keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Lemon posset


Tämän brittiläisen sitruunavanukkaan ohje löytyi viime helmikuun Glorian ruoka&viini -lehdestä ja sitä on saatu ihastella jo ainakin Äidin reseptien Nannan sekä Kilinkolin Riikan tekemänä.

Helppousasteeltaan tämä on maailman simppelein jälkiruoka. Tarvitaan ainoastaan kolmea asiaa: kermaa, sokeria ja sitruunaa. Tekovaihe kestää noin 10 minuuttia jonka jälkeen hyydyttelyä viileässä vähintään kolme tuntia. Jälkkäri siis hyytyy vanukkaaksi ilman liivatetta sitruunan hapon ansiosta ja siksi se soveltuu hyvin myös niille, jotka haluavat välttää liivatteen käyttöä. 

Tein possetit ohjeen mukaan, annoin olla jääkaapissa ainakin viisi tuntia ja kun vein ne tarjolle, pinta oli hyytynyt mutta loppu olikin juoksevaa velliä. Tosin oikein hyvän makuista velliä, mutta se ei vastannut mun ajatustani vanukkaasta.

Asia jäi kaivelemaan sen verta paljon, että seuraavana päivänä googlasin possettiohjeita ja joltain enkkusaitilta löysin kokkaavan herran harmittelemassa samaa asiaa. Hän sai vastaukseksi että herra hyvä, käyttämänne sitruuna ei vain ole ollut tarpeeksi hapokasta.

Kerta edellisillan kuvatkin meni ihan pieleen niin päätin koklata uudelleen. Tein puolet pienemmän satsin koska possetit tuli nyt pelkästään omaan käyttöön. Maistoin sitruunan mehua ennen sen lisäämistä ja hapot tuntuivat olevan hyvin kohdillaan ja tujautin sitä pikkusen enemmän kuin ohjeessa käskettiin, ihan vain varoiksi. Reilun kahden tunnin hyydyttämisen jälkeen possetit olivat muuttuneet samettisiksi paksunpehmeiksi vanukkaiksi, eli onnistui ne sittenkin!

Söin sitten kolme päivää lemon possetteja, täytyyhän sitä bloginsa eteen uhrautua.


LEMON POSSET
ohje 4 - 6:lle

4 dl kuohukermaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl sitruunan mehua (multa meni tähän 2 sitruunaa)

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan, keitä kolmisen minuuttia koko ajan sekoitellen, keitos saa poreilla kunnolla.

Nosta kattila hellalta ja sekoita joukkoon sitruunan mehu. Maistele ja lisää joko sokeria tai mehua, jos tarve vaatii.

Kaada seos neljään lasiin, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Englannissa possetit tarjotaan usein ohuiden keksien kanssa. Mä tarjosin ne vieraille (ja myöhemmin itselleni) sitruunamehussa marinoitujen mansikoiden kanssa.


PS  tuosta määrästä tulee noin kuusi desiä. Desin annos per henki on mielestäni käypä määrä normaaliksi jälkiruuaksi (siis tätä lajia, ei tietenkään koske jäätelöä) koska tämä on hyvin täyteläistä ja makeaa, vaikkakin kirpsakkaa.




22 kommenttia:

  1. Aivan suloisia! Hyvä että experimentoit myös epäonistumisella, saatiin tuokin syy nyt selville. Eli sitruna ei voi olla liian hapokasta!

    VastaaPoista
  2. Rankkoja uhrauksia! ;)
    Ja ihanan aurinkoinen kuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella rankkaa! Mutta totuuden nimissä on sanottava, että possettikiintiö on nyt hetkeksi täynnä.

      Poista
  3. Mulla tuli joku kerta (olen tehnyt possetteja jo ainakin kolmesti...) ihanan jämäkkää, mutta luulen, että silloin keittelin seosta ainakin reippaat viisi minuuttia. Voihan tosin myös olla että sillä kerralla sitruuna oli myös tujumpaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittoaika oli mullakin sen viitisen minuuttia ja annoin poreillakin kunnolla. Uskon että syynä oli se sitruuna, ekalla yrittämällä käytin jääkaapissa jo melkein pari viikkoa levännyttä sitruunaa, toiseen satsiin käytin aivan tuoretta. Täytyy jatkossa muistaa maistaa sitä mehua, että varmasti on kunnolla kirpeetä.

      Poista
  4. Nam, näitä tein itsekin vähän aikaa sitten äidille ja kyllä maistui :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli pakko tulla linkittämään oma postaus, kun oltiin niin samoilla linjoilla tuon astian ja mansikoiden kanssa että tuli heti oma posset mieleen :D

      http://www.lily.fi/juttu/lemon-posset

      Poista
    2. No jopas jotakin! Meillähän on loistava maku :D

      Poista
  5. No jopas, en olisi uskonut, että sitruunoissa on noin ratkaisevia eroja! o_O Kiitos ohjeesta, laitan posset to do -listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutinen se oli mullekin. Mutta oli kyllä tosi herkkua (myös se velli :)

      Poista
  6. Nämä posset on saaneet nyt niin paljon kehuja, että oli pakko kokeilla nyt kanssa. Keittiönpöydällä jäähtyvät nyt, kohta siirrän jääkaappiin. Saas nähdä tuleeko velliä vai mitä:)

    Niin ja tällä kertaa olivat ottamasi kuvat onnistuneet sitten sitäkin paremmin! Ihana valo ja annokset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. May the possetforce be with you!
      Onnistuin sitten nappaamaan ne viime viikonlopun parit auringonsäteet tuohon kuvaan.

      Poista
  7. No tuon vuoksi varmaan kannattikin uhrautua;D Mmm,rakastan kaikkea sitruunaista! Kuva on ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kuvakehuista, aurinko saa ihmeitä aikaan. Sitruuna on lempparia myös tässä keittiössä.

      Poista
  8. Nyt minä ehkä vihdoin saan nämä aikaiseksi. Olette kaikki hehkuttaneet näitä niin paljon ja lisäksi uhrauduit meidän kaikkien edestä ja treenasit mahdolliset harha-askeleetkin ;-) Ihanat kuva, ihana valo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sietäisin saada sulan kukkahattuuni tästä uhrauksesta ;)

      Poista
  9. Minultakin on kaikki mahdolliset posset ihan kokonaan kokeilematta... Tuo sitruunan ja mansikan yhdistelmä kuulostaa kyllä niin hyvältä että pitänee kokeilla. Tosi kauniin raikas ja valoisa kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan tässä posket helottaa kun herra valokuvaajamestari kehuu! Löydätkö kuvasta kissankarvan? Mä huomasin sen eilen ja vähänkö nyt vaivaa! Kattimatikaisen nenä ehti käydä lasissa ja heti se jätti muiston sinne itsestään.

      Poista
    2. No pöh.. Kyllä ne mestarit kuvailee jossain isommissa ympyröissä.. Kyllä se karva tuolta nyt löytyi kun sanoit, mutta en muuten olisi huomannut. Usein itse näkee vain virheet ja toiset näkee ne hienoudet, niinkai se menee...

      Poista