lauantai 29. syyskuuta 2012

Aringhe marinate - suomalais-italialainen antipasto


Kaverini lomaili jokunen viikko sitten Sisiliassa ja hehkutti matkan jälkeen antipastoa johon oli jäänyt koukkuun. Tämä alkuruoka löytyy menuista nimellä acciughe tai alici marinate, marinoidut sardellit, ja se on yleinen antipasto merenranta-Italiassa, mausteet ja yrtit vaihtelevat vähän sen mukaan missä päin maata liikutaan. Sisiliassa marinadiin lisätään peperoncinoa, pientä kuivattua tulista pippuria joka murskattuna antaa potkua kastikkeeseen.
Suomesta ei tuoreita sardelleja saa ja kaverini tuumaili josko sen voisikin tehdä silakasta. Good thinking, Watson! Nappasin täkyn, päätin testata ja voin todeta että toimii paremmin kuin hyvin. Mahtava lisä esimerkiksi antipasti/tapaspöytään.

Ainoa ketuttava tekijä tässä on silakoiden putsaaminen täysin nahattomiksi. Kysyin varovasti kalamyyjältä josko saisin perkuun kaupanpäällisiksi. Myyjä kokeili ensin veitsellä ja rikkoi sillä koko fileen. Sitten peukalolla työntämällä sitä nahan ja lihan väliin ja lopputulemaksi totesi vain tuskaisena olevansa sellainen nakkisormi, ettei hommasta tule yhtään mitään. Jätin myyjäparan noloilemaan tiskinsä taakse ja päätin kokeilla omin neuvoin. Siitä tuli veitsen ja sormien yhteistyötä. Lähes kaikki fileet hajosivat mutta ei se loppupeleissä haitannut. Joka tapauksessa leikkasin isoimmat fileet pitkuttain puoliksi, sillä lailla ne näyttävät enemmän alkuperäisiltä kapeilta sardelleilta.


ARINGHE MARINATE - MARINOIDUT SILAKAT

 

15-20 kpl täysin nahatonta silakkafilettä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl kapriksia
1 sitruunan mehu
1-2 peperoncinoa
lehtipersiljaa
reilu 0,5 dl oliiviöljyä
(suolaa)

Asettele nahattomat silakkafileet laakealle lautaselle. 

Hienonna valkosipuli, silppua lehtipersilja, murskaa peperoncinot ja sekoita nämä muiden marinadiainesten kanssa. Käytin suolaan säilöttyjä kapriksia jotka hyvän huuhtelunkin jälkeen maistuivat melko suolaisilta, joten extra suolaa en lisännyt.

Kaada kastike kalojen päälle. Peitä lautanen kelmulla ja laita jääkaappiin maustumaan yön yli. 
Sitruunan happo alkaa kypsyttää kalaa saman tien ja muuttaa silakan värin valkoiseksi. Eli raakaa kalaa tässä ei syödä, jos sitä pelkää.

Kala ja kastike maistuvat hyvän paahdetun maalaisleivän kanssa. 


 

    

19 kommenttia:

  1. Ihanaa!Täällä on monessa ravintolassa hyvin samantapaista annoksia,mutta sardiineista tehtyjä.Tekisi mieli maistaa silakkaista versiota!

    VastaaPoista
  2. Niin ja vielä hatunnosto sinulle tuosta hienosta perkaamisesta;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös saanut tämän tyyppisia Espanjassa tapaksina, taitaa olla ihan yleinen ruokalaji kautta Välimeren.
      Ja joo, muutama ärräpää lensi silakoita putsatessa mutta oli se kaiken ähertämisen väärti.

      Poista
  3. Tämä päätyy meidän joulupöytään tai juhannuspöytään tai ihan mihin vaan kalapöytään. Näyttää todella hyvältä.
    Opin viime jouluna jonkun todella näppärän tavan perata silakkafileet nahattomiksi, kun olin vastuussa kaikista kaloista ja tein erinnäisiä silakkasäilykkeitä. Mutta enhän minä sitä enää muista. Verestän muistia ja vinkkaan sinulle kikat - tämä ei taida jäädä kuitenkaan vikaksi kerraksi sinun keittiössäsi, kun tätä valmistetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä olivat ja mainio vastine italialaiselle versiolle. Kyllä meidän silakka taipuu moneen!
      Ottaisin niin mielelläni sen perkuuvinkin vastaan! Jos yhtään isompaa silakkamäärää joutuisin tälläviisiin putsaamaan niin siinä menisi kyllä härmo.

      Poista
  4. Onpas upean näköstä. Päätyy muuten munkin johonkin tapaspöytään.
    Mä tappelin kans täs joskus silakkojen fileoinnin kans ja oliko se nyt niin, että jos silakat on oikein tuoreita,nahjaa on TODELLA vaikea irrottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun sanoit niin muistankin lukeneeni tuon sun postauksesta. Ja ne kalat oli tositosi tuoreita, eli siinä mielessä ei pitäis valittaa.

      Poista
  5. Kyllä kiitos, tänne maistuis myös! Menee kokeiluun hetimiten kun saan silakat hankittua.. Hieno resepti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja näihin saattaa tulla sitten himo, varoituksen sananen vain :)

      Poista
  6. Anna, ystäväni. Sinulle on haaste blogissani. Ei paineita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiitos kära vän! (Apua, no panic!)

      Poista
  7. Oihhhhh namnamnam! Nää on meidän seuraavan dinnerpartyn alkupalat! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anything for you my dear! Tuntuuko makumaailma yhtään samalta kuin Taorminan kuppiloissa?

      Poista
  8. Tuntuu todellakin ja näyttääkin ihan samalta! Mä laita Mikon ahkeroimaan kalojen preparoinnin kanssa... :)

    VastaaPoista
  9. Voi jehna, vaikuttaa koukuttavan hyvältä ohjeelta! Ja mitä väliä, vaikka fileet vähän repeäisivät, syötäväksi ne menee kuitenkin. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, esillepano tässä vain vähän kärsii mutta maku on tärkein.

      Poista
  10. Voi kun tässä taloudessa asuisi joku joka voisi hoidella nuo fileerausbisnekset alta pois että pääsisin kokkaamaan tätä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai valitset sieltä kalatiskiltä vanhemman myyjäherran joka varmasti taitaa silakan fileroinnin (mä valkkasin epävarman nuoren pojan) ja räpsäytät muutaman kerran ripsiä niin eiköhän suostu ne fisut sulle putsaamaan :)

      Poista
  11. Silakkafileistä saa nahan irti helposti ihan sormilla: pidä filee lihapuoli itseen päin ja paksumpi puoli ylöspäin, ja siitä keskeltä ylhäältä vaan lähtee rauhallisesti vetämään nahkaa ja lihaa irti toisistaan. :)

    - Matleena

    VastaaPoista