sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Thai-inspiroituneet lohipihvit


Pikkusen innostuin tehdessäni näitä juurespihvejä kun siinä samalla tajusin mitä kaikkea jämää niihin saisikaan upotettua jääkaapista. Ja samalla idealla voi tehdä kala- ja jauhelihapihvejä ja maustaa niitä vähintään miljoonalla eri tavalla. Tämmöiset pihvit ja laatikkoruuat on mun mielestä ihan parhaita hävikin pois taikomisessa sillä niihin saa käytettyä jämät tuorejuustoista, kermoista, kastikkeista, kasviksista, mausteista...

Juurespihveistä se ajatus sitten lähti kokeilla myös kalapihvejä. Hankin Thaikkulan loman jälkeen kaikenlaista Aasiaan liittyvää ruokakaappiin, aineksia jotka on hyvin säilyviä mutta kivahan niitäkin on saada pois kuleksimasta.
Ihan joka pirkolla ei välttämättä satu olemaan galangal-juurta ja kaffir-limen lehtiä kaapissaan, ne voi hyvin korvata tuoreella inkiväärillä ja limen kuorella ja mehulla. Kalakastike on niin omanlaistaan etten tiedä millä sen korvaisi, ehkä vaan soijalla.
Jos haluaa tehdä kalapihvejä mutta ilman sitä Aasia-osuutta, voi laittaa niihin vaikka kuutioitua paprikaa tai jotain muuta kasvista antamaan rapsakkuutta, mausteena voi käyttää vaikkapa tuorejuustoa.

Ja tästä tuli myös mun kalaruoka toukokuulle


LOHIPIHVIT aasialaisella twistillä
8 pihviä

500 g kirjolohifile (suomalaista tietenkin)
2 kevätsipulin vartta
3 murskattua kaffir-limen lehteä
3 viipaletta galangal-juurta
2 tl Thai-chilitahnaa (tuota merkkiä mun thaikokkausopettaja kehui parhaaksi, toin sitä Thaimaasta vain löytääkseni Vii-Voanin hyllystä samaa)
1 rkl kalakastiketta
1 kananmuna
1,5 rkl korppujauhoja
kourallinen tuoretta korianteria

seesaminsiemeniä pihvien pintaan
öljyä paistamiseen

Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja hurauta massaksi.

Ota massasta reiluja nokareita ja taputtele pihveiksi. Ripottele seesaminsiemeniä pintaan ja paista kypsiksi pannulla öljyssä keskilämmöllä. Kala kypsyy aika nopeasti, paistoaika oli pari minuuttia per puoli.

Tein lisukkeeksi pirtsakan salsan tomaatista, kevätsipulista ja korianterista jonka maustoin vain tilkkasella valkoviinietikkaa. Maistui oikein hyvin näiden pihvien kanssa.


14 kommenttia:

  1. Mmm,rakastan thaimaalaisia makuja ja lohipihvit kuulostavat tosi herkullisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne oli tosi makoisia, vaikka itse sanonkin. Tutkin muuten mun monitoimikoneen uusin silmin sun postauksen innoittamana, ja vitsi kun se ei kuutioi ;) Se oliskin aika hauska lisä, ehkä siihen saa ostettua jonkin lisävempaimen.

      Poista
    2. Musta se kuutiointi on ihan kiva juttu,jos tekee paljon vaikka rosollia;D mutta se ei varsinaisesti ollut se ,mikä sai mut ostamaan koneen. Ihan hyvin kuutioinnin sujuu sellaisella käsikäyttöiselläkin kuutiointijutulla.Minkä merkkinen laite sulla muuten on? Näin siellä ainakin Moulinexin vanhempiin monitoimilaitteisiin myytäviä kuutiointilisiä...

      Poista
    3. Mulla on pari vuotta ollut sähäkän punainen KitchenAid-ihanuus ja toivon että se pysyy mun kaverina koko loppuelämän, pitäisi ainakin olla vahvaa tekoa.

      Poista
  2. Ai että kun näyttää hyvältä :) pitääkin käydä ViiVoanissa hakemassa kaappiin kivoja aasialaisia mausteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vii Voan on kyllä hyvä kauppa, en ole muita Hämeentien etnisiä puoteja juuri testannutkaan kun tuolta on aina löytynyt kaikki tarpeellinen. Täytyis varmaan visiteerata muissakin kun ei tiedä mitä helmiä sieltä löytyiskään.

      Poista
    2. Minäkin ehdin nyt ensi viikonloppuna viimein käymään siellä Vii Voanissa. Aion ostaa ison kasan galangal-juuria ja pakastaa ne sitten annospaloina. Ja saas nähdä mitä kaikkea sieltä löytyy. Tuota suosittelemaasi chilitahnaa ostan varmaan kanssa myös.

      Poista
  3. Noilla mausteilla ei voi syntyä kuin hyvää. Näyttävät herkullisilta! :-)

    VastaaPoista
  4. Hyvin tsempattu tämä kalahomma, kohta puoli vuotta takana. Voisitko testata haukikvellenejä, kun haluaisin hyvän reseptin ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kuule ne on oikeesti ollut mun mielessä, pitäiskö...

      Poista
  5. Todellakin! Treenaillaan, niin voidaan vaihdella reseptejä. Olen ihan hulluna haukeen. Tekisi mieli koko ajan niitä haukipuikkoja, mutta kun ei jaksa ruotia :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on niin pelottavan näköinen kala. Laittaiskohan ne hallissa sen mulle paloina nättiin pakettiin ja ilman ruotoja. Kokonaista haukea en uskalla katsoa silmiin. Tässä olis kyllä sitä haastetta mitä hainkin.

      Poista
  6. Sitä kutsutaan palveluksi, ettei tarvitse katsoa kalaa silmiin ;-) eli halliin vaan.

    VastaaPoista