keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Lempikeitto


Koko alkusyksyn on mukamas pitänyt niin hirveää kiirusta ettei kissaa ole ehtinyt sanoa saatikka kokata mitään kivaa. Mutta tänään sitten taas tuli todettua että gurmettiruokakin voi syntyä alta puolen tunnin.
Mulle yksi sellainen gurmetti on maa-artisokkakeitto, mun lempparikeitto. En ole keksinyt toista maa-artisokkaruokaa jossa sen maku pääsisi niin ihanalla tavalla valloilleen kuin sopassa.
Keitto on hyvää ihan sellaisenaan, mutta en myöskään pane pahitteeksi jos tällaisissa samettisissa keitoissa on jotain pientä rapinaa päällä, olkoon se vaikka rapsakaksi paistettua pekonimurua. Viimeisimmässä Lantliv mat & vin -lehdessä oli ripoteltu sienikeiton päälle kivan näköistä härpäkettä, taisi olla nimetty siemenströsseliksi. Sellaisella koristelin nyt keittoni ja muutamalla tipalla tryffeliöljyä.
Näin yksinkertaisella virityksellä jo ennestään ihana keitto nousi aivan uusiin ulottuvuuksiin.


MAA-ARTISOKKAKEITTO


500 g maa-artisokkia
salottisipuli
valkosipulinkynsi
5 dl vettä
kasvisliemikuutio (fond du chef) 
2 dl ruoka- tai kuohukermaa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottia


Kuori ja pilko maa-artisokat pienemmiksi ja pilko sipulit krouvisti.

Kuumenna nokare voita kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Lisää maa-artisokat ja pyörittele niitäkin hetki. Lisää vesi ja liemikuutio ja keitä artisokat kypsiksi (noin vartti).

Soseuta keitto sauvasekoittimella.

Lisää mausteet, kerma ja kiehauta nopeasti.


Päälle ripoteltava härpäke:
vaalea leipäviipale (saa olla kuivahtanutta)
siemeniä (esim. pinja, auringonkukka, kurpitsa)
oliiviöljyä
suolaa

Leikkaa leipäviipaleesta kovat reunat pois ja pilko leipä pieniksi paloiksi.

Kuumenna öljy pannussa ja paista leipäpalat kauniin värisiksi ja rapeiksi. Paiston loppuvaiheessa lisää siemenet, niitä kannattaa pitää silmällä sillä paahtuvat melko nopeasti.
Mausta suolalla ja ripottele keiton päälle.

   

19 kommenttia:

  1. <3
    maa-artisokkakeitto on muuten mun blogin suosituin hakusana!

    VastaaPoista
  2. Mmmm! Kuulostaa mahtavalta :) Tämä on yksi omistakin lemppareista.. Maa-artisokka muuten sopii hyvin punajuurenkin kaveriksi, testasin hiljattain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin heti nuuskimassa ja aikas ihanan punajuurikeiton olit tehnyt!

      Poista
  3. Maa-artisokkakeitto on ... parasta keittoa. Ei ole sen voittanutta :) itse tykkään maustaan sen rapsakalla pekonilla tai kuivatulla sipulilla. Nyt kun tryffeliöljyäkin olisi, voisin kokeilla sitä seuraavaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pekonimuru on kyllä hyvää härpäkettä myöskin!

      Poista
  4. Maa-artisokkakeitto on ylivoimainen suosikkini. Miten olenkin taas onnistunut olemaan keittämättä sitä jo koko syksyn. Tämä erhe on korjattava pikaisesti - ja täydennettevä tuolla härpäkkeellä.

    Löysin muuten ohjeen, jossa keitto oli keitetty maitoon kasvisliemen sijaan ja kermaa tai perunaa ei ollut käytetty yhtään. Sen aion laittaa testiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan kuulostaakin hyvältä että keittelis sopan maitoon, täytyy laittaa korvan taakse. Melkein aina ohjeissa laitetaan myös perunaa maa-artisokkakeiton joukkoon mutta en oikein kässää miksi. Onko se vain saostuksen vuoksi? Ihan sakean keitosta kyllä saa ilmankin.

      Poista
  5. Ah, ei ole maa-artisokkakeiton voittanutta, täytyykin tehdä viikonloppuna. Mä tykkään myös maa-artisokka-peruna-paistoksesta kovasti. Kiitos härpäke-vinkistä, testaukseen mänöö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bitte schön. Onkohan olemassakaan ihmistä joka ei tästä keitosta tykkäis :)

      Poista
  6. Todellakin koklaan vkonloppuna! Ihanan kuuloinen ja saa veden herahtamaan kielelle ihan pelkästään reseptiä lukemalla - kuvasta puhumattakaan.
    Kiitsa ohjeesta!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koklaa, et tule pettymään!

      Poista
    2. Ohje on nyt kuule oikein tulostimella tulostettuna. Sitten vaan kauppaan, ainekset kärryyn ja keittokauha viuhumaan. :)

      Poista
  7. Maa-artisokka on kyllä ihana aines ja keitossa ihan mahtava.Kunhan täällä viilenee niin teen minäkin tuollaisen keiton!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viileneekö siellä koskaan ja jos, niin kuinka viileäksi? +20? :)

      Poista
  8. Yksi parhaista keitoista, härpäke vaikuttaa myös hyvältä. Itse olen sortunut pekonin palasiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo härpäke on hyvä vaihtoehto pekonille, ja pelkät paahdetut siemenetkin riittäisi hyvin.

      Poista
  9. Mutta se maa-artisokan kuoriminen! Eiks niitä saisi ostaa jostain valmiiksi kuorittuina? :)

    Ihana keitto ja härpäke! Miksiköhän en ole hetkeen tehnyt. Pitää korjata tilanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuoriminen on kyllä akkordeonista, niitä joutuu veistelemään sormet kipeäksi asti. Mutta lopputulos palkitsee.

      Poista