torstai 29. joulukuuta 2011

Paahdettua ankanrintaa karpalokastikkeella


Joskus ruokaa ei vaan ehdi kuvata, tämä oli ainoita otoksia mun joulupäivän pääruuasta. Tarjolla oli paahdettua ankanrintaa, karpalokastiketta ja uunijuureksia.
Ankka olisi saanut jäädä hiukkasen roseemmaksi. En osannut ajastaa sitä ja juureksia valmiiksi aivan yhtä aikaa ja ankanrinnat joutuivat odottelemaan kuumassa rasvassa uuniin pääsyä vähän liian kauan. Mutta tyytyväinen olin lopputulokseen, ja se karpalokastike kruunasi kaiken. Ankka- ja kastikeohje löytyi Stockan reseptiarkistosta, tästä ohjeesta riitti kolmelle.

ANKANRINTAA KARPALO-PUNAVIINIKASTIKKEESSA

2 ankanrintaa
rosmariinia
suolaa
2 rkl muscovadosokeria
2 dl karpaloita
2 dl kanalientä
1 dl punaviiniä
kuorittu porkkana
puolikas sipuli
laakerinlehti
muutama kokonainen mustapippuri
0,5 dl balsamicoa

Kastike
Laita muscovadosokeri kattilaan. Lisää karpalot kun sokeri alkaa sulaa. Sekoita ja anna marjojen mehustua. Lisää kanaliemi, punaviini, kasvikset ja mausteet. Anna liemen kiehua puoli tuntia. Siivilöi ja keitä kokoon niin, että puolet on jäljellä. Lisää balsamico.

Viillä ankanrinnan rasvakerrokseen ristikko.
Hiero morttelissa rosmariini ja suola ja ripottele ne lihan päälle.
Laita ankanrinnat kylmään paistinpannuun rasvapuoli alaspäin. Nosta lämpöä ja paista rasvapintaa kunnes rasvaa on sulanut reippaasti pannulle.
Laita nyt ankanrinnat rapea rasvakerros ylöspäin uunivuokaan. Kaada karpalokastike mukaan ja laita vuoka 170-asteiseen uuniin. Paista 15-17 minuuttia.
Nosta vuoka uunista ja kääri ankanrinnat folioon.
Siivilöi kastike pieneen kasariin, yritä kuoria kaikki kirkas rasva pinnalta pois. Voit tarkentaa makua vielä tilkalla balsamicoa. (Itse lisäsin kastikkeen keittovaiheessa siihen teelusikallisen hunajaa).

UUNIJUUREKSET

1 bataatti
1 lanttu
3 porkkanaa
2 punajuurta
3 salottisipulia
2-3 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
0,5 dl juoksevaa hunajaa
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
suolaa
rouhittua mustapippuria

Pese ja kuori juurekset, leikkaa ne tasakokoisiksi, n. 3 cm lohkoiksi. Hienonna valkosipulit ja rosmariini. Sekoita öljy, hunaja, suola, rosmariini ja mustapippuri kulhossa, lisää juurekset joukkoon, sekoita ja anna maustua 1-2 tuntia. Kaada juurekset uunipellille ja paahda kypsiksi 225 asteessa 30-40 minuuttia.

maanantai 26. joulukuuta 2011

Jokirapu Skagen


Aatto vietettiin siskon anoppilassa notkuvan joulupöydän äärellä. Tarjolla oli ihania perinteisiä jouluruokia eikä perinteisiltä jouluövereiltäkään voinut välttyä. Jouluruokia on kiva syödä kerran vuodessa mutta ei sitten määräänsä enempää.
Joulupäivänä halusin tarjota dinnerillä jo ihan jotain muuta. Menu sisälsi jokirapu skagenit alkuruuaksi, perunagnocchit salviavoilla väliruuaksi, päälle paahdettua ankanrintaa karpalokastikkeella ja jälkkäriksi jouluinen pannacotta. Postailen ohjeita tänne pikkuhiljaa, mutta niistä perunagnoccheista ei sen enempää. Olen tehnyt niitä nyt kaksi kertaa ja molemmat epäonnistui. Ehkä joku päivä annan niille vielä kolmannen mahdollisuuden ja jos lopputulema on edelleen limaisen lötköt pallukat niin sitten saavat jäädä.

Skagenröra on tehty ihan perinteisellä ohjeella jossa korvasin vain katkaravut jokiravunpyrstöillä ja paahtoleivän sijaan käytin Rosalan limppua.  Ohjeesta riittää kuudelle leivälle.


