sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Juhannusrillailuja


Ainakin täällä Helsingissä on pidelty pari päivää hyvin perinteistä juhannussäätä eli koleaa vesisadetta, mutta onneksi sentään aattona saatiin nautiskella auringosta ja kesäisistä lämpölukemista. En edes muista milloin viimeksi olisin poistunut Helsingistä maalle juhannuksen viettoon. Kavereiden oulunkyläläinen takapiha on toiminut meidän landekorvikkeena niin nyt kuin muutamana aikaisempana vuotenakin. Niin on hiljaista seutua juhannuksen aikaan eikä ihmisiä näkösällä muutamaa koiranpissittäjää lukuun ottamatta.

Talonväki loihti perinteisiä alkuruokia pöytään, uusia perunoita ja sillejä ja Maalahden limppua graavisiialla ja -lohella. Sillit ja minä ei aiemmin olla kaveerattu mutta olenko sitten hiljakseen kasvamassa aikuiseksi kerta nyt maistui ihmeen hyvälle!

Parissa blogissa olleet ribsijutut sai mut himoamaan niitä ihan hulluna. En ole koskaan niitä itse laittanut ja kun suunniteltiin jussimenua niin vaadin saada tuoda ribsejä pöytään. Viljapossun ribsiluut varasin etukäteen hallista Reiniltä, etten vaan jäisi ilman. Päätin liittyä näin ekalla kerralla keittäjäkuppikuntaan, eli niihin, jotka keittävät mausteliemessä ribsit kypsiksi ennen grillausta. Ja jotta se paras tekotapa löytyisi, niin seuraavalla kerralla käännän takkia ja testaan uunikypsennyskuppikunnan ohjetta. Sitten kun olen eläkkeellä ja mulla on aikaa, niin kokeilen kypsentää ribsit kokonaan grillissä.

Liemiohjeen nappasin työpaikan pöydällä lojuneesta lehdestä, oliskohan ollut Kotivinkki.
BBQ-soosi taas on peräisin aivan mahtavan mainiosta MOJO-kirjasta, featuring Visa Nurmi/Antti Vahtera/Iiro Rantala.

Valmistin ohjeilla 3 kg ribsejä, Reiniltä neuvoivat varaamaan 500 g luita syöjää kohden.


GRILLIRIBSIT


Keittoliemi:

2 l vettä
1 porkkana
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
20 maustepippuria
10 mustapippuria
2 laakerinlehteä
1 rkl suolaa
 
Kuori porkkanat ja sipulit ja lohko ne reiluiksi paloiksi.

Laita kasvikset ja mausteet noin 10 litran kattilaan, kaada vesi päälle ja kiehauta.
Heittäydyin tässä kohtaa villin luovaksi ja lisäsin joukkoon vielä pari tähtianista ihan vain koska sattuivat sopivasti käteen maustelaatikkoa penkoessani.
Jouduin jakamaan liemen kahteen kattilaan koska en omista pontikkapannua saatikka muuta tarpeeksi isoa kattilaa.

Lisää lihat liemeen (poista kalvot lihoista ennen keittämistä) ja hauduta kypsiksi kannen alla hiljaa poreillen noin 1-1,5 tuntia. Liha on kypsää kun se tuntuu irtoavan luista.

Nosta lihat pois liemestä. Siivilöi liemi ja pakasta se tulevia keittoja tai pataruokia varten.

Pyörittele lihat BBQ-kastikkeessa ja anna maustua pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään asti. 


Ah, ihania karsinogeeneja!

MOJO-BBQ-kastike:


3 punasipulia
3 keltasipulia
2 punaista paprikaa
1 dl oliiviöljyä
5 rkl tomaattipyrettä
5 tomaattia purkista
1 dl valkoista balsamicoa
5 rkl fariinisokeria
5 rkl siirappia
5 rkl kidesokeria
1 punainen chili silputtuna
2 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 dl kokista
4 rkl Dijon-sinappia
muutama tippa tabascoa
suolaa
mustapippuria


Kuori sipulit ja poista halkaistuista paprikoista siemenet. Pilko ne 2 cm paloiksi.

Savusta sipuleita ja paprikoita savustuspussissa tai -pöntössä 15 minuuttia.
Haagalaisessa keittiössäni ei ollut savustuspönttöä eikä -pussejakaan, joten laitoin sipulit ja paprikat uuniin grillivastuksen alle 200 asteeseen noin vartiksi ja lisäsin aineksiin 1 tl savuista paprikajauhetta.

Kuumenna laakeassa padassa oliiviöljy ja kumoa öljyyn kaikki mojo-ainekset. Kuullota hetki sekoittaen, laske lämpöä ja peitä kannella. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes kastike on sopivan sakeaa, tämä vei noin tunnin.

