sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Sillikaviaari


Vaikka en sillistä välitäkään niin sillikaviaari on sitten aivan toinen juttu. Uskaltauduin maistamaan sitä muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran ja sen jälkeen se onkin kuulunut uusien perunoiden kaverina kesääni, ainakin kerran kesässä.
Hyväksi todettu ohje on löytynyt Hans Välimäen Koti keittiössä - kirjasta johon se on listattu "dagen efter" -ruokien alle. Silli usein mielletään krapularuuaksi mutta mulle sopii kyllä siinä tilassa paremmin kunnon roskaruoka missä rasva ja suola on hyvin "tasapainossa", eli niitä on paljon.

Sain vanhemmilta eilen kesän ekat kotiplantaasin siiklit. Eka annos meni ihan vain voin kanssa nautiskellen ja lopuille päätin tehdä kaviaaria seuraksi. Miten voi muuten peruna maistua niin hyvälle?!
Tänään oli sitten tarkoitus parkkeerata parvekkeelle kaviaari ja potut eväänä odottelemaan sitä kauan mainostettua mieletöntä ukonilmaa. Joka peruutti tulonsa. Pöh.


SILLIKAVIAARI


2 matjessilliä
maitoa sillien liotukseen
2 keitettyä kananmunaa
1 rkl kapriksia
2-3 rkl suolakurkkua hienonnettuna
1 omena kuutioituna
1 kypsä peruna kuutioituna
1 dl majoneesia
tilliä maun mukaan
ruohosipulia maun mukaan

Pane kaviaari alulle jo edellisenä päivänä. Laita sillit maitoon likoamaan. Peitä astia kelmulla ja laita jääkaappiin yöksi.

Pilko kaikki muutkin ainekset etukäteen (itse tykkään silputa hyvin hyvin pieneksi). Yhdistä ne kulhossa ja sekoita majoneesi joukkoon. Peitä kelmulla ja pistä jääkaappiin vetäytymään.

Valuta sillit ja kuutioi pieneksi. Yhdistä sillikuutiot muiden ainesten joukkoon.


Herkkua uusien perunoiden ja saaristolaisleivän kanssa. Ja hyvältä maistui myös ruåtsalaisen tuliaisnäkkärin päällä.

Kelpaa varmaan myös paikkaamaan mun kesäkuulta missaamaani kalaruokaa.








12 kommenttia:

  1. Sillikaviaari on kyllä hyvää! En ole koskaan itse laittanut,mutta olen syönyt muitten laittamana.Ja tykkään silleistä muutenkin;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, sitä minäkin ihmettelen miksi sillikaviaarista tykkään. Ehkä se on se muiden aineksien kombo mikä siitä tekee hyvää.

      Poista
  2. Sori, minä manasin sen ukkosen pois, kun se ei sopinut päivän suunnitelmiini ;-)

    Täydellinen johdonmukaisuuden puute tuon sillikaviaarin suhteen - siis ei silliä, mutta kyllä sillikaviaaria. Hämmentävää. Minulle toimii molemmat, mutta mieluummin edellisenä iltana kuin seuraavana aamuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just because I can! Ja samaa muuten sanoi Riitta että silli on yök mutta sillikaviaari nam, kun tästä keskustelimme caipirinhojen, moskovan muulien, oluiden äärellä. Sä taisit just sillon olla tilaamassa mojitoja. Naisen mieli on ailahtelevainen.

      Poista
  3. Se ukkonen tuli sitten meille Jyväskylään! Jostain syystä en ole koskaan tehnyt itse sillikaviaaria, en kyllä tiedä miksi... Pitääkin korjata tilanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epistä! Ukkosta on kiva katsella ja kuunnella, kunhan on turvallisessa kolossa eikä esim. yksin järvellä soutelemassa :)

      Korjaappa kuule tilanne vaikka tällä ohjeella, on hyvvää!

      Poista
  4. Samis, mäkään en tykkää silistä, mutta tätä mäkin uskaltaisin kokeilla. Uusien perunoiden kanssa nyt menee vanha tiskirättikin, on ne vaan niin hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan me outoja tyyppejä ;)
      Just vetelin pari sillikaviaarimaalahdenlimppuleipää ja uudet perunat ihan vain voilla. Delish!

      Poista
  5. Minuakin harmitti kun ei tullut sitä hillitöntä ukkosta:) On aina hienoa, kun paukkuu oikein kunnolla!

    Vaikka en edes muista koska olisin viimeksi ollut krapulainen, niin en minäkään tätä dagen efteriin alkaisi vetämään. Muuten sillikaviaari maistuu kyllä. Hyvää.

    Tuo Hans Välimän Koti keittiössä kirja on muuten hieno opus. Hansin eka ja omasta mielestäni hänen ylivoimaisesti paras kirjansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin kovasti pettynyt kun ei tullutkaan kunnon jyrinää vaikka niin lupailivat. Kunnon ukkonen on komeeta kateltavaa.

      Tykkään kans tuosta Hansin kirjasta eniten. Lisäksi mulla on se ranskalaisen ruuan kirja ja muita olen selannut kavereilla, mutta tuo Koti keittiössä on feivöritti.

      Poista
  6. Tulipa kauhea sillihimo! olin ennen pelkän sinappisillin syöjä, mutta viimeisen kahden kesän aikana olen oppinut tykkäämään muistakin versioista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä mäkin joku päivä voin sanoa samaa sinappisillistä. Juhannuksena vähän maistelin paria lajia eikä ne niin pahoja olleet kuin muistin, mutta ei herkkuakaan. Toisin kuin tämä kaviaari.

      Poista