tiistai 8. toukokuuta 2012

Parsaa Arzak-uppomunalla ja hävikkisopassa


Parsalle löytyy monta ihanaa makuparia ja uppomuna on yksi niistä klassisimmista. Mun muutamat uppomunakokeilut on päätyneet enemmän tai vähemmän katastrofiin mutta nyt löysin loistavan tavan valmistaa niitä ja kaupan päällisiksi tuli vielä varsin soma munanen. Kiitokset vain Ankerias Vipuselle suurta ihastusta herättäneestä ohjeesta! Linkin takaa löytyy Arzak-munan nimitietoutta sekä sekunnintarkat kuvalliset ohjeistukset sen keittoon. Mulla toimi ajastimena perinteinen munakello ja keittoaika oli vähän sinne päin, ehkä 4.30 minuuttia.

Tarjoilin uppomunan itselleni keitetyn parsan ja rapsakaksi paistetun pekonimurun kanssa.

Pois napsaistut varrenpätkät säästin seuraavan päivän parsakeittoon.



PARSAKEITTO
(ohjeesta riittää kahdelle)

7 vihreää parsatankoa + 6 jämävartta
7 dl vettä
kasvisliemikuutio
kermaa
suolaa
valkopippuria

Leikkaa parsat pieniksi paloiksi ja keitä pehmeiksi kasvisliemessä 15 - 20 minuuttia. Tähän voi siis käyttää parsat kokonaan, kovine varrenosineenkin, enkä katsonut tarpeelliseksi kuoriakaan niitä.

Kun parsat on kypsiä ja jos lientä tuntuu olevan kattilassa liikaa, ota sitä vähän jemmaan erilliseen kippoon ennen kuin soseutat parsat sauvasekoittimella tai blenderissä. Soseuttamisen jälkeen voit vielä notkistaa liemellä keittoa.

Lisää loraus kermaa ja mausta suolalla ja valkopippurilla ja lämmitä keitto.

Kerman sijaan voit käyttää vaikka ranskankermaa.
Keiton joukkoon voit heittää jääkaappiin unohtuneen parmesaanikäntyn, se sulaa sinne keitettäessä ja antaa paljon makua. Itse raastoin parmesanilastuja keiton päälle.

Parsan kuivat varrenosat pehmenivät keitettäessä  ja soseutuivat keiton joukkoon oikein hyvin, niistä jäi vain vähän kuitumaista rakennetta.

**********************************************************************************
PS  Jonnan kommentista tajusin jälkikäteen, että käyttämäni parsat olivat tuoreita ja kapeavartisia ja ehkäpä juuri siksi ne sulautuivat tuonne sopan joukkoon niin mainiosti. Kannattaa tutkailla parsan varren puumaisuutta, jos veitsi ei niihin kunnolla uppoa niin silloin tuskin uppoo hammaskaan ja on ehkä parempi leikata varren kuivin osa pois.

10 kommenttia:

  1. Tulipa tuosta munasta hienon näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttääkö se vähän valkosipulilta? Helposti se syntyi, tämän jälkeen voi unohtaa tyystin perinteiset uppikset.

      Poista
  2. Erittäin komea arzak teillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin tuota ihailen, tuli oikein hieno muna!

      Poista
  3. Komia muna, ei voi muuta sanoa! Tuota kikkaa on ihan pakko päästä kokeilemaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kandee kokeilla! Löysin sitten sun tekemänä lähestulkoon samanmoisen sopan, kaikki hyvä on näköjään jo kertaalleen keksitty :)

      Poista
  4. Hauskaa, että olit kokeillut näita:) Minustakin arzakkeja on todella helppo tehdä, eikä tarvitse jännittää niiden uppomunien kanssa. Minulla on parsakausi vielä avaamatta, kun odotan uhkarohkeasti niitä kotimaisia (joita ei ehkä riitä tänne asti). Tämä parsa-pekoni-muna-kombo houkuttelisi kyllä nyt kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi mainiosta ohjeesta, tästä tuli nyt ihan mun lemppari!

      Poista
  5. Minä olen ihan luovuttanut tuon jämäsopan suhteen, koska aina onnistun saamaan sinne niin paljon sitä puumaista hötöä, ettei oikein maistu. Mikä on siis sinun vinkkisi sen suhteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsat olivat vielä tuoreita ja suht. kapoisavartisia ettei sitä hötöä siksi ehkä syntynyt paljoakaan. Ja se mitä syntyi oli kyllä hyvin syötävissä, muistutti lähinnä raparperisopan "lankoja".

      Poista