sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Sitruunaista parmesankanaa


Tuli ostettua kilon painoinen möhkäle parmesania ruokamessuilta ja mieli alkoi heti tehdä jotain hyvää parmesanpitoista ruokaa, siinä on mitä raastaa. Ja mikäs on raastellessa uudella Küchenprofi-raastimella, ei tullut hiki ja samalla vaivalla saa myös kynnet lyhennettyä, sen verran on terävä viila.

Messuilla vinkattiin, että parmesan säilyy jopa 6 kk hyvänä jääkaapissa kun sen kietoo puuvillaiseen keittiöpyyhkeeseen!

Onpa kelmeän värinen kana, mutta maku sitäkin parempi!


SITRUUNAINEN PARMESANKANA

4 broilerin sisäfilettä
1 dl raastettua kuivahtanutta vaaleaa leipää, tai korppujauhoja
1 dl parmesanraastetta
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
2 rkl tuoretta persiljasilppua
valkosipulin kynsi hyvin hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
1 kananmuna
2 rkl vehnäjauhoja
voita ja öljyä paistamiseen

Sekoita laakealla lautasella keskenään leipä- ja parmesanraaste, raastettu sitruunankuori, persiljasilppu, hienonnettu valkosipuli, suola ja mustapippuri.

Riko kananmuna toiselle laakealle lautaselle, riko munan rakenne haarukalla kevyesti vatkaten.

Laita puhtaaseen muovipussiin vehnäjauhot ja broilerin fileet, hölskyttele niin että fileet jauhottuvat kauttaaltaan. Jauhottamisen voi tietenkin tehdä myös lautasella, mutta helpommalla ja siistimmin pääsee kun sen tekee muovipussissa.

Kasta jauhotetut broilerin fileet kananmunaan ja pyöritä ne sen jälkeen kauttaaltaan leipä-parmesanraasteessa.

Paista fileet pannulla voi-öljyseoksessa noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta, niin että ruskistuvat kauniisti. Laita sen jälkeen fileet uuniin 225 asteeseen ja paista kypsiksi 15-20 minuuttia.

lauantai 29. lokakuuta 2011

Reilun meiningin semifreddo


Kuluneella viikolla on vietetty Reilun kaupan teemaviikkoa.
Reilun kaupan tuotteiden tuotannossa noudatetaan seuraavia periaatteita:

- Pienviljelijöille maksetaan vähintään Reilun kaupan takuuhintaa.
- Suurtilojen työntekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin.
- Osa Reilun kaupan lisätuloista käytetään yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin.
- Lapsityövoiman käyttö on kielletty.
- Tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä.



Siinä oli monta hyvää syytä suosia Reilun kaupan tuotteita, lisälukemista aiheesta löytyy täältä.


Tein teemaviikon kunniaksi jälkiruuan, jonka aineista suurin osa löytyi Reilun kaupan valikoimasta.

Ohje on ruotsalaisen kokin Leila Lindholmin uusimmasta kirjasta Vielä yksi pala! Alkuperäisessä ohjeessa olleet marengit jätin pois sekä vaihdoin saksanpähkinät cashew-pähkinöihin. Idea ohjeeseen on saatu Ben & Jerry's Chunky Monkey jäätelöstä.
Ohje on kahdeksalle mutta sen voi hyvin puolittaa jos haluaa tehdä pienemmän satsin.

CHUNKY MONKEY -SEMIFREDDO

4 luomukananmunaa
1 dl Reilun kaupan ruokosokeria
1 tuore vaniljatanko
4 dl luomu kuohukermaa
100 g Reilun kaupan cashew-pähkinöitä
3 kypsää Reilun kaupan banaania
150 g Reilun kaupan tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70%)
(2 rkl rommia)

Paahda pähkinät kuivalla pannulla ja jäähdytä. Rouhi pähkinät ja suklaa karkeaksi rouheeksi.

Erota kananmunan keltuaiset tarkasti valkuaisista. Vatkaa keltuaiset, puolet sokerista ja halkaistun vaniljatangon sisältä kaavitut siemenet kuohkeaksi vaahdoksi.

Vatkaa kerma erikseen vaahdoksi. Pilko kaksi banaania pieniksi kuutioiksi ja soseuta yksi banaani. Lisää kaikki banaanit kermavaahtoon ja kääntele kermavaahto keltuais-sokerivaahtoon.

Vatkaa valkuaiset ja jäljelle jäänyt sokeri kovaksi vaahdoksi kuivassa ja puhtaassa kulhossa. Kääntele tämäkin vaahto varoen seokseen.

Sekoita pähkinä- ja suklaarouhe seokseen. Mausta seos rommilla, jos haluat. (Mä halusin, mutta ei se rommi sieltä juurikaan maistunut).

