perjantai 24. helmikuuta 2012

Jääkaapintyhjennysvuoka

Enää mozzarella viipaleet päälle ja uuniin.

Jääkaappiin oli kerääntynyt sekalainen joukkio aineksia joista olisi saanut montakin erilaista keitosta aikaiseksi, mutta joiden viimeinen käyttöpäivä alkoi olla niin hujakoilla, että oli pikku pakko alkaa ripeästi hommiin. Tosin tomaattien ehtoo olisi varmaan koittanut vasta reilun kuukauden päästä, olin onnistunut viikossa kypsyttää niitä ikkunalaudalla kivikovista muotoon melkein kivikova. Onnettomia nuo talvitomaatit.

Tällaisiin vuokaruokiin voi periaatteessa kasata mitä vaan jääkaapista löytyy, ja kun laittaa juustoa mukaan niin hyväähän siitä tulee väkisinkin. Tein tähän erikseen jauhelihakastikkeen ja jos jämäjuureksia olisi ollut enemmän, olisin ne raastanut kastikkeeseen mukaan, esimerkiksi porkkana ja punajuuri olisi varmasti maistunut kivalta joukossa. Fetaa oli tarkoitus murentaa joukkoon mutta jauhelihakastikkeesta tuli sen verran suolaista, että jätin fetan toiseen käyttöön.


KESÄKURPITSA-TOMAATTI-JAUHELIHAVUOKA

2 kesäkurpitsaa
tomaatteja (tähän meni muistaakseni 7)
mozzarellaa
öljyä kesäkurpitsojen paistamiseen

Jauhelihakastiketta varten:

400 g paistijauhelihaa
500 g yrttimaustettua tomaattimurskaa
1 solo-valkosipuli tai 2 normaalia kynttä
1 pieni sipuli
kourallinen kuivattua purjosilppua (ilman purjoa olisin lisännyt toisenkin pienen sipulin)
sellerin varsi 
puolikas punainen chili
suolaa
mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä paistamiseen

Aloita jauhelihakastikkeesta. Hienonna sipulit, selleri ja chili ja kuullota niitä oliiviöljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista se. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattimurska ja hauduta puolisen tuntia.

Kastikkeen hautuessa valmistele kasvikset.
Pilko kesäkurpitsat noin puolen sentin viipaleiksi ja paista ne oliiviöljyssä kauniin kullanruskeiksi. Tämä ei ole välttämätöntä mutta itse tykkään kun niihin tulee vähän rapsakkaa paistopintaa ja paistaminen antaa niille myös makua. Viipaloi myös tomaatit ja kuutioi tai viipaloi mozzarella.

Lado uunivuokaan jauhelihakastiketta ja sitten kesäkurpitsaa ja tomaattia limittäin, päälle mozzarellaa, tee näin useampi kerros. Lisää päällimmäiseksi kesäkurpitsaa ja tomaattia ja laita niiden päälle vielä ohuita mozzarellaviipaleita. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.



3 kommenttia:

  1. Välillä jämistä syntyy aarteita.

    VastaaPoista
  2. Kivasti keksitty tuo vuoka. Minustakin on hauska keksiä erilaisia ruokia jämistä. Siinä on vähän sellaista masterchef-mysteerilaatikko-fiilistä. Ne talvitomaatit on muuten siitäkin veikeitä, että sitten kun ne viimein kypsyvät, niin ne tuntuvat kypsyvän suoraan ylikypsiksi:)

    VastaaPoista
  3. Olen melko lahjaton kikkailija joten mun jämät päätyy usein vuokaan, tai sauvasekoittimella sosekeitoksi.

    Tuo tomaattihomma menee juurikin noin. Mutta onneksi kirsikkatomaatteja saa ympäri vuoden, ne maistuu ihan ookoolta talvellakin.

    VastaaPoista