sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Kääryleitä mangoldista, lehtikaalista, lampaasta ja punajuuresta


Jääkaapista pursuavat lehtikaalit ja mangoldit aiheuttivat pientä pään rapsutusta kun en tahtonut keksiä mitä niistä tekisin. Suurimmat lehdet olin jo silpunnut varsineen, haudutellut hetken ja laittanut pakkaseen odottamaan parempaa inspiraatiota. Mutta jäljellä oli vielä kasa lehtiä kokkausta vailla. Onneksi ruokablogit ja äiti muistuttivat tähän aikaan vuodesta kaalikääryleiden olemassaolosta ja kerta nuo mun lehdet eivät perinteisiä käärylekaaleja ole, siksi päätin tehdä niille ei-niin-perus-täytteen. Eli rullaatihommiksi meni.


PUNAJUURI-LAMMASKÄÄRYLEET


Täytteen määrä riittää n. 20 kääryleeseen
 
Lehtikaalta ja mangoldinlehtiä
200 g lampaan jauhelihaa
1 iso tai 2 pientä punajuurta
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
100 g fetaa
yrttejä (käytin kuivattua minttua ja lipstikkaa)
suolaa
mustapippuria
1 dl puuroutuvaa riisiä (käytin risottoriisiä)
n. 4 dl lihalientä


Pese lehtikaalit ja mangoldinlehdet hyvin ja poista paksut varret. Älä heitä varsia kuitenkaan pois, ainakin osan voi silputa täytteen joukkoon. 
Ryöppää lehtiä hetki kiehuvassa vedessä niin että lehtiruodit pehmenevät ja ne taipuvat rullalle rikkoutumatta. Nosta lävikköön valumaan.

Kuumenna lihaliemi, ota vajaa desi erilleen ja keitä riisi kypsäksi lopussa liemessä. 

Kuori ja raasta raaka punajuuri ja silppua sipulit. 

Kuumenna pannulla tilkka öljyä, kuullota siinä sipulit ja ruskista lampaan jauheliha. Lisää joukkoon punajuuriraaste, lehtikaalin ja mangoldin silputut varret, yrtit ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua noin vartti. Lisää lopuksi joukkoon murennettu feta ja keitetty riisi, sekoita hyvin.

Levitä lehdet työalustalle ruotipuoli ylöspäin ja lisää jokaiselle ruokalusikallinen täytettä.
Nosta reunoja ylös ja rullaa kääryleeksi. Lehtikaalit olivat haasteellisempia rullattavia ja ne suljin cocktailtikuilla ettei täyte päässyt valahtamaan ulos.

Asettele valmiit rullat vuokaan ja valele riisin keitosta talteen otetulla lihaliemellä.

Laita uuniin 200 asteeseen n. 20 minuutiksi.
 


Ylimmästä kuvasta näppärästi laskin, että kääryleitä tuli 11 kipaletta mutta täytettä olisi riittänyt vielä toiseen mokomaan. Mitäs mä tekisin ylijääneelle täytteelle, vinkkejä otetaan vastaan!

23 kommenttia:

  1. Onpas kauniit kääryleet! Ja hyvä idea tuollainen epäperinteinen täyte. Taipuisiko se loppu jonkinlaiseksi paistokseksi uunissa?

    Voi meidän Johannes, harmi kun tuollainen symppis joutui jättämään kisan. Ketäs me nyt fanitetaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paistoshässäkkä vois olla hyvä, tnx!

      Voi Johannes, aivan suru tuli puseroon. Onneksi nuo palkinnot tippuneillekin on niin hyvät, että ne tuo lopulta hymyn huulille.
      Eemeli taitaa olla varteenotettava Johanneksen korvike, se ilme kun maistoi omaa tekemää, täydellisesti paistunutta lihaa :)

      Poista
  2. Ihanat värit tuossa alemmassa kuvassa:)

    VastaaPoista
  3. Hienoa väritystä tulin minäkin kehumaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuuri, tuo luonnon oma väriliitu :)

      Poista
  4. Voi video, mä rakastan kaalikääryleitä! Nää on tosi upeita.

    Jämätäytteestä: Mulle tuli ensimmäisenä mieleen kiusaus ja moussaka...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun heitit tuon moussakan niin hokasin, että mullahan on munakoiso jääkaapissa. Sen kanssa uuniin, ou jes!

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Hyviä olivat, ja hyviä ovat myös ihan perinteiset kualkiäryleet.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Eikös vain, punajuuri on siitäkin mukava kun se tekee ruuasta myös silmänruokaa.

      Poista
  7. NAM! nyt kuulostaa niin ihanalta yhdistelmältä nuo punajuuret ja lammas että tätä on PAKKO kokeilla. Pitääpä lähettää kaalia vihaava mies äkkiä työmatkalle niin saan rauhassa touhuta kaalien kanssa keittiössä ;)

    .. ja siis ruoka jossa on fetaa ei voi olla kuin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komppaan täysin tuota fetapointtia! Ja myös sitä että sun täytyy saada kaalikääryleitä!

      Poista
  8. Ihanan kauniit kääryleet! Tällaiset sateiset ja muutenkin vähän ankeat syyspäivät kaipaavat nimenomaan tuollaista väri-ilottelua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voisi olla enempää samaa mieltä.
      Nyt on sellainen fiilis että pitäisi kokata ja kuvata koko syksyn ja talven tarpeisiin vielä kun valoa riittää. En kestä sitä pian alkavaa harmautta ja pimeyttä kun täytyy taas alkaa fotoilla keinovalossa, vaikka muuten syksy onkin ihan jees.

      Poista
  9. Yksi lisää kehuu väriä! Lehtikaali on kyllä hieno herkku. Melkein aina ostan, kun jossain vaan sitä näen.

    Voisiko ylimääräiset täytteet laittaa vaikka raviolien sisään? Ehdotan vielä, vaikka taisivat mennä jo munakoison kanssa sinne uuniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa kehua :)
      Ihan ekaksi ajattelin kanssa ravioleja mutta sitten tuumasin että ne taitaa olla vähän liian työläitä tähän hetkeen. Tuollainen lammas-punajuuritäyte olis kyllä aika nappi ravioleissa. Jämät päätyi munakoisojen kanssa uuniin eikä ollut huono ollenkaan.

      Poista
  10. Aivan vastustamattoman herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista
  11. Kauniita ovat kyllä!

    Meniskö ylimääräinen täyte friteerattuna, siis arancini tyyliin vaan ilman täytettä. Saako siitä sellasia palluroita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, vois tehdä mössön uusiksi ihan vain tuota varten ja hyvin olisi palluroitavissa.

      Poista
    2. Kääryleet kesken. Laitoin muuten punajuurenlehti/varsisilppua kun lehtikaalia ei juuri ollut saatavilla.
      Jos täytettä jää, niin laitan vuokaan ja jotain juustoa päälle vaikka sinihomejuustoa ja uuniin vähäksi aikaa.
      Tulisi varmaan hyvä piknik- ym. eväs jos sen levittäisikin esim. Täysrukiisen revityille puolikkaille ja mozzarellaa, vuohenjuustoa päälle.

      Poista