Kaada jäätelöseos uunivuokaan, kulhoon tai muovirasiaan ja pakasta 3-4 tuntia niin, että siitä tulee puolijäistä (pehmeää keskeltä).

Viini- ja ruokamessut Helsingissä

Viini Ruoka & Hyvä elämä - tapahtuma järjestetään viidettä kertaa Helsingin Messukeskuksessa 27. - 30.10. Samalla lipulla pääsee myös kirja- ja musiikkimessuille sekä ArtForum Helsinki -tapahtumaan.

Viinipuolella teemana oli bio- ja luomuviinit, mutta ryysis alueella oli melkoinen emmekä jääneet sen kummemmin perehtymään mihinkään viiniin erityisesti, tärkeintä oli työviikon päätteeksi saada hyvää viiniä lasiin ja päivittää kuulumiset kavereiden kanssa.
Viini- ja ruokatapahtuman näytteilleasettajalista löytyy täältä.

Kotiin messuilta lähti Deli Delistä savustettua paprikajauhetta ja italialaisia suolaan säilöttyjä kapriksia, Decanterista viilaraastin, ihanan fiskarsilaisen Petris Chocolate Roomin ihania käsintehtyjä praliineja (ne savusuolalla maustetut ja suolamantelipraliinit...OMG! Ja ilouutinen Petrisin helsinkiläisille faneille: puoti avattu osoitteeseen Museokatu 11!), iso klöntti parmesania ja Rezen croissantit huomisaamun palaksi.
Kirjamessuilta mukaan lähti yksi Leila Lindholmin keittokirja ja Hesarin Ruokatorstai-opus, oikein hyvään hintaan molemmat.

Tervemenoa messuille kaikki!


Deli Deli

Deli Deli
Mainoksen uhri
The British Fudge Company
The British Fudge Company
Petris Chocolate Room



sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Paistettua maa-artisokkaa


Mamman plantaasilta saadaan nyt maa-artisokkaa oikein säkkikaupalla. Ainoa maa-artisokkaruoka jota viime vuosina olen tehnyt, on keitto. Se on ihan älyttömän hyvää, mutta mieli tekee testailla mitä kaikkea muuta tästä saisi aikaiseksi.

Päätin kokeilla uunissa paistettuja maa-artisokkia ja löysin netistä vähän vinkkiä.
Tämä on lisuke joka sopii vaikka mille liharuualle, kaikille joiden seuraksi olisi ensin ajatellut paistettuja perunoita tai uunijuureksia. Joissain ohjeissa artisokat käytetään kuorineen ja testasin tässä sitä niin, että kuorin puolet ja toiset puolet käytin kuorineen. Molemmat hyviä!

PAISTETUT MAA-ARTISOKAT (ohje on neljälle)

kilo maa-artisokkia
öljyä
yhden sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
parmesaniraastetta
lehtipersiljaa

Pese artisokat ja jos käytät ne kuorineen niin harjaa hyvin juuresharjalla, varmista ettei taitteisiin jää multaa. Halutessasi kuori artisokat. Leikkaa ne puoliksi, suurimmat voi leikata neljään osaan, ja laita saman tien kylmään veteen tummumisen estämiseksi. Esikeitä artisokkia noin viisi minuuttia tai niin kauan että ne pehmenevät aavistuksen verran.

Lämmitä uuni 200 asteeseen, laita uunivuoan pohjalle hyvä loraus öljyä ja kuumenna se uunissa. Kun öljy on tirisevän kuumaa kaada esikeitetyt ja valutetut maa-artisokat vuokaan, pyörittele niitä vuoassa että saavat öljyä kauttaaltaan pintaan. Purista puolikkaan sitruunan mehu artisokkien päälle, ripottele myös suolaa ja pippuria. Paista artisokkia ensin 200 asteessa puoli tuntia välillä käännellen. Nosta uunin lämpötila 220 asteeseen ja paista vielä 15 - 20 minuuttia niin että saavat kauniin värin ja paistopinnan, voit käyttää loppupaistamisessa myös grillivastusta. 

Ota artisokat uunista, purista päälle jäljelle jääneen sitruunan puolikkaan mehu, lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan. Ripottele vähän vasta raastettua parmesania ja lehtipersiljasilppua ja enjoy!

maanantai 17. lokakuuta 2011

It's glögi o'clock!


Glögikausi alkoi jo elokuun lopussa kun korkkasin viime talvelta unohtuneen glögipullon, mikä onkin melko erikoista koska meikkiksen käytössä ei glögit juurikaan ehdi vanheta. Glögi on ihanaa!
Tänään ostin ensimmäiset tämän vuoden ns. vuosikertaglögit, Blossaa ja Loimua. En osannut päättää kumpaa mastaisin ensin, niinpä korkkasin molemmat ja otin hömpsyt, tai no mukilliset, siis pienet mukilliset, kummastakin pullosta.

