lauantai 1. syyskuuta 2012

Fisu suolakuoressa


Kuukausi ehti jälleen vaihtua seuraavan puolelle ennen kuin sain postattua elokuun kalaruokahaasteeni mutta eipä anneta tuon haitata. Nyt nimittäin sain aikaiseksi tähän astisista parhaimman kalasapuskan. 
Suolakuoressa paistettu kokonainen kala on roikkunut mun listallani jo vuosia ja nyt vihdoin ajan ja mielikuvituksen puutteessa onneksi muistin sen ja päätin kokeilla ekaa kertaa ikinä. 
Kalaa on todella helppoa valmistaa tällä tapaa. Vaikka toisin luulisi, suolakuori ei mausta kalaa vaan pitää sen kosteana ja mehevänä.
Kaloja ei tarvitse suomustaa koska suomut suojaavat fisua suolakuoren alla. Ja kun pyytää kalakauppiasta perkaamaan kalan valmiiksi ei sen valmistuksessa kauaa nenä tuhise.
Parhaiten tähän sopii valkolihainen kala (siika, kuha, ahvenet) mutta miksei myös lohta voisi näin valmistaa. Itse valitsin siian vaikka pullukat ahvenet myös huutelivat houkuttelevasti kalatiskillä.


KOKONAINEN KALA SUOLAKUORESSA

 

1 kala perattuna (omani oli 700 g siika)
1 kg karkeaa merisuolaa
sitruuna
yrttejä (käytin kaikkea mitä ikkunalaudalta löytyi: sitruunatimjamia, ruohosipulia, basilikaa ja lehtipersiljaa)

Pyyhi kala kuivaksi talouspaperilla. Peitä uunipelti foliolla ja levitä sille 1-2 cm kerros merisuolaa kalan alustaksi. 

Nosta kala suola-alustalle ja mausta sen sisus suolalla ja täytä yrteillä ja sitruunaviipaleilla. Niitä saa olla niin paljon että pursuavat ulos mahasta. 

Levitä loput suolat kalan päälle kostutetuin käsin tai vettä pirskottelemalla, suola pysyy näin paremmin kasassa. Kalan tulee olla aivan suolan peitossa. Pirskottele viimeiseksi vielä vähän vettä päälle niin suolakerros kovettuu uunissa kunnolla.

Paista kala 220 asteesssa, paistoaika riippuu kalan painosta. Nyrkkisääntönä voi pitää 10 min puolta kiloa kohden, oman 700 g siian annoin olla uunissa noin 15 min.

Paiston jälkeen anna kalan levätä vielä vartti ennen kuin alat rikkoa suolakuorta. Sen saa helposti rikki terävällä veitsellä naputtelemalla minkä jälkeen suola irtoaakin isoina paloina. Varo rikkomasta kalan nahkaa ettei kala suolaannu liikaa. Putsaa loput suolat kalan pinnasta talouspaperilla tai sudilla pyyhkäisemällä.

Siian liha irtosi isoina paloina ja sitruunatimjami oli tässä napakymppi, se antoi ihanaa raikasta makua. Tuo alla oleva kuva on kuin mikä tahansa uunikala mutta oikeesti, näin mehevää ja hyvänmakuista kalaa en ole koskaan aikaisemmin onnistunut tekemään ja myös tekemisen helppous yllätti. En voi kuin lämpimästä suositella kokeilemaan!

 


8 kommenttia:

 1. Olet kyllä ihailtavista pitänyt kiinni tästä kuukauden kala -haasteesta. Pitäisi ottaa sinusta mallia, ja tämä erityisesti on pitänyt kokeilla jo pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tämä on niin tuskaa kun tuntuu ettei tule muuta mieleen kuin paistaa kala voissa. Ja maailma on kuitenkin täynnä mitä ihanampia kalaruokia!
   Mä muuten luulen että sä voisit tästä vaikka tykätä.

   Poista
 2. Nonni, hyvä kun muistutit, tää on ollut myös mulla listalla pitkään. On varmasti mehevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muuten luulen että säkin voisit tästä vaikka tykätä :)

   Poista
 3. Minä olen tehnyt tämmöistä nimenomaan lohesta, kaksi isoa filettä päällekkäin nahkapuolet tietty ulospäin , sitten suolakuori päälle, se on semmoinen jauhojen ja suolan yhteistaikina. Mausteinen Manteli-blogista sen ohjeen otin. On se tosiaan aika ihme, ettei kala suolaudu liikaa. Tai kyllä se sitten suolautuu, kun paketti avataan. Jos kala jää suolan päälle sen jälkeen, siitä tulee kyllä tosi suolaista ensimmäisen annoksen aikana ja santsaaminen voi jäädä siihen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä kokeilla lohenkin kanssa tätä ja olla varovainen sen suolan kanssa, siinä ei muuten enää selitykset rakastuneesta kokista auta.

   Poista
 4. Kasvis- ja keittoreseptien lisäksi etsiskelen jatkuvasti kivoja kalareseptejä, jostain syystä mielikuvitus tyrehtyy aina kalatiskillä ja päädyn tekemään jotain mitä syödään aina :) tähän reseptiin voisin jopa ryhtyä, en ole koskaan moista tekniikaa kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu ja siksi aloitinkin haastamaan itseäni uusien kalaruokien kokeilulla. Tätä kantsii kyllä kokeilla, lopputulos oli ihana!

   Poista