torstai 23. elokuuta 2012

Fenkoli-mascarponerisotto


Fanitan kovasti risottoja ja fanitan myös salaattifenkolia. Fenkolia syön useimmiten sellaisenaan salaatin joukossa jonne se antaa kivaa anismaista makua. Mutta siitä saa aikaiseksi myös aikas ihanan risoton.
Viimeisimmässä Glorian ruoka & viini -lehdessä oli ohje fenkolirisottoon jota oli pehmennetty mascarponella. Samanlaisella ohjeella olen tehnyt fenkolirisottoa ennenkin, ilman mascarponea tosin, olen lisännyt risoton joukkoon vain lirauksen sitruunamehua. Mutta mascarpone pyöristi makua nyt mukavasti ja tällainen herkkuversio sopii hyvin vaikka illalliselle alkuruuaksi tai lisänä paistetun kalan kanssa. Tänään se juhlisti mun arkista torstai-iltaa ihan sellaisenaan.

Ohje on kopsattu suoraan GRV:stä ja siitä tulee neljä annosta.


FENKOLI-MASCARPONERISOTTO

  
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 keskikokoinen fenkoli
3 rkl oliiviöljyä
150 g risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
n. 7 1/2 dl kuumaa kasvislientä

2 dl vastaraastettua parmesaania

1/2 tl valko- tai mustapippuria myllystä
n. 2 rkl mascarponea
1 dl hienonnettua tilliä tai ruohosipulia (käytin näiden sijaan fenkolin tupsut)


Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi fenkoli ohuenohuiksi viipaleiksi.

Kuullota sipuli-fenkolisilppua pannussa keskilämmöllä öljyssä muutama minuutti.

Lisää riisi ja kuullota sitä kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi.

Kaada huoneenlämpöinen valkoviini pannuun. Sekoittele ja lisää pannuun kauhallinen kuumaa kasvislientä, kun valkoviini on lähes kokonaan imeytynyt.

Jatka sekoittamista ja kasvisliemen lisäämistä. Lisää seuraava kauhallinen lientä vasta, kun edellinen on melkein kokonaan imeytynyt riisiin. Jatka, kunnes riisi on al dente (kaikkea kasvislientä ei välttämättä tarvita).

Sekoita joukkoon parmesaani, pippuri ja yrtit. Viimeistele mascarponella.

Mascarpone pehmentää makua niin paljon ettei suola ollut oikein tasapainossa ilman pientä lisäystä. Ja mielestäni se liraus sitruunamehua sopisi tähänkin paremmin kuin hyvin, täytyy muistaa ensi kerralla. Mutta ihana risotto tuli!

16 kommenttia:

  1. oi kun näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää vähän riisipuurolta joka koristeltu tillillä.

      Poista
  2. NAM! tuli ikävä risottoa. Taas kovin kaunis ja ruokahaluaherättävä kuva :) olen itse vasta oppinut toimimaan fenkolin kanssa, en sitä oikein raakana vielä syö kovin mielelläni mutta olen pikkuhiljaa saanut ujutettua sitä erilaisiin lämpimiin ruokiin, toimii kyllä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fenkoli herättää kyllä tunteita puolesta ja vastaan. Mutta kiva että olet oppinut makuun, se on aika piristävä lisä.

      Poista
  3. Oli varmasti hyvää! En muista koskaan käyttäneeni mascarponea risotossa.. Pitää laittaa muistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se varmasti sopii risottoon kuin risottoon, kantsii kokeilla.

      Poista
  4. Ah, risottoa ja fenkolia, kaksi suurta suosikkiani! Täytyykin muistaa joku päivä testata, tämä vaikuttaa toimivalta reseptiltä, sun muokkausten jälkeen siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään lisätä sitä sitruunaa vähän yhteen jos toiseen...

      Poista
  5. Tätä aion kokeilla. Onko lautanen Nummelan löytöjä? Hmmm, täälläkin siis minimalisti sortuu ;-) Näyttää oikein hyvältä - sekä ruoka että kuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lautaset on löytöjä toisesta ihanasta paikasta, Kasvihuoneilmiöstä Hki-Turku motarin varrelta.

      Poista
  6. Joo, kyllä maistuis! Minun pitää kokeilla kanssa tuota mascarponea joskus.

    VastaaPoista
  7. Pohdiskelin reseptin luettuani, josko mascarpone tekee jo valmiiksi tuhdista liian tuhdin, mutta määrä lienee riittävän pieni, kun sulle ei ainakaan näyttänyt tulleen sellaista fiilistä. Tähänhän yhden fenkolin vois kasvimaasta raapaista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ajattelin ohjetta lukiessani ihan samaa, vielä kun siihen tuli parmesaaniakin aika reippaasti. Olihan se täyteläistä risottoa mutta hyvällä tavalla.

      Poista