perjantai 3. elokuuta 2012

Mustikkapiirakkaa


Sain viime viikolla ihmeellisen leipomisvimman, sitä ei ole hetkeen tapahtunutkaan, ja tein pellillisen mustikkapiirakkaa piristämään työkavereita jotka rassukat joutuvat pärjäämään muutaman viikon ilman mua. Se oli sellainen lomanaloituspiirakka.

Ohjeen olen saanut muutama vuosi sitten tädiltäni jonka luona tätä maistoin ja oli niin älyttömän hyvää. Ohjeesta puuttui vain maininta, että piirakka tehdään pellille. Sen verran kokematon leipoja olen, ettei ainesten määrät ringanneet mitään bellejä mun päässäni vaan kun ensimmäisen kerran tätä aikanaan tein, iskin koko taikinan ja täytteen piirakkavuokaan. Hetken ihmettelin miten paljon sitä tavaraa olikaan, mutta laitoin vain tyytyväisenä vuoan uuniin. Piirakkaa valui ja levisi pitkin uunin pohjaa ja siitä seurasi muutaman tunnin pesu-urakka. Että näin fiksu.

Vaihdoin tällä kertaa täytteen perusrahkan vaniljalla maustettuun ja koska se on vähän makeampaa, vähensin sokerin määrää yhteen desiin. Vanilja ja mustikka on aika ihana yhdistelmä. Pohjataikina on hyvin pehmeää ja sormiin tarttuvaa ja vaatii vähän aikaa saada tuputettua se pellille, hieman kärsivällisyyttä niin kyllä se siitä.


MUSTIKKAPIIRAKKA (pellillinen!) 

 

Pohja ja murupäällys:
8 dl jauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita
2 dl piimää
1 kananmuna

Täyte:
2 purkkia rahkaa
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
noin puolikkaan sitruunan mehu
litra mustikoita

Sekoita (nypi) pohjan kuivat aineet ja voi hyvin keskenään.
Ota erilleen vähän alle puolet taikinasta, tämä tulee piirakan päälle muruksi.

Sekoita jäljelle jääneeseen pohjataikinaan piimä ja muna.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja lisää mustikat päälle.

Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseos pinnalle.

Paista 200 asteessa noin 35 - 40 minuuttia.

Jos käytät pakastemustikoita sekoita niiden joukkoon ensin perunajauhoja sitomaan mustikoista irtoavaa nestettä.



6 kommenttia:

  1. Hmmmm... Miten niin niistä mitoista olisi pitänyt tajuta ;-) Tiedän tasan, miltä tuo tuntuu - näin jauhopeukalottomana.

    VastaaPoista
  2. Ihanaa kun blogeissa näkyy näitä mustikkaherkkuja :) pitäisi raahata luut metsään, mutta peruslaiskana veikkaan että käyn tyhjentämässä äidin mustikkavarastot, kesän raparperipiirakkaövereiden jälkeen alkaa tekemään mieli mustikkaisia herkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu huomasinkin hakutuloksista että mun blogiin on viime viikolla tultu mustikkapiirakan ohjeen perässä kaikista eniten, se on sesonki kuumimmillaan.

      Poista
  3. Mielenkiintoinen ohje en ole koskaan rahkaa käyttänyt mustikkapiirakkaan, täytyy kokeilla. Itse olen hakenut vaihtelua kermaviili ohjeisiin korvaamalla ranskankermalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikken muuten perinteisen rahkapiirakan ystävä olekaan niin tässä rahka toimii oikein hyvin, ehkä siksi koska sokeria piirakkaan tulee aika paljon.

      Poista