perjantai 17. elokuuta 2012

Tallinnan Ribe


Tein kuun vaihteessa yönylimatkan Tallinnaan siskoni kanssa. Mun viimeisestä visiitistä olikin vierähtänyt aikaa muutama vuosi, en ollut käynyt Tallinnassa euroaikaan enkä koskaan aikaisemmin yöpynyt siellä. Teki vain mieli matkustaa sinne kerrankin ajan kanssa eikä kokea sitä iänikuista "ehdinkö vielä tilata jälkiruokaa vai pitääkö jo juosta laivaan" -tunnetta.

Tallinnassa on nykyään paljon tasokkaita ravintoloita ja uusia putkahtelee niin ettei perässä tahdo pysyä. Halusimme tietenkin illallistaa mahdollisimman hyvin, käytin jonkin verran aikaa surffaillessa ravintoloiden sivuilla ja päädyin lopulta varaamaan pöydän kovasti kehutusta Ribestä.


  
Ribe on useasti valittu Tallinnan parhaimpien ravintoloien joukkoon. Ruoka on rentoa fine diningia, aineksina käytetään virolaisia sesonkituotteita ja ravintolan viinilista on hyvin kattava. Makumaailma on eurooppalainen pienellä virolaisella twistillä.


Keittiö tervehti meitä vuohenjuustomoussella jonka kyljessä oli aprikoosin palanen, ja tietenkin laatan päältä tarjoiltuna niin kuin tänään on tapana. Ei mikään mielikuvituksen huipentuma mutta ihan maistuva.


Alkuruuaksi tilasin kampasimpukka-cevichen joka oli todella raikas ja sopivasti tulisen kirpsakka. Mansikat ja melonin palat toivat kesän lautaselle ja avokadomössö kaiken alla oli ihanaa.


Systerin fenkolilla ja appelsiinilla ryyditetty kylmäsavulohiannos oli äännähtelyistä päätellen myös napakymppi.


Meillä oli molemmilla ravintolaan tullessamme kertakaikkisen kiljuva nälkä ja ruokalistaa selaillessamme päädyimme molemmat kievin kanaan, vatsa tyhjänä ajatus voita tirisevästä kanafileestä nyt vaan saa kuolan valumaan. Ajattelin että Riben keittiö olisi keksinyt siihen jotain uutta juttua, ehkä jonkun tavallisuudesta poikkeavan uuden maun panerointiin mutta kana olikin yllättävän perinteinen. Kaverina kanalla oli ankanrasvassa paistetut ranet ja aivan mahtavan makuista hernesosetta. Pieni miinus kanan tavanomaisuudesta mutta plussaa taas lihan mehukkuudesta ja olihan se maukasta ja sopivan kokoinen tappamaan nälän.


Jälkkärin suhteen vedimme myöskin yhtä köyttä ja valitsimme molemmat suklaafondantin. Lautaselta löytyi lisäksi talon omaa suolakaramellijätskiä joka oli kyllä annoksen kuningatar.


Dinnerin kumosimme tarjoilijan suosituksesta chardonnaylla Cotes de Nuits Villages (Coeur de Pierres). Erityisesti se sopi kanalle mutta hyvin sillä soljuivat alas myös alkuruuat.

Tallinnan ravintolahintataso on vielä erittäin edukas ainakin Helsingin hintoihin verrattuna. Ruokalistan kallein annos oli 19 euroa ja meidän koko dinneri alkudrinksuineen ja viinipullolla maksoi kahdelta yhteensä aboutsikka 120 euroa.


Ja vielä hotellivinkki Tallinnaan: Schlössle, sinulle, joka kaipaat pientä luksusta tai romantiikkaa elämääsi!


Ihana keidas Tallinnan vanhassa kaupungissa, ainakin meidän huone sisäpihan rakennuksessa jonne ei kuulunut kuin aamuinen linnun viserrys.




Erityismaininnan hotelli saa herkkuaamiaisesta joka oli katettu osittain buffamuotoon mutta kivan pienimuotoisesti sisältäen sopivasti kaikkea hyvää, lämmintä leipää, tuorepuristettuja mehuja, kuohuviiniä, leikkeleitä jne. mutta lämpimät ruuat sai tilata annoksina listalta. Systeri söi parhaan munakokkelin ikinä, minä söin parhaan uppomunan hollandaisella ikinä. Ja vielä pienet pancakesit päälle vaahterasiirapilla. Perskuta kun kamera unohtui huoneeseen!

Portaat ylös meidän linnanneitojen kamariin.





Respa

  

10 kommenttia:

  1. Ihanat nuo epätarkat kuvat, olen bongannut jo aiemmin aamiaisella ne ja kadehtinut ;-)

    En ole käynyt Tallinnassa melkein kymmeneen vuoteen, jokohan pitäisi taas mennä. Tästä tuli ainakin aikamoinen matkakuume.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus vahinkolaukauksista tuleekin yllättävän taiteelllista jälkeä :)
      Tallinna on varmasti muuttunut kovastikin sun viime visiitistä, suosittelen piipahtamaan. Siellä on kivojen ravintoloiden lisäksi ihan mukava shopata.

      Poista
  2. Ihanan kuuloinen ja varmasti hyvänmakuinen reissu teillä kyllä ollut! Mäkään en edes muista, milloin olisin viimeksi piipahtanut Tallinnassa, pitäisikin käydä verestämässä muistoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa oli kun sai istuskella terasseilla ja kierrellä kaupoissa rauhassa ja ajan kanssa. Ja meille sattui vielä ihan mieletön kesäkeli.

      Poista
  3. Kuulostaapa hyvältä raflalta! Vieläkin hieman harmittaa se oma kokemukseni nyt heinäkuussa Tallinnassa,jossa ystävän houkuttelemana saimme ihan ylihinnoitetun eikä lainkaan rahan arvoista ruokaa paikassa,jonne en takuulla mene uudestaan...Ihana reissu muutenkin näyttää olleen teillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyi vielä käydä lukaisemassa juttusi ja painoin paikan mieleen, en mene jos vastaan tulee vaikka olisi kuinka kauhea nälkä.

      Poista
  4. Ihanan tunnelmallinen hotelli. Sinne pitäisi päästä miehen kanssa kahdestaa "vanhempainvapaalle" :D. Minäkään en ole kymmeneen vuoteen käynyt ehkä olisi jo aikakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä hotelli on vanhempainvapaaseen juuri omiaan. Ihana se oli ja myös palvelu oli aivan huippua.

      Poista
  5. Kiitos kivoista vinkeistä :) itse kävin vuosia sitten aika aktiivisesti Tallinnassa, siihen aikaan kun en hyvän ruoan päälle juuri ymmärtänyt ja nyt olisi kiva lähteä sinne herkuttelemaan ihan tositarkoituksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös ravintolat Sfäär ja Kohvik Moon tuntuvat olevan nyt aika hotteja, näiden kolmen välillä pähkäilin mutta Ribeen päädyttiin tällä kertaa.

      Poista