja:

400 g mantelimassaa
4 valkuaista
voita

Suklaakreemi:

4 keltuaista
1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
100 g tummaa suklaata
150 g voita
50 g paahdettuja mantelilastuja

Tee ensin pohja. Raasta mantelimassa (raastamista helpottaa kun annat mantelimassapötköjen olla hetken pakastimessa). Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita raastettu mantelimassa joukkoon. Piirrä kaksi ympyrää leivinpaperille esim. ruokalautasta apuna käyttäen. Voitele ympyrät ja levitä massa ympyröille tasaisesti. Paista n. 15 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Jäähdytä pohjat.

Kypsennä vesihauteessa keltuaiset, kerma ja sokeri hyvin sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Lisää joukkoon paloiteltu suklaa ja voi, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.

Levitä suklaakreemiä pohjien väliin ja päälle. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla ja tarjoa marjojen ja kermavaahdon kanssa.

Peruna-papuspagetti

Viimeisimmän Glorian ruokalehden kannessa olevan pastan kaikki ainekset sattuivat löytymään kaapista, niinpä päätin testata ohjeen.

Suolatut, öljyyn säilötyt sardellit ovat hyvä mauste moniin pastakastikkeisiin, ne tuovat mukavaa suolaisuutta, eikä suinkaan kalan makua. Lehden ohjeessa käsketään lisäämään 4 sardellifilettä TAI 2 anjovisfilettä, en itse missään nimessä käyttäisi anjoviksia, varsinkaan niitä mausteliemeen säilöttyjä jotka sopivat vain janssoninkiusaukseen. Ei niiden makuja voi edes verrata toisiinsa.




Ohje on kopsattu suoraan Glorian ruoka- ja viinilehdestä 6/2011.

500 g keitettyjä pienehköjä perunoita (esim. Siikli)
200 g vihreitä papuja
400 g spagettia tai muuta pastaa

SARDELLI-KAPRISKASTIKE

1-2 valkosipulinkynttä
4 sardellifileetä (tai 2 anjovisfileetä)
1 dl basilikanlehtiä
1 dl lehtipersiljaa
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
2 rkl pieniä kapriksia
n. 1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1/4 tl mustapippuria myllystä
n. 1 dl oliiviöljyä

LISÄKSI:
parmesaania lastuina
(3 sardelli- tai 2 anjovisfileetä)
(1 rkl kapriksia)

Laita pastavesi kiehumaan. Laita kaikki kastikkeen ainekset kulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa öljyä, niin että kastike on juoksevaa.
Puolita perunat suupaloiksi ja laita ne hetkeksi sivuun. Huuhtele pavut ja leikkaa päät pois, viipaloi pavut suupaloiksi.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää pavut kun keittoaikaa on n. 4 minuuttia jäljellä. Voit laittaa myös keitetyt perunat lämpenemään veteen noin minuutiksi. Valuta vesi pois.
Kaada pasta, pavut ja perunat takaisin kattilaan ja sekoita kastike joukkoon. Pyöräytä halutessasi suikaleiksi leikatut sardellifileet kapristen ympärille pastan koristeeksi. Tarjoa pasta parmesaanin kanssa.
Vinkki (näin tein itse): voit keittää raa'at perunat pastan kanssa. Puolitettujen perunoiden keittoaika on noin 15 minuuttia, joten ne kannattaa laittaa kiehuvaan veteen noin 5 minuuttia ennen pastan lisäämistä.

Teen varmasti tätä pastaa toisenkin kerran. Kastike maistui mausteiselta pestolta mutta perunat oli turhia, ne jää jatkossa pois.

sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Siskonmakkarakeitto


Tässä yksi lapsuuden lempiruuistani jonka olemassaolon unohdin moneksi moneksi vuodeksi kun kaiken maailman etelän herkut sai yliotteen. Tällaisten peruspöperöiden äärelle on aina välillä mukava palata. Keittoa tuli tehtyä pienelle komppanialle mutta onpahan mitä ottaa pakkasesta kun sopan himotus jälleen iskee.

1,5 litraa vettä
700 g siskonmakkaroita
1-2 kasvis- tai lihaliemikuutiota
2 porkkanaa
200 g lanttua
200 g palsternakkaa
1 sipuli
7 keskikokoista perunaa
suolaa ja pippuria
persiljaa

Keitä kuutioidut kasvikset lähes kypsiksi kasvis- tai lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Purista siskonmakkarat joukkoon ja anna kiehua pari minuuttia. Tarkista maku ja lisää lopuksi silputtua persiljaa.