sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Kesänmakuinen tortilla española


Pikniksäitä odotellessa voi ainakin suunnitella piknikeväitä. Taikka työlounasta meille joilla loma on vielä edessäpäin. Molemmat mielessä tekaisin tämmöisen tortillan uusista perunoista, kesäkurpitsasta, sipulista ja mangoldista. Tämä on hyvä piknikeväs koska maistuu jäähtyneenäkin, pysyy hyvin kasassa ja on siksi helppoa kuljetettavaa ja syötävää.
Perinteisesti epsanjalaisessa perunamunakkaassa on vain perunaa, sipulia ja munia mutta kukapa estää lisäämästä sinne ylimääräisiä kasviksia taikka vaikka chorizoa tai muuta kinkkulihaa.
Aikanaan Espanjassa kielikurssilla ollessani sain oppia myös paikalliseen keittotaitoon ja sieltä jäi muistiin, että tortillaan kannattaa lisätä valkuaiset vaahdotettuna ja kappas kun tulee kuohkea munakas.

TORTILLA ESPAÑOLA (hieman tuunattu)


400 g uusia perunoita
pikkuinen kesäkurpitsa
3 mangoldin lehteä varsineen
3 kevätsipulia
5 kananmunaa
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen

Viipaloi kaikki vihannekset ja paista kypsiksi paistinpannulla, älä kuitenkaan ruskista.
Mausta suolalla ja pippurilla.

Erottele neljästä munasta keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
Lisää keltuaisten joukkoon vielä viides muna kokonaisena ja riko niiden rakenne haarukalla.
Tämä on kantapään kautta opittua. Viidellä kananmunalla tortilla pysyy hyvin kasassa mutta viisi valkuaista vaahdotettuna on liikaa ja pannulle tulee ahdasta.
Jos et jaksa nähdä vaahdottamisvaivaa niin riko kaikki viisi kananmunaa kulhoon ja vispaa niiden rakenne hyvin rikki.

Sekoita kypsät kasvikset keltuaisten joukkoon ja lisää myös valkuaisvaahto varovasti sekoittaen.

Kaada massa paistinpannulle ja paista miedolla lämmöllä niin kypsäksi, että lastalla kokeiltaessa munakas pysyy kasassa pohjalta ja reunoilta (noin 10 min).
Tarkista lastan avulla että munakas irtoaa pannusta. Aseta iso lautanen pannun päälle ja kippaa munakas lautaselle. Liu'uta sitten uudelleen pannulle niin että saat paistettua toisenkin puolen.



11 kommenttia:

  1. Mahtava vinkki, tuo valkuaisten vaahdottaminen. Mikä pro oletkaan, tuota on ihan pakko testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se mamma oli pro joka mulle tuon vinkin kertoi :)

      Poista
  2. Hola! Ihan uus juttu tuo valkuaisvaahto.. olen jokusen tortilla reseptin nähnyt ja myös syönyt, mutta en muista tuota mistään! Muy bien!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole minäkään missään muualla siihen törmännyt, edes googgeloimalla. Oli tainnut Espanjan mamma sen itse hiffata tai oppinut perimätietona.

      Poista
  3. Jess, tortilla on mun vakiolounas, tästä lähtien tosin hifistelen ja vaahdotan valkuaiset ensin. Loistovinkki, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tortilla on kyllä tosi hyvää mutta tuppaan unohtamaan sen olemassaolon välillä pitkiksikin ajoiksi. Sain tuon vaahdotusvinkin joskus 90-luvulla ja sen vinkin mukaan olen tehnyt siitä lähtien.

      Poista
  4. Minkä kokoista paistinpannua olet käyttänyt? Mietin kun niiden valkuaisten kanssa oli tarkka se 4 kappaletta. Tosi hyvän kuuloinen ohje. Aion tehdä tänään tällaisen iltapalaksi ja huomisen lounaaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein tämän 24 cm pannussa ja tälläkin määrällä se täyttyi aivan ääriään myöten.

      Poista
    2. Nyt on kokeiltu. Kyllä tuli hyvää! Vaahdottaminen todellakin kannatti. Kiitos hyvästä reseptistä.

      Poista
    3. Mahtavaa jos tykkäsit ja maistui!

      Poista
  5. Enpä ole itsekään koskaan vaahdotellut, pitääpä kokeilla :)

    VastaaPoista