tiistai 14. elokuuta 2012

Vaniljainen kirsikkahillo



Kiireettömiin aamuihin kuuluu hyvä kahvi ja paahtoleipä hillolla ja erityisesti kirsikkahillo on yksi mun lemppareista. Koukkuunnuin siihen aikanaan Sveitsissä aupairina ollessani, perhe harrasti aamupalahilloja jos minkälaisia mutta kirsikkaista löytyi jääkaapista aina. Kaikki purkit oli tosin kaupasta ostettuja ja omatekemä hillo nyt vaan maistuu miljoonasti paremmalta. Äiti on aina pitänyt minut hilloissa mutta lehdestä löytämäni vaniljalla maustettu kirsikkahillo sai mut nyt ekaa kertaa tekemään omaa hillua ja tätä teen kyllä jatkossakin.

Ohje on ruotsalaisesta Lantliv mat&vin (4/12) -lehdestä. Ohjeen appelsiinilikööriä mulla ei ollut vaan laitoin sen sijaan lirauksen sitruunamehua sillä hillo kaipasi mielestäni vähän hapokkuutta, kirsikat oli sen verran makeita. Vaniljatanko käskettiin laittaa joukkoon sellaisenaan mutta mä tykkään vaniljan mausta joten halkaisin tangon ja kaavin sieltä siemenet hillon joukkoon muun tangon lisäksi, jos kerran vaniljalla leikitään niin pitäähän sen maistua.





VANILJAINEN KIRSIKKAHILLO

 

puoli kiloa perattuja kirsikoita (tulee noin litrasta kivellisiä kirsikoita)
3 dl hillosokeria
1 vaniljatanko
1,5 rkl appelsiinilikööriä (tai saman verran sitruunamehua)

Pese kirsikat hyvin ja poista kivet. Pilko kirsikat pienemmiksi jos haluat.

Laita kaikki aineet kattilaan, kuumenna hiljalleen ja anna sitten kiehua kymmenisen minuuttia. 

Ota kattila hellalta, poista vaniljatanko ja kaavi pintaan muodostunut vaahto pois.

Purkita hillo heti puhtaaseen kuumennettuun purkkiin ja sulje tiiviisti. Hillo on valmista käytettäväksi vuorokauden kuluttua ja se säilyy viileässä noin vuoden. 

Ohjeesta tuli noin puoli litraa hilloa.    



19 kommenttia:

  1. Mikä mahtava aamiaiskuva, ei hullumpaa tuo lomailu.

    Ja kyllä, kunnolla vaniljaa, jos aletaan sen kanssa läträtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän lomailuun alkaa salakavalasti jo tottua, mitenköhän mä muistan mennä töihin sitten joskus.

      Poista
  2. Samaa mieltä Jonnan kanssa, reilusti vaniljaa! Paahtis ja hillo on ihan lyömätön aamiainen, vielä kunnon kuppi kahvia kylkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reilusti vaniljaa sanon myös minä! Mun arkiaamupalat on niin onnettomia että vapaalla on ihana nautiskella siitä kunnolla ja pitkään.

      Poista
  3. Tajusin juuri etten ole koko kesänä syönyt kirsikoita. Eihän tässä näin pitänyt käydä! Ja tuohon aiempaan juttuun... Kylmä mythos ja välimeren aallot, se on elämää se! Ehkä ensi vuonna taas, tämä kesä jää väliin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä niitä kirsikoita riittää, äkkiä hankkimaan!
      Mun synonyymi elämälle on myös välimeren aallot yhdistettynä hyvään ruokaan ja juomaan. En kestä jos en kerran vuodessa pääse niille aalloille!

      Poista
  4. Minäkään en ole saanut tänä kesänä kirsikoita (kaupoissa on ollut vain huonon näköisiä ja lähdimme Euroopasta kotiin ennen kirsikka-aikaa...) ja ne ovat kuitenkin SUURTA herkkua muiden luumarjojen tavoin. Ihana hillo, kuola valuu näppikselle. Meilläkin laitetaan vaniljaa lähes kaikkiin hilloihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsikat on kyllä ihania ja etelässä hetelmät vaan maistuu niin makoisilta. Mun täytyy alkaa harrastaa enemmänkin tätä hilloamista ja maustella niitä eri tavoin.

      Poista
  5. Mmm,meillä on kirsikat jo loppu eikä niitä saa kuin ensi sesonkina eli seuraavana keväänä(pakasteena tosin on,mutta eihän se ole sama juttu...),mutta sitten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten ensi keväänä tiedät minkälaista hilloa niistä teet :)

      Poista
  6. Ja valuvaa brietä kaveriksi. Ei taida auttaa kuin lähteä torille ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uu jee, toimii varmasti juuston kanssa!

      Poista
  7. Kirsikkahillon tekemisessä kamalaa on se kivien poistaminen. Mutta tää ohje (ja tuo aamiaiskuva) kuulostaa kyllä siltä, että se on vaivan arvoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivien poistaminen hoituu huomaamatta kun katsoo samalla telkusta vaikka unelmien poikamiestä ;)

      Poista
    2. Hitto, miten mä en tajunnut tuota?!!? (tosin koko keittiö näytti operaation jälkeen siltä, kuin siellä olisi vähintään teurastettu joku isohko eläin....)

      Poista
  8. Täytyy viikonlippuna käydä poimimassa kirsikat landen kirsikkapuusta, mikäli rastaat eivät ole ehtineet tyhjentää koko puuta. Viime viikonloppuna silmissäni kiilui vain tämä hillo-ohjeesi, mutta sitten sunnuntaina satoi niin kauheasti vettä, etten viitsinyt lähteä puuhun kiipeilemään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisella omat kirsikkapuut...
      Tein samalla ohjeella karviaishilloa ja turha varmaan edes hehkuttaa miten hyvää siitä tuli. Mutta sinähän sen tiedät kun teit samanlaista mustikasta.

      Poista
    2. Onnentunne oli kuules eilen aika kaukana, kun luoja ties kuinka kauan putsasin niitä hemmetin kirsikoita :) Lopulta kivet poistettuna vaaka näytti kahta kiloa, joten hilloakin tuli aikamoinen satsi. En kuitenkaan tehnyt ihan reseptilläsi, mutta vähän sinne päin. Tässä just mussutan kardemummakorppua kirsikkahillolla, joten tulit mieleeni. :)

      Poista
    3. Tästä hyvästä kävin äänestämässä sun sienilihapulleroita voittoon :)

      Poista