lauantai 3. maaliskuuta 2012

Marenkeja suklaalla ja suolapähkinöillä


Macaronsit, pavlova, britakakku, kaikki jälkkärit joissa on marenkia, me likey!
Ja marengit ihan sellaisenaan maistuu myös. Telkussa näytettiin jokin aika sitten kun Sikke kokkasi Italian talossaan marenkeja ja päätin testata ohjeen. Ja hyvä ohje olikin, marengeista tuli sopivan rapsakoita ja kivan sitkeitä sisältä.
Sikke teki perusmarenkeja mutta mä maustoin puolet suklaalla ja puolet suolapähkinöillä. Suolan ja makean yhdistelmä on toinen mistä mä tykkään. Suolahippuja suklaan päällä, suolapähkinöitä ja kinuskikastiketta vaniljajäätelön kanssa, nam.


MARENGIT
ohjeesta tuli 12 isohkoa marenkia

6 munanvalkuaista
350 g erikoishienoa sokeria (Siro)
2 tl vaniljasokeria
30 g tummaa suklaata sulatettuna
kourallinen suolapähkinöitä (oma kourani on melko pieni)

Pane valkuaiset ja sokerit kulhoon ja kulho vesihauteeseen. Vatkaa kunnes sokeri on sulanut ja seos on niin kuumaa, että sormea polttaa. (Tämä vaihe otti aikansa mutta laita positiivinen hattu päähän ja ajattele kuinka allit saa vatkatessa ihanasti kyytiä!)
Siirrä seos vatkauskulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella 10-15 minuuttia, kunnes seos kylmenee ja muuttuu valkoiseksi tahnaksi.

Jaa marenkimassa kahteen kulhoon. Lisää toiseen kulhoon sulatettua suklaata nauhana ja kääntele se varovasti massan joukkoon, näin saat marenkeihin marmorisen kuvion. Jos haluat tehdä koko määrän suklaamarenkeja, käytä silloin n. 50-60 g suklaata.

Lisää toiseen kulhoon marenkimassan joukkoon suolapähkinät.

Nostele seoksesta lusikalla reilun kokoisia marenkeja uunipellille ja kypsennä uunissa 150 asteessa 45 minuuttia. Poista lämpö uunista ja jätä marengit uuniin kuivumaan, kunnes uuni jäähtyy.










15 kommenttia:

  1. Todella ihanan näköisiä marenkeja. Ite en saa marenkeja koskaan onnistumaan (epäilen että päälleni on langetettu marenkikirous), niin ihailen nyt kateellisena näitä sinun tekemiäsi. Upeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onje on niin blondinvarma että varmasti onnistut!

      Poista
    2. niin siis tuolla blondilla viittaan itseeni, pieni tarkennus vaan :)

      Poista
    3. Tää resepti vaikuttaa kyllä tosi pätevältä ja hyvältä. Pitäisiköhän uskaltaa kokeilla, että onko se myös ruskeaverikönvarma:) Olisi hauskaa osata tehdä marenkeja. Taidanpa kokeilla!

      Poista
  2. Me likey kans kaikesta, missä on marenkia. Nuo sinun suklaamarenkisi ovat todella kauniitakin kaupan päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin että sinuun varmaan tehoaa, teithän juuri sen ihanan pavlovan.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos kiitos :) Saisit tämän bumerangina takaisin koska oon sun blogin megafani!

      Poista
  4. Ja me likey sanoa me likey. Lisäksi myös siis marenkifani ja aivan mieletön suola/makeafani. Tässä googlailen ratsastustunnin jälkeen, lapset nukkuu ja huomenna menossa ystäväperheen mökille, lupasin viedä jälkkärin illaksi, taitaa olla pavlovan paikka, koska aamulla on pari tuntia koirakoulun pitoa, eli en ehdi kokkailla ennen lähtöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliko pavlovan paikka? Sepäs onkin hyvä mökki- ja mikätahansakylätuliainen, helppo viedä pohja mukana ja täyttää paikan päälle. Kiitos vinkistä!

      Poista
  5. Mä katselin samaisen jakson Siken kokkailuja, ja marenki jäi mieleen, sillä en oo koskaan vatkannut sitä vesihauteessa. Ajattelin että täytyy kokeilla. Ja lisäksi tässä marenkiohjeessa ehdotonta plussaa on se, että ne paistetaan 150 asteessa, toisin kuin jotkut ohjeet, joissa lämpötilan tulis olla jotakin 50 asteen luokkaa, sillä meidän uunin alin lämpötila-asetus taitaa olla 90 astetta. Täytyy tehdä kun seuraavan kerran on ylijääneitä valkuaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Mulle jäi näihin himo ja täytyy varmaan viikonloppuna tehdä uusi satsi.

      Poista
  6. Oih, mäkin rakastan marenkia kaikissa muodoissaan! En nähnyt ko. jaksoa Siken kokkailuja, mutta sama ohje löytyy näköjään Sikein kirjasta. Kiva saada vahvistusta sille, että vesihaude toimii, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesihaude taitaa olla juurikin sen sitkon salaisuus, mikä tekee niistä niin taivaallisen ihania. Olen ostellut välillä Ekbergiltä marenkeja, niissä on niin ihana koostumus, ja nyt nämä oma tekemät vetivät täysin vertoja niille.

      Poista
  7. Tein marenkeja ja sun kuvat toimi inspiraationa, joten linkitin ihanat marenkisi!

    VastaaPoista