keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi - juurespihvit

 
Moni on jo varmaan kuullutkin tuoreesta MTT:n arviosta jonka mukaan kotimaisen elintarvikeketjun ruokahävikki on vuodessa melkein 400 miljoonaa kiloa. Hälyyttävää on, että eniten ruokaa tuhlataan kotitalouksissa jotka heittävät menemään noin 130 miljoonan kilon edestä alun perin syömäkelpoista ruokaa. Keskimäärin hävikkiä syntyy siis noin 25 kiloa suomalaista kohti. Ja todella hälyyttävää on, että kaikkein eniten hävikkiä syntyy yksinasuvien, etenkin sinkkunaisten talouksissa. Hyi meitä!


Olin juuri lukenut ja päivitellyt näitä lukuja ja aivan kuin tilauksesta suolaa & hunajaa -blogin Jonnalta tulee meili jossa hänkin päiviteltyään asiaa ehdottaa, että jospa me jotka ruoka-asioista omaksi iloksi kirjoitamme, nostaisimme asian esiin blogeissamme ja tekisimme sille omalta osaltamme jotain. Innostuin asiasta kovasti ja niin innostui moni muukin, sillä yhtäkkiä meitä oli koossa reilut 30 blogia jotka kukin halusi kantaa kortensa kekoon.

Toukokuu on nyt siis julistettu Hävikistä herkuksi -kuuksi. Tempaukselle löytyy oma facebooksivukin jota moni on jo käynyt tykkäämässä. Sinne linkataan kaikkien mukana olevien blogien päivitykset joten kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa!

Itse kuulun juuri tuohon eniten ruokaa roskiin heittävään sinkkunaisten ryhmään ja tunsin piston syömmessäin kun tästä tutkimuksesta kuulin. En voi paasata asiasta ja heristää sormea sillä nyt on peiliin katsomisen paikka. MTT:n mukaan eniten heitetään pois vihanneksia ja kotiruokaa ja ne ovat myös oma henkilökohtainen kompastuskiveni. Sanotaan myös, että biojätteensä lajittelevissa kotitalouksissa hävikkiä syntyy vähemmän koska ilmeisesti lajittelu auttaa tiedostamaan paremmin hukkaan heitetyn ruuan määrän. No, minä lajittelen mutta uskottelen saavani siinä samalla synninpäästön tekosilleni.

Pohdin tätä asiaa nyt kuukauden ajan, suunnittelen ostokseni huolellisemmin, tutkin jääkaapin tarkemmin ennen seuraavaa kauppareissua enkä sorru niin herkästi heräteruokaostoksiin. Kokkaan jämistä ja tuunaan jo tehtyä ruokaa. Näistä lupauksista lähden liikkeelle.

Tai itseasiassa lähdin jo, kolusin nimittäin jääkaappini vihanneslaatikon ja löysin sieltä teemaan sopivasti nuhjaantumassa olevia juureksia, toiselta hyllyltä puoliksi käytetyn sitruunan, jugurtin jämät ja viimeisen myyntipäivänsa nähneet pari kananmunaa. Näistä syntyi tosi hyvät juurespihvit joihin idea tuli täältä. Muokkasin ohjetta oman jääkaapin sisällön mukaiseksi.


JUURESPIHVIT
17 kpl pienehköjä pihvejä

n. 700 g mitä vaan juureksia ja vihanneksia raastettuna (käytin porkkanaa, perunaa, lanttua, palsternakkaa, sipulia, varsiselleriä, purjoa)
1 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
mozzarellapallo raastettuna
1-2 kananmunaa
suolaa
pippuria
paistamiseen öljyä (ja voita)

Raasta juurekset ja sekoita kaikki loput aineet raasteen joukkoon.

Ota ruokalusikallisia tai noin kämmenen kokoisia nokareita raastemassaa ja laita paistinpannulle.
Paina lastalla pihvit litteiksi ja paista kypsiksi ja rapeiksi muutama minuutti per puoli.
Paistoin ekan satsin öljyssä, seuraavaan paistoon lisäsin myös nokareen voita ja se kyllä kannatti. Paistopinnasta tuli nätimpi ja makukin parani.

