sunnuntai 19. elokuuta 2012

Kesäkurpitsapitsa


Järkyttävän kesäkeittokokemuksen jälkeen lohduttauduin vaihteeksi hyvällä ruualla. Olin jo aikaisemmin selannut kuola valuen näitä 52 weeks of deliciousness -blogin pizzakuvia ja niistä, sekä Kivistön pizzasta inspiroituneena päätin päällystää omani pelkästään kesäkurpitsalla ja puhvelimozzarellalla. Ei tomaattikastikkeessa mitään vikaa ole, mutta se ei nyt vain sopinut tähän ajatukseen.

Täydellistä pizzapohjaohjetta olen metsästänyt jo vuosia ja sellainen piti olla, ainakin nimensä mukaan, Olivian Täydellinen ohje -kirjassa. Pohjasta tuli ihan hyvä mutta sen täydellisen metsästys jatkukoon. Tai sitten mun pitää vihdoin hankkia se pizzakivi.

KESÄKURPITSAPIZZA


Pohja:
1,5 dl vettä
15 g hiivaa
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
3 dl durumvehnäjauhoja
3 rkl oliiviöljyä

Täyte:
2 pientä kesäkurpitsaa
pallo (bufala)mozzarellaa
3 sardellifilettä
valkosipulin kynsi
tuore timjaminoksa
öljyä
suolaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri.
Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan vaivaten ja lopuksi oliiviöljy. 
Alusta taikinaa 10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta ja käsistä. Taikinan pitää kuitenkin tuntua painettaessa pehmeältä.
Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään vedottomaan paikkaan kohoamaan 40-50 minuutiksi.

Taikinan kohotessa valmistele täyte. Pilko kesäkurpitsat noin puolen sentin viipaleiksi.
Kuumenna paistinpannulla öljy halkaistun valkosipulinkynnen ja timjaminoksan kanssa, ne antavat öljylle mukavasti makua. Ruskista kurpitsaviipaleita kevyesti molemmin puolin, ripottele suolaa päälle ja nosta ne sitten talouspaperin päälle kuivahtamaan.

Painele kohonneesta taikinapallosta ilmakuplat. Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi pyöreäksi pohjaksi. Sivele öljyä foliolle, nosta pohja sen päälle ja vedä folio uunipellille.
(Tai tee niin kuin minä: laita uunipellille leivinpaperi, levitä paperille öljyä ja painele taikina sille käsin.)

Paloittele sardellifileet pienemmiksi paloiksi ja levittele pohjalle.
Levitä sitten kesäkurpitsaviipaleet ja mozzarella. Juusto leviää joten sitä ei kannata laittaa aivan reunoille.

Paista 250-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja pizzan reunat ruskistuneet. 


Tässä ollaan matkalla uuniin, on siinä päällä pari kurpitsankukkastakin:


Tuli hyvä pizza mutta ne sardellit on tässä aika ehdottomat sillä ne tuovat suolaisuutta, ei kalan makua, muuten melko makeaan pizzaan.

Sardelleja ei pidä sekoittaa meikäläisten anjoviksiin vaikka joissain maissa sitäkin nimeä käytetään. Niitä myydään pienissä lasisissa purkeissa vähän paremmissa ruokakaupoissa, tulevat yleensä Italiasta tai Espanjasta ja purkin kyljessä lukee acciughe tai alice. Yritän tässä vain vakuuttaa mahdollisille epäileville tuomaille, että kantsii kokeilla vaikka vähän ehkä epäilyttäisikin.

12 kommenttia:

  1. Täydellinen pohja tai ei, tämä pizza näyttää kyllä hurjan hyvältä!

    Heti, kun löydät täydellisen pizzapohjan kerro se meillekin. On ollut minulle sellainen taitolaji, jonka kohdalla olen todennut, että meidän kannattaa käydä ulkona syömässä pizzat, silloin kun sitä mieli tekee ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pizzakokeilut rajoittuu pariin kertaan per vuosi, että siinä mielessä ei kovin tehokasta tämä täydellisen pohjan metsästys. Silloin kun pizzan himo iskee niin se on yleensä soitto Hauleriin.

      Poista
  2. Mielenkiintoisen kuuloinen täyte, pitää laittaa korvan taakse!

    Suosittelen ehdottomasti leivinkiven hankintaa, se parantaa sekä leipien että pizzan rakennetta (rapeutta) huomattavasti.
    Meillä tehdään pizzapohja Italian cookin encylopedian ohjeilla. Tykkään kyllä sekä tavallisesta että grahampohjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mun pitää se kivi hankkia sillä leivän tekokin kiinnostaisi kovasti. Kiitos ohjeista!

      Poista
  3. Kokeile laittaa jonkun verran mannaryynejä taikinan joukkoon,niin siitä tulee täydellisempi;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä meni korvan taakse, kiitti vinkistä!

      Poista
  4. Hyvältä näyttää, itse olen aika tyytyväinen ollut luotto-ohjeeseeni: http://minnankeittokirja.blogspot.fi/2011/02/rapea-pizzapohja-kotiuunissa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ohjeesta! Laskeskelinkin vähän sen varaan, että saisin kommentteihin muutaman hyväksi todetun reseptin :)

      Poista
  5. Todella kaunis pizza :) tulipa taas himo niihin italialaisiin kasvispizzoihin sun postausta lukiessa, tätä sun ohjetta voisin itsekin testata. Tosin ne sardellit vähän epäilyttää, mutta ehkä niiden tilalle voisi keksiä jotain muuta suolaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistoitko sitä teidän pizzakokin tekemää jossa oli sardellia, etkä tykännyt? Mietiskelin, että voishan siihen pizzan päälle murustaa vähän fetaakin, tai suolata ne kesäkurpitsaviipaleet ronskimmalla kädellä. Ja saattaahan tuo pizza maistua jollekin vähempisuolaisenakin, itse kyllä diggailen kovasti sardelleista mausteena.

      Poista
  6. Näyttää kerrassaan herkulliselta. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ihan itseäni olalle taputan sillä se oli kyllä herkullista!
      Kiva kun piipahdit kommentoimassa, tule toistekin :)

      Poista