sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Siiderisimpukat chorizolla höystettynä

Monen muun bloggaajatoverin tavoin sain kutsun Onnen omenoita -reseptikilpailuun, jossa ideana on keksiä brunssiherkkuja jotka joko sisältävät Hartwallin uuden omenaisen siideribrändin Happy Joen juomia, tai sopisivat hyvin niiden kanssa nautittavaksi.
Kutsu kävi myös siideribrunssille jossa näitä Happy Joe -siidereitä sai maistella yhdessä kokkimestari Risto Mikkolan loihtimien brunssiherkkujen kanssa. Jo ennen tuota brunssia mielessäni pyöri ajatus omppusiiderissä haudutetuista sinisimpukoista, mutta vähän arvelutti sen sopivuus brunssiruuaksi, en tiedä mistä moinen hölmö ajatus. Riston & tiiminsä runsas ja kekseliäs tarjoilu antoi kuitenkin pontta osallistua kisaan juuri simpukkareseptillä. Brunssipöydän tarjottavaksi ne sopivat mainiosti siinä missä sillit ja muutkin kalat.

Täytyy tässä vaiheessa tunnustaa etten ole mikään suuri siiderifani. Olen toki viettänyt sen tietyn vaiheen elämästäni Kallen Suomibaarin pöydillä päärynäsiiderituoppi kädessä notkuen, mutta sen koommin juonti on jäänyt muutamiin saunasiidereihin tai pariin kesäiseen terdesidukkaan. Ja makusiidereihin en enää koske mistään hinnasta, jos siiderin nautin niin sen on parasta olla omenaista ja kuivaa. Mutta nyt siideribrunssilta saadut vinkit antoivat kovasti intoa kokeilla siideriä ruuanlaitossa jatkossakin. 





SIIDERISIMPUKAT

 

ohjeesta riittää kahdelle nälkäiselle tai 4-6:lle maisteltavaksi

1 kg sinisimpukoita
100 g vahvaa chorizoa (ei raakamakkaraa vaan metukan näköistä)
1-2 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
1 punainen chili
2,5 dl kuivaa omenasiideriä (käytin Happy Joe Dry Applea)
sitruunatimjamia
lehtipersiljaa 
suolaa
tilava kannellinen kattila tai pannu jonne simpukat mahtuvat hyvin


Pyydä kalakauppiasta tarkistamaan simpukat ennen ostoa että ne varmasti ovat eläviä. Hyvä myyjä tekee tämän tosin pyytämättäkin. 

Kaada simpukat lavuaariin ja tässä vaiheessa terveiden yksilöiden pitäisi sulkeutua täysin. Jos löydät avonaisia simpukoita kopauta kuorta ja jos se ei sulkeudu, heitä menemään, sillä se yksilö on mennyt simpukoiden taivaaseen ja vain elävät yksilöt tulee käyttää. Myös rikkinäiset tulee heittää pois.

Pese simpukat huolellisesti juuresharjalla ja poista reunoista mahdollisesti roikkuva sammalmainen parta. Yleensä tässä vaiheessa olen laittanut simpukat viileään veteen noin tunniksi ja lopuksi vielä huuhdellut ne hyvin, että kaikki hiekanjyvät sun muut roskat varmasti irtoavat. 
Nyt testasinkin ensimmäistä kertaa herkkusuu-kampaajaltani, ja myös Julia Childilta, saatua ohjetta: sekoita hyvin noin puoli desiä jauhoja 3 litraan vettä ja laita simpukat jauhoveteen vähintään tunniksi. Tällä tavoin simpukat puhdistavat itsensä kaikesta kakasta ja pulskistuvat mehevämmiksi. 
Lopuksi kaada simpukat lävikköön ja huuhtele hyvin.
 
Hienonna sipulit ja kuutioi chorizo pieniksi paloiksi. Hienonna myös chili jos käytät sitä, mutta maista ensin chorizon vahvuus, että kaipaako se rinnalleen lisää tulisuutta.

Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja ruskista siinä chorizokuutiot rapsakoiksi.

Lisää sipulit, chili sekä sitruunatimjamin oksa ja jatka hauduttamista pari minuuttia.

Kaada joukkoon siideri ja anna porista toiset pari minuuttia. Tarkista suola.

Lisää simpukat, laita kansi päälle ja höyrytä kypsiksi noin 4-5 minuuttia. Kypsyessään simpukat avautuvat. Kääntele simpukoita höyryttämisen aikana kerran niin, että liemi sekoittuu niihin hyvin. Sekoita lopuksi joukkoon kourallinen lehtipersiljaa.

Heitä pois simpukat jotka eivät ole avautuneet. 

Tarjoile lämpimänä hyvän maalaisleivän kanssa ja sitä leipaa saa olla paljon, että riittää liemeen dippailtavaksi.

Näiden kanssa muuten maistui hyvin aavistuksen tamminen Happy Joe Oakwood Apple -siideri. (Oikeasti maistui, tämä ei ollut maksettu mainos.)  Kiitos kuitenkin Hartwallille siiderisponssauksesta!
 


Ajatuksena oli ripotella simpukoiden päälle vähän ruohosipuliakin mutta mun yrttitarhan harventaja oli hoitanut hommansa niin hyvin, että ruohosipulia oli jäljellä enää muutama nysävarsi. Myös uusi persilja oli huvennut hälyyttävän nopeasti.




23 kommenttia:

  1. Enpä ole itsekään käyttänyt siideriä ruoanlaitossa juurikaan, ehkä kerran? tämä resepti kuulostaa kivalta ja himo sinisimpukoihin syttyi heti kun näin kuvan tästä postauksesta Facebookissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vain simpukoita sukeltamaan! Stockalla oli oikein hyvälaatuisia ja edullisia, 5.90 kilon säkki, ei paha! Eilen ostin ja tänään niistä vain kaksi oli heittänyt veivinsä.

