maanantai 9. huhtikuuta 2012

Portviinissä haudutettua karitsanpotkaa ja sahramirisottoa


Löysin tämän herkullisen lambireseptin talvella citrus and candy -aussiblogista ja päätin ilahduttaa sillä pitkäperjantaina ihan vain itseäni. Tuossa ohjeessa potkat tarjoiltiin perunamuussin kanssa ja varmaan talvipakkasilla tuollainen raskaampi annos maistuisikin, mutta nyt pääsiäisen kunniaksi halusin vähän väriä lautaselle ja päätin keittää kaveriksi ihanan keltaisen sahramirisoton joka tunnetaan myös risotto alla milanesena.

Molemmat ohjeet on neljälle mutta helposti muokattavissa suuremmalle tai pienemmälle porukalle.


PORT- JA PUNAVIINISSÄ HAUDUTETTUA KARITSANPOTKAA

4 karitsan- tai lampaanpotkaa
2 rkl öljyä
2 salottisipulia viipaloituna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl voita
1 tl sokeria
1 dl punaviiniä
5 dl portviiniä
1 dl balsamietikkaa
3 dl lihalientä
2 rkl fariinisokeria (vaihdoin sen muscovadosokeriin)
"bouquet garni" eli kimppu yrttejä: laakerinlehti, persiljaa ja timjamia (lisäsin yrtit liemeen sellaisenaan kimputtamatta, laitoin lisäksi myös pienen rosmariinin oksan)
suolaa

Kuumenna öljy padassa tai pannussa ja ruskista potkat kauttaaltaan. Siirrä potkat sivuun odottamaan.

Lisää voi ja sokeri pataan ja ruskista ja karamellisoi siinä sipuli ja valkosipuli.

Lisää punaviini pannulle ja keitä kokoon noin puoleen alkuperäisestä määrästä. Irrota mahdolliset pannun pohjaan jääneet lihan ja sipulin palat antamaan kastikkeeseen makua.

Lisää portviini, balsamietikka, lihaliemi, fariinisokeri ja kiehauta.

Lisää yrtit ja potkat liemeen ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 2,5 - 3 tuntia, tai niin kauan että liha on pehmeää ja lähes irtoaa luusta.  Lihat voi kypsentää myös uunissa 150 asteessa. Valele lihoja kypsentämisen aikana liemellä.

Jos haluat paksumman kastikkeen poista kypsät lihat ja yrtit pannulta ja suurusta liemi esimerkiksi maizenalla.

Ripottelin kypsän lihan päälle vähän sormisuolaa, kastikkeen lihaliemi antoi mielestäni riittävästi suolaisuutta lihallekin.



Risoton tein näppituntumalla mutta olen ohjeen opiskellut aikanaan Italia, herkuttelijan keittiö -kirjasta, laitan ohjeen tähän kirjan mitoilla.


RISOTTO ALLA MILANESE

100 g voita
1 pieni salottisipuli hienonnettuna
4-5 dl risottoriisiä (carnaroli tai arborio)
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 l liha- tai kanalientä
1/4 tl sahramia
125 g raastettua parmesaania


Sulata osa voista laakeassa pannussa ja kuullota siinä sipuli.

Lisää riisi ja sekoita parin minuutin ajan. 

Kaada joukkoon valkoviini ja hauduta kunnes viini on haihtunut.

Lisää kuumaa lihalientä noin desi kerrallaan ja sekoita koko ajan niin, että liemi on aina imeytynyt riisiin ennen kuin lisäät seuraavan desin. 

Liuota sahrami pieneen liemimäärään ja lisää se risoton joukkoon.

Keitä risottoa noin 15 minuuttia ja kun se alkaa olla valmista, riisi on muuttunut "juoksevaksi puuroksi", lisää joukkoon raastettu parmesaani ja loput voista.

Peitä pannu kannella ja jätä risotto seisomaan pariksi minuutiksi ennen tarjoilua.






Sen toisen potkan riivin haarukalla, lämmitin lopun kastikkeen kanssa ja sekoitin pastan joukkoon. Päälle raastettua pecorinojuustoa. Ei hullumpaa sekään!






9 kommenttia:

  1. Hyvää ruokaa voi tehdä myös vain itselleen ja kannattaakin. Kaikki versiot näyttää todella, todella hyvältä taas kerran.

    Muistanko muuten ihan väärin, mutta oliko sinulla joskus aiemmin loistavat linkkilistaukset myös ulkomaisiin blogeihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidat muistaa oikein. Mä tosiaan aivan alkuaikoina listailin niitä mutta siitä meinasi tulla loputon suo ja poistin vähäksi aikaa kaikki linkit. Sitten päätin vain listata kivoimmat kotimaiset.

      Kaipailetko vinkkejä?
      Sain työkaveriltani linkin mulle uuteen tuttavuuteen

      http://foodgawker.com/

      Ihania kuvia ja ohjeita joka blogissa!

      Poista
    2. Mielellään otan vinkkejä, kävin silloin tsekkailemassa useampia, mutta en laittanut suosikkeihin. Ja jäi mieleen, että siellä oli useampi kiinnostava. Ilolla otan siis vinkkejä vastaan. Foodgawkerissa olen käynyt pari kertaa ja on todentotta kivoja blogeja.

      Poista
  2. Ihanan näköiset potkat! Kiva idea tuo portviinissä tekeminen perinteisen punkku- tai olutliemen sijaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri portviini mua houkuttikin näitä kokeilemaan, se antoi vähän makeutta mutta toisaalta balsamico ja punkku piti huolen siitä, ettei kallistunut imelyyden puolelle. Oikein makoisia olivat!

      Poista
  3. Mahtavan näköisiä molemmat, ihan vesi herahti suuhun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos, itseäni jouduin ihan onnittelemaan, olivat niin hyviä :)

      Poista
  4. Oletpa saanut herkulliset kuvat potkista! Mulle tuottaa jotenkin suurta tuskaa kuvata mitään pitkään hautuneita pata- tai lootaruokia.

    Portviini on kyllä loistoaines kokkauksessa. Tähän mennessä olen itse käyttänyt sitä vain kastikkeessa ja satunnaisesti säilönnässä ja jossain pateessa. Täytyy muistaa tämä ensi potkakierroksella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataruuat on kyllä haasteellisia kuvattavia.Räpsin varmaan parikymmentä otosta ennen kuin sain valon kohdilleen ja tekemään noista syötävän näköisiä.
      Mä käytin nyt portviiniä ruuanlaitossa ekaa kertaa, aikaisemmin se on hulahtanut kurkusta alas sellaisenaan. Täytyypä etsiä jotain hyviä kastikeohjeita!

      Poista