sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Tryffeliöljyllä ja parmesaanilla maustetut ranskalaiset



Viime lokakuisella ameriikanmatkalla tilasin The Capital Grille -ravintolassa tarjoilijan suosituksesta pihvin kaveriksi ranskalaiset, jotka oli maustettu tryffeliöljyllä ja parmesaaniraasteella. Raneja tuli iso kipollinen ja jaoimme ne kaverini kanssa kahteen naiseen. Ranskalaiset oli niin uskomattoman hyviä, että vaikka ähky pihvin jälkeen oli melkoinen ja raneja vielä reippaasti jäljellä, oli pakko vain höllätä housun nappia ja syödä ne viimeiseen muruun.

Ja kotona niitä oli tietenkin pakko kokeilla. En ollut koskaan tehnyt ranskalaisia perinteisellä tyylillä friteeraamalla niitä öljyssä saatikka friteeraamalla kahteen kertaan, niin kuin ne oikeaoppisesti kuuluisi tehdä. Nytkin päätin vähän fuskata ja paistaa ne vain kerran öljyssä, ja antaa uunin hoitaa loppupaistamisen.


RANET TRYFFELIÖLJYLLÄ JA PARMESAANILLA MAUSTETTUNA

kiinteämaltoisia perunoita
öljyä friteeraamiseen
suolaa
tryffeliöljyä
parmesaaniraastetta

Pese perunat ja kuori ne jos haluat (ei välttämätöntä) ja pilko ne ranskalaisiksi. Laita kylmään veteen. Valuta perunat ja kuivaa ne talouspaperiin tai pyyhkeeseen.

Kuumenna öljy padassa 170 asteiseksi. Jos mittaria ei ole käytössä testaa kuumuutta vaalealla leipäpalalla, sen pitäisi ruskistua noin minuutissa.

Laske perunat öljyyn reikäkauhassa pienissä erissä ja friteeraa noin viisi minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja muuttuvat kellertävän värisiksi. Nosta perunat talouspaperin päälle kuivahtamaan.

Lämmitä uuni 225 asteeseen, levitä ranskalaiset uunipellille ja loppupaista noin 20 minuuttia rapsakoiksi ja kauniin värisiksi.

Mausta perunat suolalla, tryffeliöljytipoilla ja raastetulla parmesaanilla.

 
Oliko kaikki sitten vaivan arvoista? Maustamisen suhteen ehdottomasti kyllä! Tryffeliöljy (joka tuskin sisältää mitään aitoa tryffeliä, pelkkää makuainetta, mutta so what) sopii perunoiden kanssa uskomattoman hyvin. Ja vaikka sienistä en tykkää, on tryffelin maku aivan jotain muuta kuin "sienimäinen", paljon hienostuneempi eikä mättään makua ole havaittavissa.

Paistoöljyn kanssa läträämisestä en taas innostunut, eikä se tuonut perunoihin sitä toivottua koostumusta, rapsakkaa pintaa ja pehmeää sisusta. Ihan ok lopputulos mutta pelkkä uuni saa hoitaa jatkossa koko työn. Asiaan saattaa vaikuttaa ettei mulla ollut käytössä mittaria mittaamaan rasvan optimaalista lämpotilaa, vaan hoidin sen "vanha kunnon leipäpala" -menetelmällä. Friteerauskeittimellä onnistuisi varmaan paremmin mutta sen hankkimista en edes ajattele. Ja mikä estää käyttämästä joskus valmiita pakasteranskalaisia ja maustaa ne!

7 kommenttia:

  1. Olen tehnyt pari kertaa ranskalaisia friteerauskeittimellä, tulee kyllä hyviä, koska pääsee säätämään tarkkaan lämpötilan. Työlästä ja rasvalta tuoksuvaa hommaa joka tapauksessa.

    Minäkään en ole sienten ystävä, mutta tryffeliöljy pelittää kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan se aika työlästä ja vain yhden annoksen tähden. Mutta jos ikinä haluat vaikka lohkoperunoihin uutta makua niin testaa tuo tryffeli-parmesan-yhdistelmä, aivan ihanata!

      Poista
    2. Tryffeli-parmesan tulee pääsemään ehdottomasti testiin.

      Poista
    3. Kaksi sanaa: Todella hyvää. Testasin lohkoperunoissa ja pääsee jatkossakin uuniin.

      Poista
  2. Wau, melkoisia deluxe-ranskiksia - tryffeliä ja parmesania! Näyttivät kyllä upeilta, ja voin kuvitella maun. Mä olen tehnyt kerran itse ranskalaisia (ihan perinteisessä kattilassa, tosin paistomittaria apuna käyttäen), ja oli kyllä kieltämättä melko työlästä. Esikypsytin potut vielä vedessä höyryttämällä ennen kahta paistokierrosta... Joten panen vinkkisi uunin hyödyntämisestä (ja tryffelin) korvan taakse, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä mun kannattais hankkia vaan hyvä mittari, se saattaisi auttaa onnistumaan.
      Tryffeliöljyissä on muuten hirmuisesti eroja, siksi kirjoitin ohjeeseen vain tipoista. Mulla on ollut joskus italialaista öljyä jossa oli hyvin hentoinen tryffelin tuoksu ja sitä olisi voinut lorotella enemmänkin, nyt taas käytin ranskalaista joka on paljon voimakkaampaa sekä tuoksultaan että maultaan. Eli varovaisesti kannattaa aloittaa sen kanssa.

      Poista
  3. Can I put up your post to my wordpress blog?
    I'll add a back-link to your forum. That’s one actually great post.

    Here is my webpage: pregnant female

    VastaaPoista