sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Boulevard Social

Onnistuin saamaan pöydän viime viikolle aivan vasta-avattuun Boulevard Socialiin.
BS on Tomi Björckin ja Matti Wikbergin kolmas ravintola Helsingissä. Ne kaksi muuta ovat aasialaisiin makuihin erikoistuneet Farang ja Gaijin. Neljäs ravintola, Farang sekin, avaa ovensa ensi vuoden alussa Tukholmassa. Kaveruksia voisi jo varmaan tituleerata syystäkin ravintolamoguleiksi.

Hieman kyllä ihmettelin poikien kunnianhimoa kun luin viime talvena tästä kolmannesta tulokkaasta. Farang on toiminut hyvällä menestyksellä muutaman vuoden, Gaijin avattiin vasta vuosi sitten. Yhtään mitään ravintolan pyörittämisestä ymmärtävänä kuvittelin, että kahden megasuositun ravintolan pyörittäminen olisi jo suuren suuri homma, miten ne selviää vielä kolmannesta näin lyhyen ajan sisällä. Ja sitten vielä se tuleva Tukholman Farang tähän päälle!

BS:n makumaailma poikkeaa kuitenkin edeltäjistään, se keskittyy Välimeren ympäristöön ja lähinnä Lähi-idän makuihin. Eli kaippa tällä ravintolalla oli tilausta. Ja hyvällä henkilökunnalla on varmasti myös iso osuutensa ravintolan menestyksessä, sitä Tomi ja Matti ovat osanneet ympärilleen kerätä ennenkin. BS:n keittiössä hääräsi muuten tuttu mies, Top Chefissäkin kisannut Kristian Perkola.

Tykkäsin kovasti ravintolan sisustuksesta ja tunnelmasta. Kattauksen vesilasit oli kauniit, ei peruspelkistetyt niin kuin ravintoloissa yleensä.
Farang ja Gaijin ovat kuuluisia loistavista drinkeistään eikä pettymystä tuottanut tämäkään paikka, alkudrinkiksi tilaamani LL Cool J oli juuri niin raikas kuin lista lupasi: mandariinia, mansikkaa, rosmariinia ja sitruunaa. Ihana!


Meitä oli neljän ystäväisen seurue josta yksi oli isosti raskaana. Tilasimme maistelumenun josta raskaana oleva kaverimme ilmoitti kaikki osaset joita hän ei voi syödä ja ne luvattiin korvata jollain muulla, tai paistaa kypsemmiksi. Näin ei kuitenkaan ihan tapahtunut. Kala ja simpukat eivät olleet aivan kypsiä, tartar-lihan tilalle hänelle tuotiin ankanmaksamoussea joka sekin on nou nou. No, en nyt odota että ravintolan keittiö tuntee raskausajan ruokasuositukset läpikotaisin, mutta meitä vähän hymyilytti. 

Ensimmäisenä saimme grillattua vihersimpukkaa jonka kanssa punaista harissaa ja chorizo-salsaa. Tykkään harissasta mutta se peitti alleen kaikki muut maut. Ja simpukka olisi voinut olla kypsemmäksi grillattu.


Seuraavasta annoksesta muistin ottaa kuvan vasta kun lautanen oli jo kaavittu puolityhjäksi. Marmorihärkä tartar ja harissa remouladea. En ole yhtään tartar-pihvin ystävä, mutta tämä oli todella hyvää!


Sitten seurasi kampasimpukkaa, fetaa ja ceviche-lientä jossa kurkkua ja tomaattia, päällä merileväkaviaaria. Simpukka oli jälleen liian raakaa mun makuuni. Liemessä taas niin paljon uusia jänniä makuja, että se piti kulauttaa simpukankuoresta suuhun viimeistä pisaraa myöten. Tykkäsin fifty-sixty.



Ja taas tuli herkkua, mintulla maustettua lampaankyljystä, pinjansiementä ja lampaanmaitojuustoa.