Kaada kastike tehosekoittimeen ja anna pyöriä tasaiseksi. Siivilöi vielä halutessasi niin saat tasaisen kauniin grillauskastikkeen. 

Sokerin määrä tuntui aika hurjalta ja vähensin niitä kaikkia yhden ruokalusikallisen, eli siirappia ja sokereita laitoin 4 rkl. Suolaa saa olla aika paljon, lisäilin tehosekoittelun jälkeen vielä lorauksen soijaa.

Hieroin kastiketta ribsien pintaan ja kaadoin loput kastikkeet vielä ribsien päälle kulhoon. Siellä ne maustuivat muutamia tunteja ennen grillausta. Kulhon pohjalta sudittiin kastiketta grillauksen aikana ribsien päälle. Ylimääräistä soosia ei juurikaan jäänyt.

Grillaus ei ota kuin sen verran aikaa, että ribsit saavat väriä pintaan, melko nopsaa hommaa.  

Tällä kastikkeella tuli, niin kuin sokerin määrästä arvata saattaa, makoisia jenkkityylisiä ribsejä.



15 kommenttia:

  1. Hienoa !
    Tämä resepti tulee testattavaksi varmasti , ainakin jossain muodossa.
    Itse kun maistelee erillaisia cHilejä , saa tähän tehtyä mitä erillaisempia soosseja nyt kun on näin hieno pohja resepti valmiina..
    Suuresti kiittäen - Macco

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihailen sun antaumuksellista hilikasvatusta! Tässä se yksi punainen hili ei tuonut juurikaan tujuutta, joten sitä saat laittaa ja reippaasti. Ja niistä sun sooseista haluan kuulla jatkossa sitten lisää!

      Poista
  2. oih, ja oikein hiiligrillillä.... Sanon vaan kaverin neuvona, että kokeile aika piakkoin sitä esikypsennystä uunissa...vaikka keittämälläkin ribsit oli hyviä niin kyllä ne uunissa tuli vielä jotenkin parempia....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti kokeilen ja varmasti teen vielä sillä sun ohjeella alusta loppuun. Perästä kuuluu!

      Poista
  3. Ja minä haluun kokeilla tuota keittämistä, koska meillä tehtiin nyt esikypsennys uunissa.

    Mun soosit ei olleet ehkä ihan noin paneutuvaisia kuin sun, mutta ihmeen hyvää tuli silti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soosi kuin soosi niin uskon että tulee kyllä hyvää! Mua kiinnostaa testata aasialaistyyppisiä ribsejä, niitä siis seuraavaksi.

      Poista
  4. Nam! ollaan oltu samoilla linjoilla, meidänkin kaupunkijuhannuksena herkuteltiin esikeitetyillä ribseillä! yleensä kotona teen ne alusta loppuun uunissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teet siis ilman grilliosuutta? Siis mun täytyy laittaa nyt sekin listalle ;)

      Poista
    2. :D juu, ilman grillausta.. tosin lähinnä talvisin kun ei ole grilliä millä grillata. Resepti löytyy kyllä palstalta tammikuun arkistosta.

      Poista
  5. Mahtiribsit, herahti heti vesi kielelle. Tervetuloa aikuisten maailmaan, silli on hyvää!

    Meidän kaupunkijuhannuksessa - kaupungissa, jossa ei tunneta juhannusta - istuttiin valmiiseen pöytään ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on tämä kolmen ässän ongelma: sienet-silli-sisälmykset.

      Jahas eli sitä paettiin maasta, jos rivien välistä luin oikein. Jos mä jonnekin Helsingistä juhannusta pakenen niin ulkomaille.

      Poista
  6. No jo o komiat ribsit! Me ei rillailtu maggaraa ja kanaa kummoisempaa, "mites sitä nyt taas pitikään tehdä" -verryttely.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, joku teki ihanan suklaakakun! Mä oon muutaman kerran tänään palannut katsomaan sitä kuvaa kun on niin herkun näkönen.

      Poista
  7. Kiitos vielä Anna mahtavista tarjoiluista. Ribsien soossia täytyy kokeilla itsekin, ihanan makeaa ja ribseille sopivaa. Mistähän kätköistä olit napannut sen coleslawn reseptin? Oli juurikin omaan makuun sopivaa, niin kovasti haluaisin sitä itsekin valmistella. T. Heli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta Heli, etpä mitään sitten maininnut sun projektista! Coleslawta tulossa, ehdin ehkäpä tänään sen tänne tuupata.

      Poista