maanantai 20. elokuuta 2012

Omatekemä mysli ja kuivatut mansikat


Mysli ei kuulu mun perusaamupalaan vaan innostun siitä aina hetkittäin. Ja silloin kun innostun ostan valmista kaupan mysliä, syön sitä jonkin aikaa ja vuoden päästä löydän kaapin perältä puoliksi syötyjä myslipussukoita. Blogimaailmasta löysin ja ihastuin näihin herkun näköisiin mysleihin ja hokasin etten ole tehnyt sitä itse vuosikausiin, tuskin edes tämän vuosituhannen puolella. Ja nyt kun tein niin onhan se taas kerran todettava, että omatekemä vaan maistuu tosi hyvälle ja kun sisällöstä voi vielä päättää aivan itse.

Olin jo aikoja sitten korvamerkinnyt Nigella Lawsonin Feast -kirjasta granolareseptin ja nyt oli aika kaivaa ohje esiin. Tein myslin muuten ohjetta noudattaen, mutta makean määrää vähensin aika reippaasti. Ohje on alunperin Jenkeistä joten ei ihmekään että se sisälsi paljon erilaisia sokereita. Halusin lisätä omaani kuivattua papaijaa joka on makoisaa kuin karkki, joten myslistä olisi tullut aivan liian äitelää, uskoisin ainakin, minulle se maistui vähemmällä sokerilla oikein hyvin.


MYSLI


450 g kaurahiutaleita
120 g auringonkukansiemeniä
120 g seesaminsiemeniä
175 g omenasosetta
2 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
4 rkl juoksevaa hunajaa
250 g manteleita
1 tl suolaa
2 rkl auringonkukkaöljyä
(ohje sisälsi vielä nämä jotka jätin pois:
120 g riisisiirappia
100 g fariinisokeria)

lisäksi kuivattua papaijaa ja mansikkaa (tai mitä mieli tekee, vaikka rusinoita)


Sekoita kaikki muut aineet paitsi kuivatut hedelmät/marjat isossa kulhossa hyvin sekaisin.

Levitä mysli kahdelle leivinpaperilla päällystetylle uunipellille tasaisesti.

Paista 150-asteessa kiertoilmassa noin 40 minuuttia, sekoita paiston puolivälissä että mysli paahtuu kauttaaltaan.

Jäähdytä mysli ja sekoita sitten kuivatut hedelmät joukkoon. Säilytä ilmatiiviissä astiassa.


 

KUIVATUT MANSIKAT

 

Kuivatut mansikat näyttivät niin kivoilta kaveriblogien mysleissä että päätin kokeilla niiden kuivatusta kotioloissa. Tein ensin pienen testierän jonka laitoin tavalliseen uunilämpöön, en kiertoilmaan, ja tulos ei ollut oikein mairitteleva. Mansikoista tuli liian tahmaisia.
Toisella kertaa käytin kiertoilmaa ja mansikoista tuli kuivia ja rapsakoita. Suosittelen siis ehdottomasti kiertoilman käyttöä. Kuivurissa onnistuisi varmaan myös hyvin mutta sellaista en omista.



Viipaloi mansikat uunipellille leivinpaperin päälle. Laita uuniin kiertoilmaan 50-asteeseen ja luukun väliin puinen kapusta sillä luukun tulee olla raollaan koko kuivatuksen ajan. Anna mansikoiden olla uunissa 10 tuntia, käännä puolessa välissä että kuivuvat hyvin kummaltakin puolelta. Ne tuntuvat jäävän leivinpaperiin kiinni mutta vähän veitsellä avittamalla irtoavat hyvin. Anna jäähtyä vielä muutama tunti uunista oton jälkeen. Säilytä valolta suojattuna paperipussissa tai lasipurkissa huoneenlämmössä.

24 kommenttia:

  1. Kiva mysli! Mä en ole tainnut koskaan ostaa valmista mysliä vaan tehnyt aina itse,tosin erittäin harvoin.Nyt voisi taas tehdä(ja kun mansikoita ei vielä ole kuin vasta joulukuussa,niin vaikka kuivata mangoja kuivurilla..;D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua oikein nyt hävettää kun olen ollut niin huono myslintekijä, ja kuinka helppoa se oikeasti onkaan. Aivan turhaa ostella mitään kaupan myslejä. Ja voi ihanuus sä saat kuivatella oikein mehukkaita tuoreita mangoja, vähän kade!

      Poista
  2. Meidän uunin alin lämpötila-asetus on 90 astetta, joten uunissa ei onnistu oikein minkään kuivatus. Sienet kuivasin viime syksynä pattereiden päällä, mutta nekin ovat vielä toistaiseksi (onneksi) kylminä. Miltä nuo kuivatut mansikat oikein maistuivat? Väri ainakin pysyi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokeria niistä hävisi jonkin verran mutta muuten kyllä maistuivat ihan mansikoilta. Luin jälestäpäin että jotkut dippaavat mansikat ennen kuivatusta sokeriveteen. Sitä voi kokeilla jos tykkää makeammista. En ole koskaan ostanut kuivattuja mansikoita niin en niiden makuun osaa verrata.

