perjantai 11. toukokuuta 2012

Arancini di riso


Ken on Sisiliassa käynyt, ei ole voinut olla törmäämättä näihin kullankeltaisiin, appelsiineilta nimensä saaneisiin paistettuihin palleroihin. Appelsiinien kanssa näillä ei ole muuta yhteistä kuin kaukaisesti toisiaan muistuttava ulkonäkö. Arancinien sisältä riisikuoren keskeltä löytyy useimmiten lihaa, herneitä ja juustoa, mutta voi siellä olla kasvisyllärikin. Roomassa vastaavia kutsutaan nimellä supplì, ne ovat pienempiä ja sisältävät riisin lisäksi vain juustoa.
En tiedä syövätkö komisario Montalbano ja muut paikalliset näitä muutoinkin kuin snackina tai pizzerioissa alkupaloina, itse olen ostanut näitä rantakadun arancinikioskista ja siksi ehkä mieltänyt ne sisilialaiseksi pikaruuaksi. 

Hävikkiruokana arancinit ovat mainioita koska niihin voi käyttää jämät risotosta, bolognesekastikkeesta, juustoista ja panerointiin voi vielä jauhaa kuivat leivänkäntyt. Nämä ovat olleet omalla kokeilulistallani jo vuosia ja kun bolognesea jäi sopivasti yli, päätin vihdoin viimein ryhtyä arancinihommiin. Riisin tulee olla puuroutuvaa koska siitä muovaillaan pallo lihan ja juuston ympärille, irtonaisella riisillä sellainen muovailu ei oikein onnistu.   

Tein kokeilun vuoksi neljä pienen appelsiinin kokoista arancinia. Parhaimmillaan ne ovat juuri tehtyinä, kuumina tai hiemän jäähtyneinä, mutta ovat varsinaisia jytkyboltseja ja jo yhdestä saa vatsansa täyteen. Onneksi sain kaverin piipahtamaan kylään ja auttamaan näiden hävittämisessä.


ARANCINI DI RISO

yhteen palloon tulee
noin 1 dl valmista risottoa, tai liha- tai kanaliemessä keitettyä risottoriisiä (jos vain raaskit niin lisää keitinveteen sahramia ja saat kivan kellertäviä palloja)
0,5 rkl bolognesekastiketta
pari pientä nokaretta mozzarellaa tai muuta sulavaa juustoa
(sisiliassa laitetaan myös herneitä mutta niitä mulla ei ollut)

korppujauhoja
kananmuna tai pelkkä keltuainen
rypsi -tai auringonkukkaöljyä paistamiseen

Ota kämmenelle riisiä, muotoile vähän kuperaksi ja laita keskelle bolognesea ja juustopalat, kas näin


ota lisää riisiä ja pyörittele palloksi


Riko kananmuna lautaselle ja vispaa sen rakennetta rikki, pyöräytä pallo kananmunassa ja heti perään korppujauhoissa.
 
Laita öljy kuumenemaan pannuun, öljyä tulee olla sen verran että sitä ylettyy ainakin pallon puoliväliin. 

Kun öljyn lämpötila on 180 astetta (tai tee leipätesti: vaalean leipäpalan pitäisi ruskistua öljyssä noin minuutissa) lisää pallot öljyyn ja paista yksi puoli kerrallaan rapeapintaiseksi.
Öljyn voi paistamisen jälkeen siivilöidä ja käyttää uudelleen.

Nosta arancinit hetkeksi talouspaperin päälle ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä pois.





14 kommenttia:

  1. En ole koskaan tehnyt itse arancinia,mutta olen täällä eräässä raflassa syönyt super herkullisia sellaisia.Nuo ovat kyllä tosi herkullisen näköisiä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ja kun teen näitä uudelleen, niin teen varmaan kasvisversion johon laitan munakoisoa, tomaattia ja mozzarellaa. Eli seuraavasta pasta alla Normasta hävikit jatkokäyttöön.

      Poista
  2. Voih, sinä teit näitä! Haaveilen näistä alati, mutta en usko näkeväni päivää, jolloin risottoa jäisi yli. Ja sitten tuo rasvan kanssa vehtaaminen vähän jännittää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvemmin mullakaan risottoa jää yli mutta bolognesea teen aina liikaa.

      Öljyn kanssa pitää kyllä olla varovainen, täytyy aina muistaa pitää pannun kansi lähettyvillä ja mä vielä tuplavarmistelen ja pidän sammutuspeittoakin käden ulottuvilla (katsonut kenties liikaa Pelastajia :)

      Poista
  3. Nuohan on vähän kuin onigirejä tekisi tuossa pallon pyörittely vaiheessa. Syötiin näitä kanssa vähän aika sitten Roomassa, mutta nämä sinun tekemät näyttää paljoin paremmilta kuin mitä siellä syötiin. Epäilen että niissä Roomassa syödyissä ei ollut ihan öljyn lämpötila ollut kohdillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *hän tutkii Vipusen blogia* - no niinpäs onkin!
      Eikö ne roomalaiset osanneet kuumentaa öljyä tarpeeksi? Ällöä on sellainen aliuppopaistettu juttu joka on vain kerännyt itseensä öljyä.

      Poista
  4. Oioioi! pitääpä lisätä tämä to cook-listalle :) olen kovin innoissani kaikista uusista italialaisista ruoista joihin törmään, suuntaamme kesällä kahdeksi viikoksi Umbriaan lomailemaan ja odotan jo innolla kaikkia Italian herkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsi teille tulee huippuloma ja pääset nautiskelemaan kaikilla aisteilla!

      Poista
  5. Oih, jos ulkonäkö vastaa makua, niin aijai! :-)

    VastaaPoista
  6. Todella herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, jos on ulkonäkö kohdillaan niin makukin oli mainio.

      Poista
  7. Sulla on hyvä putki päällä - kaksi mielenkiintoista reseptiä peräkkäin. Tarviikin tässä vähän uutta inspiraatiota parsaan, vai joko olen siihen kyllästynyt tämän kevään osalta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsasesonki on niin lyhyt että anti mennä vaan, vedä kunnon parsaöverit jos sellaisia pystyy edes vetämään. Parsa on ihanaa!

      Poista