Viides annos oli rapeapintaiseksi paistettua lohta, hunajadressing, viinirypälettä ja omenaa.
Meitä vaivaa varmaan sukuvika siskoni kanssa sillä inhoamme molemmat liian raa'aksi jätettyä kalaa (sushi on asia erikseen!). Nykyisin tuntuu olevan "se juttu", että kala ja simpukat pitää jättää enemmän kuin puoliraaoiksi. Ollaan siis moukkia molemmat ja tykätään lähes ylikypsäksi paistetusta kalasta, siksi tämä lohi ei uponnut meikäläiseen. Eikä lohi muutenkaan sopinut tähän makumaailmaan, mun mielestä.



Viimeisenä suolaisena ruokana saimme lampaanlihasta tehtyä shish-kebabia joka tuli pöytään asianmukaisesti vartaassa. Lisukkeina oli baba ganoushia (munakoisotahnaa), hummusta, fenkolisalaattia ja chilimajoneesia. Lammas oli hyvää mutta sori vaan, mun baba ganoush on parempaa.



Jälkkäriksi oli "social" baklava ja vaniljajäätelöä. Juuri Istanbulissa lomailleena makumuistissani oli sikäläinen täydellinen baklava. Tämäkin oli hyvää mutta maistui mun mielestä enemmän struudelilta, ehkä se "social" baklavan edessä tarkotti just sitä?


Otin menun seuraksi vain punaviinia ja tarjoilija suositteli kreikkalaista punkeroa, nimeä en muista, mutta se passasi ruokien kanssa oikein hyvin. Ja siitä myös plussaa ravintolalle, että ovat valinneet tällaisia yllätyksiä viinilistalleen.

Mitäs mieltä olimme menusta? Minä ja toinen kaverini tykättiin liharuuista, kala ja simpukat eivät saaneet hurraa-huutoja kummaltakaan. Kolmas ei tykännyt muuta kuin jälkkäristä. Nyt viimeisillään raskaana oleva ystäväisemme ilmoitti haluavansa tänne syksyllä uudestaan ilman mahaa, silloin hän saa syödä ja juoda ilman rajoitteita. Hanski, mä lähden sun kaveriksi! Haluan ehdottomasti antaa ravintolalle toisen mahdollisuuden mutta seuraavalla kerralla tilaan listalta vain sitä mitä mieli tekee, siellä oli paljon herkullisen kuuloisia juttuja.

14 kommenttia:

  1. Kiitos raportista, tänne olenkin suunnitellut meneväni kesällä. Ja tosiaan, ihanaa vaihtelua kattaukseen, kun on kristallia ja selkeästi orientaaleja vaikutuksia lautasissa.

    Menu kuulosti minun korvaani oikein hyvältä, mutta mä tykkäänkin esim. raa'ahkosta kalasta. Äyriäisten kohdalla minäkin haluan kyllä kypsää kamaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vähän erikoinen tapaus tuon raa'an kalan kanssa koska sushista tykkään hirmuisesti. Ehkä se on se kalan paksuus mikä vaikuttaa, jos se raaka kala tarjoillaan sopivana suupalana niin ei haittaa. Listalle jäi onneksi paljon kivan tuntuista syötävää jota täytyy vielä testata.

      Poista
  2. Ei siis vielä ihan tajunnanräjäyttävä kokemus. Pitänee kokeilla, kun ovat saaneet hommat vähän selvemmiksi. Minulla on vielä Farangkin käymättä lukuunottamatta yhtä heidän "keitraamaansa" tilaisuutta silloin heti, kun avasivat ovensa. Odotankin mielenkiinnolla Taste of Helsinkiä, että saan sitä kaikkien hehkuttamaa rapeaa possua.