TOAST SKAGEN JOKIRAVUILLA 

400 g jokiravunpyrstöjä liemessä
1 dl ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 kovaksi keitetty kananmuna
silputtua tilliä (pieni nippu)
silputtua ruohosipulia (pieni nippu)
valkopippuria
(suolaa) 
paahtoleipää, Rosalan limppua tai muuta saaristolaisleipää
voita paistamiseen

Huuhtaise jokiravunpyrstöt kylmän veden alla ja valuta ne hyvin. Sekoita kulhossa ravut ja kaikki muut aineet hyvin keskenään. Tarkista suola ja lisää sitä jos tarpeen. Paista leipäviipaleet pannulla voissa, jäähdytä viipaleita hetki ennen kuin lisäät rapumössöä niiden päälle. Nauti heti.




perjantai 23. joulukuuta 2011

Karpaloiset kaurakeksit


Eikä pelkästään karpaloiset, löytyy näistä paljon muutakin ihanaa. Ohje on keittiöjumalatar Nigellan ja mä tykkään näistä ihan hirmuisesti. Tykkään perinteisistä kauralastuista kun ne on kivan sitkeitä, ja näissä on vähän sitä samaa fiilistä. Laitoin nyt ekan kerran mukaan myös ohjeessa olevia pähkinöitä, toimii hyvin niiden kanssa ja myös ilmankin, jos ei pähkinöistä niin piittaa. Täytyypä joskus kokeilla näissä muitakin marjoja, vaikka kuivattuja vadelmia.

Tässä mun ainokaiset joululeivonnaiset ja -kokkailut tänä jouluna. Huomenna aattona pääsen "vieraaseen" pöytään nautiskelemaan. Joulupäivänä saan ruokavieraita ja silloin kokkailen jo ihan muuta kuin jouluruokia. Niistä sitten tuonnempana.

KARPALO-VALKOSUKLAAKEKSIT
ohjeesta tulee 30 keksiä

140 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
75 g kaurahiutaleita
125 g voita
75 g fariinisokeria
100 g sokeria
1 muna
1/2 tl vanilja-aromia
75 g kuivattuja karpaloita
50 g rouhittuja pekaanipähkinöitä
140 g rouhittua valkosuklaata

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen ja kaurahiutaleiden joukkoon. Mittaa toiseen kulhoon sokeri, fariinisokeri ja pehmeä voi ja vatkaa ne hyvin sekaisin. Sekoita joukkoon kananmuna ja vanilja-aromi. Lisää jauhoseos ja sekoita taas hyvin. Lopuksi kääntele joukkoon karpalot, pähkinät ja valkosuklaa. Laita taikina kylmään 15 minuutiksi.
Ota noin ruokalusikallinen taikinaa, pyörittele kämmenellä palloksi ja paina pellille leivinpaperin päälle. Voit litistellä vielä päältä haarukalla.
Paista keksejä 180 asteessa noin 15 minuuttia. Keksit saavat jäädä melko vaaleiksi ja ne ovat uunin jäljiltä pehmeitä, joten anna niiden jäähtyä hetkonen ennen kuin siirrät ne pelliltä pois.



Nyt ei muuta kuin joulun viettoon!

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Suppisrisotto



Tässä sienirisotto ihmiselle, joka ei tykkää sienistä. Niin kuin minulle. Systeri tätä salakavalasti kerran tarjosi ja yllätys yllätys, tykästyin kovasti. Jujuna tässä on kuivatut suppilovahverot, jotka jauhetaan huhmareessa hienoksi jauheeksi. Näin sienen ikävä koostumus ei tunnu suussa.
Sieni-ihminen käyttää tässä tietenkin mitä tahansa sieniä haluaa. Itse en tykkää kantarelleista missään muodossa. Porcinia (herkkutatti) olen syönyt Italiassa grillattuna ja se oli taivaallista, mutta Suomessa ravintolassa maistoin tattirisottoa ja, äh. Kerran maistoin kaverin annoksesta korvasienikastiketta joka oli ihanaa, toisella kerralla sama kastike maistui mättäälle, eli sille mille sieni pahimmillaan maistuu.
Eli minä sienivajakkina en uskalla käyttää kuin niitä kuivattuja suppiksia, koska ne olen hyviksi todennut. Ja vielä yksi juju, rapeaksi paistetut pekonimurut päällä...