      Poista
  3. Itse tehty mysli on ihan parasta, meillä ei ole kaupan mysliä syöty kuin reissuissa muutamaan vuoteen. Perusohjetta voi muunnella kivasti kuivahedelmiä ja -marjoja vaihtelemalla.
    Yyh, mansikoiden kuivaus taisi jäädä tältä kesältä, niitä ei täällä ole enää paljoa näkynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä tässä on kivaa kun pienillä muutoksilla saa aivan erimakuista mysliä, vaikka pohjaohjeen pitäisikin samana.
      No yyh todellakin, oliko se kesä nyt sitten tässä jos kerran mansikoitakaan ei enää saa?! Täällä niitä vielä oli ihan reippaasti myynnissä mutta taitaa vedellä sesonki viimeisiään.

      Poista
  4. Minä olen oikea tuurikäyttäjä, mitä mysliin tulee. Välillä syön sitä ihan joka päivä, sitten kyllästyn. Siitä on vuosia, kun olemme tehneet itse mysliä, pitäisi taas tehdä:) Nigella ohje on minullakin merkattuna ties kuinka pitkän ajan takaa. Ei vaan saa olla liian makeaa, se pilaa kyllä myslin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei liian makeaa kiitos mullekaan! Ennemmin vaikka sitten lorottelee vähän hunajaa päälle jälkeen päin, jos oikein makiahammasta kolottaa.

      Poista
  5. Ihanan oloinen mysli, kuivatut mansikat ja kaikki. Kyllä sun nyt aamuisin kelpaa. Ihan pakko varmaan matka ja tehdä kanssa tällaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin kelpaa! Paahdetut kookoslastut olis olleet kiva lisä tähän kun oli muutenkin eksotiikkaa joukossa, sitä papaijaa siis. Yritän muistaa ens kerralla.

      Poista
  6. Omenasose, tuo onkin kiintoisa lisä. Kuivatut mansikat ovat niin hyviä, mutta aika on niin massiivisen pitkä, että masennuin.

    Minä kävin juuri ostelemassa pusseja pähkinöitä, koska edellinen myslisatsi alkaa olla lopussa eli kohta aletaan taas paahtaa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenasose oli itseasiassa se juttu miksi tätä ohjetta halusin testata. Mutta ei se omenalle juurikaan maistunut, toi vaan vähän makeutta ja sitoi hyvin aineet yhteen.

      Poista
    2. Tuota omenasosetta minäkin ihmettelin (unohdin vain kirjoittaa ekaan kommenttiin). Kuten kirjoititkin, mysli saa siitä, hunajasta ja öljystä varmaan aineksien "kevyeen liimaamiseen" tarvitsemansa nesteen ja lisäksi makeutta. Usein ohjeissa on nestemäisenä osana vain vesi+öljy+hunaja.

      Poista
  7. Mäkin innostuin omatekoisesta myslistä tänä kesänä! Nyt ostin markkinoilta, sellaiselta, pähkinä- ja hedelmäkaupparatsulta ison pussin kuivahedelmiä seuraavaa myslierää varten. Juuri noi papaijat on kyllä todella ihania, samoin pienet ja makeat kookoskuutiot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, nyt meni pilkutkin ihan miten sattuu, ei auta muu kun mennä nukkumaan ja aamua oottelemaan :)

      Poista
    2. Papaijat on kyllä namiskuukkelia sekä tuoreena että kuivattuna!

      Poista
  8. No hianoa kun kokeilit, ei tartte itte sitten tunaroida (joskus kun pääsen mansikoden kuivatukseen to do- listallani...) oon nimittäin miettinyt näitä mansikoita siitä asti kun riikka käytti niitä myslissään ja miettinyt kuinka onnistuis kotona. Nyt on selevät sävelet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ookki kiva kun mä teen ne tunaroinnit, niin kuin lemon possettienkin kanssa. Ei muitten sitten tartte vaivautua.

      Poista
  9. Ihania kuvia ja herkullisen kuuloinen mysli :) täytyypä itse tehdä mysliä!

    Minulla on odottelemassa julkaisua myslipatukkaresepti jonka lupasin suolaa ja hunajaa-blogin kommenttiboksissa julkaista, mutta en ole vielä ehtinyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitäpäs jään kovasti odottelemaan, postaa pian!

      Poista
  10. Eipä ole tullut mieleen kokeilla itse mansikan kuivatusta, tämä menee ehdottomasti to do listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain luin että olisivat hyviä karkin korvikkeita mutta nääh, irtarit on irtareita, ei niitä mikään voita :)

      Poista
  11. Minen niin myslistä välitä, mutta kuivatut mansikat menee todo-listalle! Kiitos uhrautuvaisesta tunaroinnista! :-D

    VastaaPoista