    Katselin noita astioita jossain toisessakin blogissa. Vaikka itse olen minimalisti ja astiakaappini on vitivalkoinen ja pelkistetty, minusta on virkistävää, että ravintoloissa löytyy niitäkin, jotka poikkeavat tästä linjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla kävi Gaijinin kanssa ihan samalla tavalla. Eka kerta ei napannut. Toisen kerran käydessäni söin lähes identtisen maistelumenun kuin ekalla kerrallakin ja jotain siinä välissä oli tapahtunut, se olikin hyvää. Mutta Farang ei ole pettänyt kertaakaan.
      Katso mun kuvia, näetkö muuta kuin valkoisia ja pelkistettyjä astioita? :)

      Poista
  3. Hieno raportti uudesta ravintolasta.Olin aiemmin katsonut läpi menun ja huomasinkin siellä tämän asuinseutuni makuja;D
    Enpäs tiennytkään,että Tukhomaankin on tulossa Farang;hienoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä onnekas saat syödäksesi noita ihania makuja joka päivä!

      Poista
    2. Aika onnekas olenkin,ainakin raaka-aineiden suhteen.Katsoin uudestaan läpi tuota menua ja ihmettelin hieman tuota lampaankyljysannoneksen nimessä ollutta "zhoug" nimeä.Zhough on nimittäin jemeniläistä chilitahnaa,jota täällä saa joka paikassa,ja jota minäkin välillä teen.
      http://www.bluekaleroad.com/2012/02/spicy-israeli-zhoug.html
      Tuossa annoksessa vaan en nähnyt sitä...Tuo tahna on muuten tosi hyvää,suosittelen.Mulla on ainakin siihen himo....

      Poista
    3. Kiitos vinkistä! Mä rakastan chilitahnoja ja tämä vaikutti kivalta ohjeelta ja ihan uudenlainen juttu mulle. En edes tiennyt mitä se zhoug menussa tarkoitti, niin en osannut sitä etsiäkään.

      Poista
  4. Kiitos raportista! Nyt kyllä oon vähän kahden vaiheilla, houkutteleeko tää mua niin hirveesti. Sillon Gaijinissa oli kans yhtenä lajina sellainen outo puoliraaka lohijuttu, jossa oli muistaakseni päärynää ja vaniljaa. Ja se oli ihan hirveen makuinen, jäi syömättä, vaikka yleensä niin ei mulla ravintelissa käy... Farang on kyllä yliveto!

    Sushista puheen ollen, otetaanko keskiviikkona uusiksi viime viikon missattu sush siunakkoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin että tykkäisit tuosta lohesta yhtä paljon kuin mä. Jos menet niin keskity vain lihaan. Sushsiunakkoon käy oikein hyvin ke.

      Poista
  5. Ihania kuvia. Ravintoloissa tapaa olla tuota alkukankeutta!

    mutta tuosta lohen sopimisesta makumaailmaan, kuten sanoi; itselläni on joku juttu lohen kanssa, vaikka siitä pidänkin tosi paljon ja ihan kaikissa kypsyysasteissa, niin en voi ollenkaan sitetää intialaisia currytyyppisiä ruokia jossa lohi raaka-aineena. Ja aivan sama pätee thaikku-curreihin. Mun mielstä rasvainen lohikala ei kertakaikkiaan ole kotonaa niissä. Onko kellään muuulla tälläistä fixaatiota?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa mieltä sun kanssa, en tykkää minäkään lohesta tuollai laitettuna. Ja muutenkin mä miellän lohen pohjolan ruuaksi enkä hevillä sekoita sitä eksoottisten makujen kanssa (sanoo hän joka teki thaikkulohipihvejä ja tykkäsikin niistä vielä) enkä myöskään mielelläni syö sitä missään etelän maassa.

      Poista
  6. LL Cool J olisi ihan pakko heti tilata, jos pääsisi tuonne syömään:) Kivasti keksitty drinkin nimi ja kivan oloinen menu. Itse olen kyllä ehtimässä ensi lauantaina vasta sinne Gaijiniin.

    Lohi vaikutti kyllä minustakin vähän tyylirikolta jutulta. Olisi mielenkintoista kuulla kuinka Kristian Perkola sen perustelisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnustan, että päädyin tuodon drinksuun pelkästään nimen perusteella :)

      Poista