sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Lammastagine


Näin hyvää lammastaginea en muista koskaan syöneeni! Iso kiitos ohjeesta lähtee Ameriikan pikkuserkulle joka postasi sen feispuukkiin omien kehusanojensa saattelemana.

Sain pari ystävää ruokakylään viikonloppuna, viikkoni oli ollut melko kiireinen ja tiesin jo etukäteen etten ehdi kokata mitään monimutkaista ja suuritöistä. Tämä ruoka oli täydellinen tähän tarkoitukseen. Vaikka taginen hauduttamiseen menee muutama tunti, sen alkuvalmistelut ei ole suuritöisiä ja ruuan voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja lämmittää uudelleen tarjolle. Maku siitä vain paranee.

Mausteita tähän tulee iso liuta. Jos jokin niistä puuttuu niin sitten koko homman voi unohtaa.
No ei vaineskaan, tämä ei todellakaan kaadu siihen jos jonkin mausteen jättää pois. Mulla ei ollut valkosipulijauhetta ja jauhetun kanelin korvasin parilla kanelitangolla. Lihana käytin karitsan paistia joka oli todella mureaa!


LAMMASTAGINE
ohjeesta riittää 4-6 hengelle

1 kg lampaan- tai karitsanpaistia n. 3 cm paloina
oliiviöljyä
2 tl paprikajauhetta
1/4 tl kurkumaa
1/2 tl jauhettua kuminaa
1/4 tl cayennepippuria
1 tl kanelia
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1/2 tl jauhettua inkivääriä
hyppysellinen sahramia
3/4 tl valkosipulijauhetta
3/4 tl jauhettua korianteria
2 sipulia lohkoina
5 porkkanaa leikattuna n. 5 cm siivuiksi
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
yhden sitruunan raastettu kuori
5 dl kanalientä
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl hunajaa
(maizenaa)

Laita lihapalat kulhoon ja sekoita joukkoon pari ruokalusikallista oliiviöljyä.

Sekoita kaikki kuivat mausteet keskenään, lisää ne kulhoon ja sekoita hyvin lihojen joukkoon.
Peitä kulho ja laita viileään maustumaan vähintään 8 tunniksi, mieluiten yön yli.

Kuumenna loraus oliiviöljyä padassa ja ruskista lihapalat kolmessa erässä. Ota paistetut lihat sivuun, lisää pataan sipulit ja porkkanat ja paista niitä 5 min.

Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli ja inkivääri ja hauduta toiset 5 min.

Laita lihat takaisin pataan, lisää sitruunan kuori, kanaliemi, tomaattipyre ja hunaja. Kuumenna kiehuvaksi ja kypsennä sen jälkeen miedolla lämmöllä kannen alla 1,5 - 2 tuntia (mun tagine kypsyi kolmisen tuntia). Sekoittele välillä.

Jos lientä tuntuu tulevan liikaa voit saostaa sitä maizenalla.

Tarjosin taginen kanssa kuskusia jonka valmistin paketin ohjeen mukaan, mutta lisäsin kuuman veden joukkoon kourallisen Turkista ostamaani kuivattua vihannessekoitusta. Jos tuollaisia kuivattuja vegejä ei ole tarjolla, niin esikypsytetyt tuoreet vihannekset käy loistavasti.
Tein myös samaa tomaatti/kevätsipuli/korianteri salaattia jota tein mun aasialaisten lohipihvien kaveriksi. 

Suosittelen kokeilemaan, oli todella herkkua!
   

6 kommenttia:

  1. Just söin aamiaista ja nyt tuli nälkä, nam! Teitkö tuon ihan tavispadassa, vai onko sulla tagine-pata käytössä?

    VastaaPoista
  2. Ei voi mennä pieleen tällä reseptillä. Mahtavat mausteet. Viime aikoina ei ole lihapataa oikein tehnyt mieli, mutta palataan tähän taas syksyllä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei ole helleruokaa tämä mutta viikonloppuna oli melkein takatalvi ja tästä sai mukavasti lämmikettä.

      Poista
  3. Tähän mennessä olen tehnyt yhden tosi onnistuneen tagine, muut on menneet enemmän ja vähemmän ihan jees, mutta ei täydellistä osastolle. Tämä kyllä vaikuttaa ihanan mausteiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mausteiden lisäksi tämän taika oli tuo ylimurea karitsa, kertakaikkisen mahtavaa lihaa.

      Poista