sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Spaghetti al pesto

Muistutin jälleen itseäni siitä, miksi pesto kannattaa tehdä itse, sen makua ei voi verratakaan valmiiseen kaupan tavaraan. Vaikka peston tekemisessä ei kauaa nenä tuhise, parhaimmillaan se on silti seuraavana päivänä, tai ainakin pari tuntia maustuneena. Huhmareen omistaja jauhaa pestonsa perinteitä kunnioittaen siinä, ja jolta huhmare puuttuu pyöräyttää sen helposti sauvasekoittimella.

Peston voi tehdä ilman tarkkoja määriä, laitan ne kuitenkin tähän koska tässä ohjeessa maut ovat omaan makuuni tasapainossa. Joka tykkää laittaa enemmän valkosipulia tai juustoa, lisää niiden määrää.

PESTO (ohjeesta riittää neljälle)

puntti basilikaa, n. 40 lehteä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl pinjansiemeniä
3 rkl parmesania
2 rkl pecorino romanoa
1-1,5 dl hyvää oliiviöljyä
ripaus suolaa

Paahda pinjansiemenet kevyesti paistinpannulla. Laita kaikki aineet kulhoon paitsi öljy, jota lisäät jauhamisen/surauttelun aikana niin, että saat sopivan notkean koostumuksen.

Keitä pasta ja lisää noin ruokalusikallinen pestoa per annos, sekoita hyvin pastan joukkoon.

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Rukiiset perunarieskat


Eiliseltä yli jäänyt perunamuussin jämä sai kokeilemaan rieskan leipomista. En koskaan leivo mitään ilman ohjetta mutta tämä taikina jos mikä on helppo sovellettava, eikä itketä jos menisikin pieleen. No eipä mennyt vaan tuli oikein hyviä leipäsiä. Nämä kannattaa syödä lämpimänä mutta ei niin kuin minä, ensimmäisen hutalehdin suoraan pelliltä ja hyvä ettei kitalaki palanut. Smetanaa käytin koska sitä oli sopivasti jääkaapissa, sen voisi korvata yhdellä kananmunalla ja miksei vaikka piimällä.
Tästä ohjeesta tuli kahdeksan reilun kämmenen kokoista rieskaa.

RUKIISET PERUNARIESKAT

n. 3 dl perunamuussia
2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl smetanaa
1 rkl siirappia
0,5 tl suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään. Ota kämmeneen mahtuviaa palasia taikinasta ja painele leivinpaperille niistä litteitä pyöreitä rieskoja. Paista uunin yläosassa 225 asteessa 15-20 minuuttia.

tiistai 15. marraskuuta 2011

Maa-artisokka-palsternakkapaistos


Tällainen paistos syntyi jääkaappiin melkein unohtuneista maa-artisokista ja palsternakasta. Maa-artisokan maku on makeahko, joten kyytiin taidan lisätä seuraavalla kerralla pikkuisen sitruunaa. Suolaakin kannattaa laittaa vähän niin kuin kerta kiellon päälle, että makeus taittuu.


300 g maa-artisokkaa
1 palsternakka (n. 300 g)
valkosipulin kynsi
2 dl kermaa
raastettua parmesania
2 - 3 rkl yrttejä (esim. meiramia, kirveliä, rakuunaa)
suolaa
mustapippuria

Kuori ja viipaloi maa-artisokat ja palsternakka puolen sentin paksuisiksi paloiksi, laita ne heti kylmään veteen tummumisen estämiseksi.

Keitä viipaleet suolatussa vedessä puolikypsiksi (noin 5 min.) Valuta ja kaada voideltuun vuokaan.

Lisää vuokaan hienonnettu valkosipulin kynsi, yrtit, suola ja pippuri sekä kerma. Ripottele päälle raastettua parmesania.

Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Pitsikakku


Pitsikakku on kurikkalainen perinnekakku ja on siellä päin tuttu näky perhejuhlien pitopöydissä. Olen muutaman kerran saanut tätä kakkua maistaa ja se on kyllä yksi herkullisimmista täytekakuista mitä tiedän. Työlistallani kakku on ollut vuosia ja tänä viikonloppuna tuli hyvä syy sen leipomiseen. Ohje on kopsattu Pieni Kakkupuoti -blogista, se on peräisin Koskenkorvan maa- ja metsätalousnaisten "Korvan parhaat" -kirjasta.
Tarkistutin reseptin vielä luetettavalla kurikkalaisella lähteellä ja sellaisen korjauksen siihen sain, että kakkupohjaan käytettäisiin vain perunajauhoja.

KURIKKALAINEN PITSIKAKKU

Pohja
6 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl perunajauhoja (tai 1,5 dl perunajauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja)
1,5 tl leivinjauhetta

Kostutus
2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Täyte
1 sitruuna
2 kananmunaa
1,25 dl sokeria
75 g voita

Kuorrutus
4 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

Koristekansi (pitsi)
0,5 dl voisulaa
0,5 dl mantelirouhetta
1 rkl maitoa
1 rkl siirappia
3 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta

Pohja: vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää siivilöiden joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista irtopohjaisessa kakkuvuoassa 175 asteessa noin 35 minuuttia. Jäähdytä.

Täytekiisseli: raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Laita kaikki kiisselin aineet kattilaan. Kuumenna koko ajan hyvin vatkaten kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa, älä keitä. Jäähdytä hyvin.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Ota puolet kermavaahdosta ja sekoita jäähtyneen kiisselin joukkoon. Täytä kakku seoksella. Levitä loppu kermavaahto kakun pinnalle ja reunoille. Laita kakku jääkaappiin odottamaan.

Koristekansi: sekoita kannen aineet keskenään ja levitä seos leivinpaperin päälle pyöreäksi, kakkuvuoan kokoiseksi levyksi. Paista kantta 200 asteessa 8-10 minuuttia, kunnes se saa kauniin värin.
Kun levy on vielä lämmin, leikkaa kakkuvuokaa apuna käyttäen ympyrä. Irrota liiat reunat erilleen. Nosta pyöreä levy täysin jäähtyneenä kakun päälle, paina hiukan jolloin kerma pursuaa pitsin raoista. Ylimääräiset pitsin palat voi laittaa kakun reunoille (tai syödä, toim.huom.)

Laadunvalvontaa (ei heikkohermoisille)

perjantai 4. marraskuuta 2011

Lihaperunasoselaatikko a.k.a. muorin loora

Jo blogini nimi vaatii osallistumaan marraskuun ruokahaasteeseen! 
Pienen hetken puntaroin erilaisia pasta-vaihtoehtoja kunnes tajusin, että on vain yksi ylitse muiden, ultimate lohturuoka, joka parantaa surut ja vaivat ja nostaa ylös roskiksesta, kun ikävä maailma on sinne heittänyt. Se on äidin tekemä lihaperunasoselaatikko, jota meidän perheessä on aina kutsuttu muorin looraksi.
Tällä kertaa sen tein minä itte, ehkä toisen kerran ikinä elämässäni, mutta soitto äidille, pari varmistusta ja loorasta tuli kuin äipän tekemää. Ja nyt maailma hymyilee :)


Ohjeesta riittää vähintään neljälle nälkäiselle.

MUORIN LOORA

kilo jauhoisia perunoita
3 dl maitoa
3 rkl voita
suolaa
muskottia

400 g jauhelihaa
iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
voita

Tee perunamuussi: kuori ja pilko perunat ja keitä niitä suolatussa vedessä 15-20 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat survimella tai sähkövatkaimella. Kaada sekoittamisen aikana pikkuhiljaa joukkoon kuumennettua maitoa ja voinokareet. Mausta suolalla ja halutessasi ripauksella muskottia. Sekoita hyvin.

Pilko sipulit ja ruskista ne jauhelihan kanssa. Mausta hyvin suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella.

Sekoita maustettu jauheliha perunamuussin sekaan, kaada voideltuun uunivuokaan ja laita muutama pieni voinokare päälle. Paista 200 asteessa puolisen tuntia niin, että pinta saa vähän väriä.

Tämän kanssa maistuu etikkapunajuuret ja maustekurkkuviipaleet.