SUPPILOVAHVERORISOTTO (ohje on kahdelle)

2 dl risottoriisiä
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl kana- tai kasvislientä
oliiviöljyä
0,5 dl parmesanraastetta
voita
mustapippuria
(pekonia)

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Jauha suppilovahverot huhmareessa hienoksi jauheeksi.
Kuumenna pari ruokalusikallista oliiviöljyä laakeassa pannussa ja kuullota siinä sipulit, lisää riisi joukkoon ja kuullottele niitäkin hetki. Lisää valkoviini ja anna imeytyä riisin joukkoon. Lisää jauhetut sienet ja ala lisäämään kanalientä noin desi kerrallaan koko ajan hämmentäen, lisää lientä aina kun edellinen liemidesi on suunnilleen imeytynyt.
Pidä pannu keskilämmöllä niin, että risotto porisee hiljalleen. Keittoaika on noin 20 minuuttia. Valmis risotto on valuvaa ja riisissä saa olla aavistus purutuntumaa.
Lisää valmiin risoton joukkoon parmesanraaste, voit säästää hieman juustoa risoton päälle. Lisää myös nokare voita ja mustapippuria, sekoita ne hyvin joukkoon.
Jos haluat niin ripottele päälle vielä rapeaksi paistettua pekonimurua.

tiistai 13. joulukuuta 2011

Paahdettu broccoli-kukkakaalikeitto


Olen tehnyt kukkakaalikeittoa monet kerrat vain keittämällä kaalit, mutta paahtamalla niihin saa paljon intensiivisemmän maun. Tästä keitosta tuli kermaisen täyteläistä sisältämättä yhtään kermaa.

BROCCOLI-KUKKAKAALIKEITTO

iso kukkakaali
pienempi parsakaali
litra kasvislientä
avokado zest -öljyä tai oliiviöljyä
0,5 tl savustettua paprikajauhetta
suolaa
parmesaania

Irrota kaaleista kukinnot, levitä ne uunipellille ja ripottele päälle pikkuisen paprikajauhetta ja pirskottele öljyä. Avokado zest -öljy antaa aavistuksen sitruunaista makua, mutta oliiviöljykin käy oikein hyvin.
Paahda kaalit kypsiksi 200 asteisessa uunissa noin puolituntia. Kukintoihin saa tulla vähän väriä mutta varo polttamasta niitä.

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja lisää paahdetut kaalit liemeen. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää halutessasi suolaa ja tarjoile keiton päällä vähän raastettua parmesania.

tiistai 6. joulukuuta 2011

Hyvää päivää Suomi!


Tein illaksi paria joulunmakuista juomaa, englantilaistyyppistä mulled winea ja omenaglögiä. Näillä eväillä vietämme kavereiden kanssa omia Linnan juhliamme ja keskitymme pukujen tiukkaan arvosteluun.

Juomapohjista riittää noin kolmelle isompaan lasiin, tai kuudelle pieneen glögilasiin.

MULLED WINE

1 appelsiini
pari siivua sitruunan kuorta
0,5 dl sokeria
1 kanelitanko
4 neilikkaa
ripaus muskottia
0,5 tl kardemummaa
puolikas pullo punaviiniä

Pese appelsiini ja sitruuna hyvin. Leikkaa puolet appelsiinista noin sentin paksuisiksi siivuiksi kuorineen. Leikkaa sitruunasta kaksi n. 5 cm pituista kuoren palaa. Lisää ne ja kaikki muut aineet kattilaan, kaada punaviini päälle ja anna poreilla miedolla lämmöllä vartin verran, liemen pitäisi keittyä hieman kasaan. Siivilöi liemi. Voit käyttää liemen saman tien kuumana, lisää vain joukkoon punaviiniä jatkeeksi. Lämmitä mutta älä keitä, kaada laseihin ja laita koristeeksi appelsiinin siivu. Voit myös tehdä liemen etukäteen ja lämmittää sitä punaviinin kanssa tarpeen tullen.

OMENAGLÖGI

5 dl omenatäysmehua
2 kanelitankoa
2 tähtianista
calvadosta

Keitä omenamehua kanelitankojen ja tähtianisten kanssa noin vartin verran. Laita lasiin loraus calvadosta ja omenamehulientä päälle. Omenatäysmehu ei ole yhtä makeaa kuin tavallinen omenamehu, mutta jos pidät makeammasta niin käytä tavallista omppumehua, tai lisää hieman sokeria liemen joukkoon.


Juomien seuraksi tein aurajuusto-piparkakkukierteitä
(ohje Maku-lehdestä 6/11) ja vuohenjuustoisia pipareita.


AURAJUUSTO-PIPARKAKKUKIERTEET (n. 25 kpl)

250 g valmista piparkakkutaikinaa
65 g (puoli purkkia) pehmeää Aura -levitettä

Kauli sulanut taikina ohueksi levyksi, noin 15 x 30 cm. Levitä juusto tasaisesti taikinalevyn päälle. Kääri napakaksi rullaksi ja leikkaa tanko viipaleiksi. Laita palat leivinpaperin päälle pellille, jätä tilaa ympärille. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia.







VUOHENJUUSTO-PIPARIT

pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
tilkka maitoa
piparkakkuja

Pehmennä vuohenjuusto maitotilkalla ja pursota pipareiden päälle.







Ja kaiken päälle vielä ihania Brunbergin puolukka-karpaloisia joulupusuja.



Hyvää itsenäisyyspäivää!