Blossan tämän vuotisessa glögissä tuoksuu ja maistuu kahvi.
Loimun sivuilla taas kerrotaan miten siinä "lämmin sisilialainen punaviini kohtaa pohjolan luonnon punakan karpalon sekä jouluiset ystävykset kanelin ja neilikan", mun nenään siinä tuoksui kardemumma.

Sen kummemmin näitä arvostelematta totean vaan, että omia makunystyröitä miellytti enemmän Blossa. Syynä saattoi olla sekin, että tein glögien seuraksi viikuna-manchego leipäsiä ja Blossan kahvimaisuus sopii juustolle loistavasti.



Eli ohje kaikessa yksinkertaisuudessaan:
paahdoin palaset rouhe-ciabattaa, leikkasin päälle siivut juustoa ja viikunaa ja päälle aavistus timjamihunajaa.







Sitten vielä toisenlaista asiaa. Sain mukavan viestin Inkiväärihillon Luumukalta. Hän oli valinnut omasta mielestään viisi kivan nimistä blogia, nimiä jotka ovat "hauskoja, osuvia ja luovia" ja omani oli mukana tuossa viisikossa, jee! Siitä hyvästä sain tämän tunnustustägin. Kiitos siitä!
(Pikkunen kiitos kuuluu myös brother-in-lawlle ja The Doorsille :)



Tunnustusta kuuluu jakaa eteenpäin ja tässä säännöt:

1. Kiitä palkinnon antajaa jakamalla hänen bloginsa linkkiä.
2. Jaa palkinto 10 seuraavalle blogille.
3. Ilmoita palkinnon saajille palkinnosta.

Olen melko uutukainen bloggaaja ja kovasti ilahdun, jos joku tänne Soul Kitcheniin tiensä löytää ja vaivautuu vielä lukemaankin. Siksi haluan antaa tunnustuksen eteenpäin kahdelle muulle uudehkolle blogille jotka olen kivoiksi todennut (jep, vain kahdelle, kymmenen olisi ollut vähän liian haasteellista koska enimmäkseen seuraan ulkomaisia blogeja). Tutustukaapa näihin!

sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Mee Goreng - paistetut nuudelit


Surffailin netistä erilaisia Mee Goreng ohjeita ja yritin mielessäni makustella mikä ohjeista muistuttaisi eniten Malesiassa syömääni herkkuannosta. Maut olivat siinä hyvin selkeitä ja simppeleitä, kanaa, katkarapuja ja mieto chilin potkaisu. Keräsin vinkkejä sieltä täältä ja tein niiden pohjalta oman versioni joka onnistui sen verran hyvin, että ajattelin laittaa ohjeen myös tänne.

MEE GORENG (ohje on 2-3 hengelle)

150 g vehnä- tai munanuudeleita (käytin udon-nuudeleita)
1 rkl chilikastiketta (sambal oelek)
1 rkl soijaa
1 tl sokeria
2 rkl tomaattipyrettä
1/4 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
0,5 dl vettä
2 valkosipulinkynttä hienoksi raastettuna
2 tl tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
2 kananmunaa
2 minipaksoita (kuvan paksoi on isompaa lajia)
kourallinen mung-pavun ituja
2 broilerin rintafilettä kuutioituna
8 kpl kuorittuja jättikatkaravun pyrstöjä
kourallinen cashew-pähkinöitä

Keitä nuudelit puolikypsiksi paketin ohjeen mukaan (noin puolet vaaditusta keitinajasta). Valuta hyvin ja laita sivuun odottamaan.
Sekoita kipossa keskenään chilikastike, soija, sokeri, tomaattipyre ja suola.
Huuhtele paksoit ja poista kannat. Minipaksoita ei tarvitse pilkkoa.
Riko munien rakenne, voit halutessasi maustaa munat ripauksella suolaa.
Kuumenna öljy wokissa ja kaada munat sinne voimakkaasti sekoittaen, niin että ne vähän kokkeloituvat. Lisää joukkoon raastetut valkosipuli ja inkivääri, kuutioitu broileri, nuudelit, paksoit, idut, vesi ja viimeisenä katkaravun pyrstöt. Pidä wokki koko ajan kuumana, sekoita hyvin ja paista noin 3-5 minuuttia kunnes kanat, katkaravut ja nuudelit ovat kypsiä. Lisää chilisekoitus ja sekoita se hyvin joukkoon. Paista vielä sen aikaa, että nuudelit kuivahtavat eikä wokin pohjalle jää nestettä. Lisää viimeiseksi cashew-pähkinät. Jos kaipaat lisäpotkua voit maustaa annoksen pöydässä extra sambalilla.