      Poista
  2. Simpukka-chorizo-omena...En ole muuttanut mieltäni, tämä on ihan killeriresepti. Söisin todellakin mielellään brunssilla, eli ihan turhaan epäilit sen sopivuutta brunssille.

    Hyvä maku ja kauniit silmät tuolla Katti Kattisella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä ja Ride olette ansainneet paikkanne voittajan pöydässä ;)

      Poista
    2. Minä olen niin messissä! Tämän tarjouksen ansiosta olen löytänyt suosikkini ;-)

      Poista
  3. Mmm,siideriä...pitkään aikaan kärsin,kun täällä siideriksi miellettiin omppumehu,kunnes parin viime vuoden aikana on noussut muutamia hyviä siiderintekijöitä täälläkin.Pohjoisessa Espanjassa,jossa juodaan siideriä paljonkin,tuli maistettua tosi hyvää siideriä.Nuo simpukat varmaankin olivat superhyviä,paitsi että itse poimisin pois ne chorizot sieltä;D Ihana katti,enemmän kuvia siitäkin please!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ei tykkää chorizosta niin tähän voi hyvin käyttää pekoniakin. Vitsivitsi, toimii varmasti ilman mitään lihoja.
      Noi kattimatikaiset (mulla on niitä 2 kpl) on aika haasteellisia kuvattavia. Ne osaa olla ylilutusia ja hassun näköisiä mutta kun lähestyn kameran kanssa niin heti kääntyy selkä minuun päin. Mutta yritän saada niitä tuotua tännekin aina välillä.

      Poista
  4. Tää on kyllä hulppea resepti, vaadin sulle voittoa! :-D Chorizo sopii varmasti kuin nenä päähän omenan kanssa. Ja kiitos tuosta jauhoniksistä, täytyy testata.

    PS: Upeasti stailattu kissumissusen upeat silmät sointumaan yrtteihin... ;-) On kyllä supersöpö otus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hauskaa on ollut miettiä näitä siiderireseptejä, alussa löi pää tyhjää mutta sen brunssin jälkeen tajusin, että sitähän voi käyttää oikeesti vaikka mihin. Täytyy tehdä ja postailla siideriruokia enemmänkin.

      Killin silmät näyttää kyllä tosi vihreiltä tuossa kuvassa, itsekin ihastelin niitä ja yhteensopivuutta yrttien kanssa.

      Poista
  5. Ihana resepti ja suloinen kuva! (se ruoka -mä en ooikein sinut kissojen kans)

    Mä oon täälä aivan huulipyöriänä, että mitä ihmettä mä teen tuolle siideribrunssille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, no nyt loppui kaveruus tähän! Mä taas olen kaikkielukkainen ihminen, kaikki joilla on karvoja on ihania, paitsi hämähäkit.

      Kaikista ihmisistä just sä et voi olla huulipyöriänä, räjäytät kuitenkin potin ja kutsut sitten mut mukaan kokkaamaan.

      Poista
  6. Nam! Simpukoita ja chorizoa samassa padassa...kyllä maistuis!

    VastaaPoista
  7. Siideriä simpukoihin! Miten ei oo käynyt mielessäkään? Joskus kauan sitten ostin kaupasta alkoholitonta valkkaria simpukoilleni, kun Alko oli jo sulkenut ovensa, ja se jos mikä oli pahaa. Miksen tajunnut siideriä??? Nyt olen taas viisastunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos sait tästä ideaa, siideri toimii mainiosti valkkarin korvikkeena.

      Poista
  8. Hei täähän kuulostaa just hyvältä simpukkareseptiltä, tarpeeksi sattumia mukana. Mua ei jotenkin innosta pelkät nilviäiset valkoviinissä -reseptit. Mä just narisinkin blogissani uusien simpukkaohjeiden perään. Ja ihan älyttömän ihanat kuvat! Mä yritän vielä kuumeisesti pohtia, millä itse osallistuisin kisaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti heti käydä katsomassa mitä sä oikein olet narissut, ja joo, tykkään myöskin että simpukoiden joukossa olis muutakin suutuntumaa kuin se pelkkä simpukka. Sun ohje vaikutti mielenkiintoiselta, vermuttia ja kaikkea hyvää.

      Mua jänskättää minkälaisia luomuksia kisaan tulee, toistaiseksi olen bongannut vasta pari sidukkapostausta.

      Poista
  9. Söisin ehdottomasti jos voisin :D. Kookosmaidossa ja curryssa keitetyt olivat muistaakseni herkkuja silloin kun vielä pystyin näitä herkkuja nauttimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että oli herkkua! Mun tulee yleensä tehtyä hyvin perinteisesti valkkarilla.

      Poista
  10. Miten tuo kilpailu ratkeaa? Voiko jossain äänestää? Kyllä simpukat brunssille sopii paremmin kuin hyvin!

    Tuo jauhovesijuttu oli minulle kanssa ihan uusi, pitää kokeilla sitä. Miksei minun parturini tiedä tuollaisia vinkkejä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä skaba ratkeaa tuomariston päätöksellä, äänestystä ei järjestetä (harvinaista näissä piireissä).
      Ja sinuna etsisin nyt ehdottomasti kokkaavan parturin, mikään oo mukavampaa kuin höpöttää siinä tuolissa ruuasta!

      Poista
  11. Meillä kokkailtiin simpukoita ja chorizoo tän reseptin pohjalta tänään ja oli älyttömän hyvä yhdistelmä! Tänks!!!

    VastaaPoista