lauantai 31. maaliskuuta 2012

Tom Klong Plaa Kra Phong


Se on tuon keiton nimi thaiksi, suomeksi se tarkoittaa jotakuinkin tulista ja hapanta kalasoppaa.
Se on myös mun maaliskuun kalaruokahaaste-ruokani. Postaaminen vaan venyi aivan kuun viime tunneille koska olen ollut monta päivää hirveän flunssan kourissa eikä sen ote tunnu vieläkään hellittävän.

Tämä oli yksi niistä ruuista jonka tein kokkikurssilla Bangkokissa. Sen kuuluu olla tulinen mutta opettajamme käyttämä chilimäärä oli vähän liikaa mun makunystyröille vaikka tulisesta ruuasta pidänkin. Tämä oli silti lempiruokani kurssilla, liemi oli ihanan raikas ja kivan kirpsakka ja kaiken lisäksi keitto on todella nopsa tehdä.

Kävin Vii-Voanissa ostoksilla keittoa varten ja ihan hyvin sieltä aineksia löytyikin. Siellä on myynnissä melko paljon tuoreyrttejä mutta täytyy muistaa tarkistaa seuraavaa käyntiä varten minä päivänä päivittävät kylmäkaappinsa tuoreella tavaralla. Keitossa tarvittavaa korianterinjuurtakin olisi ollut mutta ne olivat parhaat päivänsä nähneet ja jätin ostamatta.

Ohje on yhdelle hengelle ja laitan sen tähän alkuperäisessä muodossaan, suluissa on omat sovellukseni jos originaalia ainesta ei ollut saatavilla.

THAIMAALAINEN TULINEN JA HAPAN KALAKEITTO

150 g meriahventa paloina (käytin siikafilettä, periaatteessa mikä tahansa kala käy. Voidaan tehdä myös katkaravuista mutta ravut on silloin hyvä käyttää kuorineen etteivät sitkisty liikaa keitettäessä)
4 dl kanalientä
1 pieni shalottisipuli hienonnettuna
4 ohutta siivua galangal-juurta (löytyy etnisistä kaupoista tölkkiin säilöttynä)
1 korianterinjuuri murskattuna (jätin pois)
5 tuoretta bird's eye chiliä murskattuna (käytin puolikkaan punaisen chilin)
1 varsi thaikorianteria (tämä oli pitkänomainen iso lehti ja meille neuvottiin, että sen voi korvata yhdistämällä tavallista basilikaa ja korianteria, käytin niitä noin 6-8 lehteä kumpaakin)
1 sitruunaruoho murskattuna ja kolmeen osaan leikattuna
1 kaffir-limen lehti
2 kuivattua chiliä (käytin peperoncinoa)
1,5 rkl kalakastiketta
1,5 rkl tamarindimehua (ostin paketin tamarindia, otin siitä noin teelusikallisen kokoisen klöntin jonka liotin 2 rkl kylmään veteen. Annoin liota pari tuntia ja käytin siitä muodostuneen liemen)
0,5 tl sokeria
1 tl limemehua

Laita shalotit, galangal, sitruunaruoho ja kuivatut chilit kuumaan kuivaan kattilaan ja hämmentele sen aikaa että alkavat tuoksua.

Lisää kanaliemi, korianterinjuuri, kaffir-lehti ja anna kiehahtaa noin minuutti.

Lisää kalapalat, kalakastike, tamarindimehu ja sokeri. Kalakastike on hyvin suolaista, sitä kannattaa lisätä ensin osa ja maistaa tarvitseeko edes kaikkea. Keitä kalat kypsiksi, tämä ei vie kuin pari minuuttia.   

Lopuksi laita joukkoon tuoreet chilit, thaikorianteri ja limemehu ja keitto onkin valmista. Ennen tarjoilua poista keitosta korianterinjuuri ja sitruunanruoho, ne ovat liian kovia syötäviksi.

Tamarind heaven -blogista löytyy lisätietoa tuosta jänskästä happamasta hedelmästä joka kuuluu olennaisena osana aasialaiseen keittiöön.

7 kommenttia:

  1. Tuo keitto on varmasti mitä parhain flunssalääke! Ihanan oloinen ohje. Kokeilen varmasti heti, kun saan haalittua ainekset jostain ( eli käytyä siellä Vii Voanissa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä keitolla kyllä röörit aukeaa!

      Poista
  2. pitäisi ostaa kalakastiketta ja tehdä muutama tämäntyylinen. Jyväskylän thaipaikat tuli jo niin testattua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun ostosarsenaali oli aikamoinen, nähtäväksi jää kokataanko tässä blogissa jatkossa vallan thaikkuruokaa.

      Poista
  3. Mahtavat ainekset on keitossa, oli varmasti hyvää! Oliko tuo kypsennyksen aloitus kuivassa kattilassa niitä kurssin oppeja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep kurssilta opittua. "Kuivapaistamisessa" joidenkin mausteiden tuoksu ja maku voimistuu ja paranee. Chilit ainakin sai paiston aikana nenän ja silmät herkiksi.

      Poista
    2. Niin arvelinkin. Pitää kokeilla. Se on vaan niin automaattista että pannulle loraus oliiviöljyä...

      Poista