Lisäsin aluksi massaan vain yhden kananmunan mutta se ei riittänyt pitämään pihviä kasassa. Toisen munan jälkeen homma alkoi onnistua. Käytetyt juurekset vaikuttavat massan koostumukseen joten voi olla hyvä paistaa alkuun koepihvi ja katsoa sen jälkeen pitääkö lisätä kananmunaa tai vaikka jauhoja.


Näin freeseiltä näyttää nuhjaantuneet juurekset raastettuina



Turkkilaista jugurttia oli purkin pohjalla jäljellä vajaat pari desiä. Lisäsin joukkoon ruokalusikallisen sitruunamehua, toisen ruokalusikallisen sweet chili -kastiketta, persiljasilppua ja ripauksen suolaa ja hyvä soosi pihveille oli valmis. Sopii hyvin myös vaikka kesän grillauksille kastikkeeksi.



Ja kaikki jäljelle jääneet pihvit on nyt laitettu pakkaseen. Jääkaappiin ne varmaan olis unohtunu.

Nyt jään mielenkiinnolla odottamaan kanssabloggaajien juttuja ja toivon että sieltä tulisi hyviä vinkkejä itsellekin toteutettavaksi.

14 kommenttia:

  1. Samis, mullakin menee eniten hukkaan tuota vihannespuolta. Tiukempi roti ruokakaupassa tästä lähtien, kaikkea ei tarvitse ostaa kerralla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tuppaan unohtaa katsoa sinne vihanneslokeroon riittävän usein ja sitten kaivan sieltä sellaisia vettyneitä ruskeita juttuja jotka joskus oli vihanneksia. Yök. Tarttee todella skarpata.

      Poista
  2. Mikä siinäkin on, ettei kasvispihvejä tule useammin kotosalla tehtyä?! Ehkäpä tässä kuussa sitten, itselläkin tuppaa tuonne vihanneslokeroon jäädä kamaa nahistumaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sasse! Niihin saa upotettua vaikka ja mitä vihannesta ja juuresta.

      Poista
  3. Minunkin olisi tarkoitus tehdä juurespihvejä huomenna. Tästä löytyikin hyvä ohje nyt. Tosi herkun näköisiä ovat pihvit tuossa kuvassa. Taisit päästä käyttämään kuvauskurssin uusia oppeja kuvaa ottaessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun oon mainostanut olleeni kuvauskurssilla niin pakko on yrittää. Tuossakin kuvassa hain hyvää valon suuntaa vaikka kuinka pitkään, ennen olisin vain räpsäissyt.

      Poista
  4. Hitsi miten herkullisen näköisiä!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli kyllä makukin kohdillaan. Juureksista saa hyvää aikaiseksi.

      Poista
  5. Meilläkin jääkaapissa juurekset huutaa käyttöä. Kävin nurkumassa töistä reseptiä, koska meillä on töissä ihan mahtavat juurespihvit. Sain ainesosaluettelon ja loput aion kopioida täältä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurespihviohjeitakaan ei voi olla liikaa, toivottavasti postaat sen! Ja Hannaa kompaten, miksen ole älynnyt tehdä näitä useammin.

      Poista
  6. Nää näyttää aivan tajuttoman hyviltä. Saako ehdottaa bloggarille interaktiivista osiota tähän jutskaan; jos sulle kertoo, että mitä hävikiksi menevää on jääkaapissa, niin sä voisit keksiä, että mitä niistä kandeis laittaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei vähänkö kiva jutska, ilman muuta saa ehdottaa! Kaikki uudet ideat on erittäin tervetulleita. Mutta vastaukset ja keksinnöt voi sitten olla ihan mitä vaan, että omalla vastuulla :)

      Poista
  7. Namnam! ihanan näköisiä juurespihvejä :) olen jo jonkin aikaa suunnitellut niiden tekemistä, jospa tämän postauksen jälkeen pääsisin vihdoin tuumasta toimeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin tuumasta toimeen, käyn tsekkailemassa sun blogista syntyikö niitä ;)
      Nyt tiedän minne ainakin tungen kesällä tulevaa hirmuista kesäkurpitsasatoa.

      Poista