maanantai 6. helmikuuta 2012

Borssikeitto


Viime viikon aikana sain lukea yhden jos toisenkin kaverin facebook-päivityksistä ylistyksiä borssikeitolle ja tietenkin sitä alkoi tehdä hirveästi mieli.

Suunnittelin kovasti tekeväni itse hyvän lihaliemen johon seuraavana päivänä keittäisin keiton ja riipisin liemilihat mukaan. Minä kun tykkään, että lihaliemen antama tuhdimpi maku sopii makeille punajuurille paremmin kuin kasvisliemi.
Sitten talvi yllätti Helsingin eikä siinä pakkasessa ja myräkässä huvittanut lähteä keskustan paremmille kaupoille hakemaan hyviä liemilihoja ja -luita, ja lopputulema oli se, että kun keiton teko koitti, ei kotoakaan löytynyt kuin kasvisfondia. Jouduin siis muuttamaan borssini syvimmän olemuksen mutta hyvä keitto siitä tuli kaikesta huolimatta.

Tein borssia ison kattilallisen ja sitä riitti syömisen, santsaamisen ja työeväskipollisen jälkeen vielä 1,5 litraa pakkaseenkin. Eli ohjeen voi huoletta puolittaa, siitäkin määrästä syö neljä henkeä hyvin.

BORSSIKEITTO

1 kg raakoja punajuuria
4 porkkanaa
2 sipulia
500 g keräkaalta
2 rkl voita
2 l lihalientä (tai kasvislientä)
yhden sitruunan mehu
2 laakerinlehteä
mustapippuria
suolaa
tuoretta timjamia
200 g savulihaa suikaleina
smetanaa tarjoiluun

Kuori vihannekset ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi tai kuutioiksi.
Sulata voi isossa kattilassa tai padassa ja kuullota vihanneksia hetki, älä kuitenkaan ruskista.
Lisää lihaliemi, sitruunan mehu ja mausteet ja anna kiehua puolisen tuntia miedolla lämmöllä kannen alla.
Lisää lihasuikaleet ja anna hautua toiset puoli tuntia.
Tarjoile smetanan kanssa.


5 kommenttia:

  1. Kasvis- tai lihaliemeen, parempaa talviruokaa ei olekaan. Pitäisikin keittää taas uusi versio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vaikka punajuurien kuoriminen ja pilkkominen onkin todella akkordeonista, on se kaiken vaivan arvoista.

      Poista
    2. Akkordeonista... Heh hee, toi oli hyvä. Mutta piti siis sanoa, että todella kaunis valokuva ja annos.

      Poista
    3. Tattista! Nyt on taas kiva kuvata kun päivänvaloa riittää vähän pidempään eikä kaikki kuvat ole niin kellertäviä, liesituulettimen lampun alla räpsittyjä.

      Poista
  2. Grhm.. Luin vasta nyt (keitto tulilla jo) että ohje kannattaa puolittaa. Leikatessani tajusin ettei tuo kaikki tule todellakaan mahtumaan 3l kattilaani (5l annoin juuri pois kun IKINÄ en sitä tarvitse, virhe!). Nyt syvällä paistinpannulla osa ja toinen osa kattilassa. Ensi kerralla ohje reippaasti puoliksi :D

    VastaaPoista