lauantai 5. toukokuuta 2012

Bolognesekastike

 
Ei Soul Kitcheniä ilman bolognesea, onhan se soul foodia parhaimmillaan!



Tykkään soveltaa ruokia mutta sitten on tiettyjä klassikoita jotka haluan tehdä mahdollisimman oikeaoppisesti, kuten juuri bolognesekastike,  mutta mikä sitten on se aidoista aidoin bolognese? Olen nähnyt alkuperäisiksi vannottuja ohjeita joissa lisätään kananmaksaa, loraus maitoa, joku laittaa rosmariinia ja toinen sanoo ettei sitä missään nimessä. Mutta se mikä siihen aina kuuluu yhtä varmasti kuin jauhettu liha, on sipuli-porkkana-selleri -kombo.
Itsekin välillä maustelen sitä mieleni mukaan, esim. tätä lasagnea tehdessäni. Meikämandoliinon perusohje on kuitenkin seuraavanlainen ja uskon että Italian mammakin tämän hyväksyisi.


BOLOGNESEKASTIKE 

ohjeesta riittää 3-4 syöjälle

400 g naudanjauhelihaa (tai sika-nautaa, silloin jätän yleensä pekonin pois)
n. 4 siivua pekonia
1 iso keltasipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
1 sellerinvarsi
1 tölkki tomaattimurskaa
1 dl valko-tai punaviiniä
pari desiä kana-tai lihalientä
suolaa ja mustapippuria
loraus öljyä paistamiseen

Silppua sipulit, porkkana ja selleri hyvin hienoksi ja kuullota niitä padassa tai isossa kattilassa.

Ruskista silputtu pekoni ja jauheliha ja lisää pataan.

Lisää tomaattimurska, viini ja loraus kanalientä.

Hauduta miedolla lämmöllä vähintään tunti. Yleensä keittelen tätä kaksi tai kolme tuntia.
Lisää keittämisen aikana kanalientä tarpeen mukaan.
Mitä kauemmin annat kastikkeen porista, sitä maukkaampi siitä tulee.

Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita soossi pastan joukkoon ja raasta päälle parmesaania. 


6 kommenttia:

  1. Haaveilin tuossa mennäviikolla juurikin bolognesesta. Tämä postaus ei suinkaan nujerra haavettani,päinvastoin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bologneseen iskee ajoittain hirveä himo ja kastiketta pitäisi aina olla vähän pakkasessa pahan päivän varalle.

      Poista
  2. On kyllä kuvat kohdallaan, tämänkin haluan heti syödä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Tästä tein aikamoisen hävikkiherkun, siitä myöhemmin ensi viikolla.

      Poista
  3. Ah, bolognese on kyllä lohturuokien parhaimmistoa. Teen melkein samalla ohjeella, paitsi että lisään joukkoon haudutusjakson alussa 2 tähtianista Heston Blumenthalin ohjeiden mukaan. Pitäisi kuulemma syventää makua jotenkin..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi perskukka mä unohdin tuon tähtianiksen, muistelen juuri sinun sen käytöstä kommentoineen jonnekin pastapostaukseen ja ajattelin silloin, että tuotapa täytyy testata. Ja vielä jos Hestonikin sitä suosittelee! Syventääkö se makua?

      Poista