sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Päärynä-gorgonzolapiirakka


Glögihammastani alkaa kolottaa vuosi vuodelta aikaisemmin. Tänä vuonna olisin ollut aivan valmis korkkaamaan pullon jo kuukausi sitten, ehkäpä syynä on pitkään vaivannut sateinen syksy. Kävin eilen toiveikkaana pitkäripaisessa mutta siellä kerrottiinkin glögikuorman saapuvan vasta viikon kuluttua, ehkäpä ensi viikonlopuksi niitä sitten saadaan.
Olin suunnitellut viettäväni lauantai-iltaa glögihöyryissä päärynäjuustopiirakkaa nautiskellen, mutta jäin nyt sitten ilman vuosikerta Blossaani joka tänä vuonna vaikuttaa melko mielenkiintoiselta itämaisittain maustettuna.

Piirakan tekoa harjoittelin kaikesta huolimatta. Ruokalehdissä ja -blogeissa on tänä syksynä näkynyt paljon piirakoita tehtynä rustiikisti ilman vuokaa, taikina levitetään vain suoraan leivinpaperille  ja reunat käännetään ronskisti piirakan päälle. Jokihaassa oli leivottu tähän tapaan ihana omppupiirakka ja sieltä varastin idean durumjauhojen käyttöön, niitä kun oli kaapissa pizzakokeilun jäljiltä. Blogi-idolini ja ystäväiseni Jonna taas tiesi kertoa, että päärynä on tämän syksyn uusi omppu eikä epäilykselle jää sijaa jos seuraa ulkomaista ruokablogistaniaa. Ajattelin sitten minäkin edes kerran ratsastaa trendien aallonharjalla ja tein päärynäpiirakkaa, silleen rustiikisti.

Mutta enhän minä olisi minä ellei joku asia menisi leipomisessa vähän pieleen. Otin pohjataikinaan osviittaa Lantliv mat & vin-lehden omenapiirakasta mutta ilmeisesti se, että vaihdoin ohjeen vehnäjauhot yksyhteen-mitalla durumjauhoihin teki taikinasta liian murenevan. Minun taikina ei tahtonut kääntyä nätisti piirakan päälle ja jouduin sitä aika paljon paikkailemaan. Makuun tämä kömmähdys ei vaikuttanut, hyvältä maistui.
En halua laittaa vahinkoa kiertämään joten alla oleva ohje on nyt vehnäjauhoilla, jos haluat käyttää durumjauhoja niin kannattaa seurata Jokihaan reseptiikkaa.
Käytin juustona gorgonzolaa josta itse pidän kovasti, se on melko mieto sinihomejuusto. Tähän voi hyvin vaihtaa juustoksi jonkin vahvemman sinihomejuuston tai vaikkapa brien.


PÄÄRYNÄ-GORGONZOLAPIIRAKKA

 

Pohja:
4,5 dl vehnäjauhoja
125 g kylmää voita
2 tl sokeria
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
2-3 päärynää
150 g gorgonzola-juustoa
1 dl saksanpähkinöitä
n. 1 rkl (timjami)hunajaa
1 kananmuna voiteluun

Sekoita jauhot, kuutioitu kylmä voi ja sokeri monitoimikoneessa tai käsin nyppimällä.
Lisää kananmuna, sekoita taas, ja lisää lopuksi vesi.
Muotoile taikinasta pallo ja laita se jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Tällä välin kuori päärynät ja leikkaa ne viipaleiksi. Voit rouhia myös pähkinöitä vähän pienemmiksi.

Kauli kylmä taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohuemmaksi levyksi.


Halusin piirakasta mahdollisimman pyöreän ja käytin siinä apuna irtopohjavuoan reunaa jonka laitoin taikinalevyn päälle ja kokosin täytteen reunojen sisään. Ensin gorgonzolaviipaleet, päälle päärynäsiivut ja lopuksi ripottelin pähkinät.

Jätä nelisen senttiä taikinaa piirakan ympärille jonka sitten käännät piirakan päälle reunaksi.


Sekoita kananmunan rakenne hyvin ja voitele sillä piirakan reunat. Valuta hunajaa nauhana päälle. 

Vedä piirakka leivinpaperin päällä uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia kunnes reunat saavat kauniin värin.

20 kommenttia:

  1. Tuo ei voi olla muuta kuin hyvää! Mulla on muistoja tuollaisesta kombinaatiosta ajoiltani Venezuelassa,sillä eräässä Caracaksen parhaassa pizzeriassa oli jumalaista pizzaa juuri noilla aineksilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin aika perinteinen kombinaatio ja tuttu juustolautaselta, mahtava makuyhdistelmä.

      Poista
  2. Voi Anna, ystäväni. Ei vielä glögiä, eiiii... Jouluun on niin paljon aikaa. Tosin olet kyllä niin oikeassa, että tuohon yhdistelmään glögi toimisi ihan mahtavasti.

    Hieno idea tuo kaulus irtopohjavuoasta. Ja jos jos sinua yhtään lohduttaa, tämän päivän piirakkataikinani oli kovin repeilevää sorttia. Teoriassa leipominen on aina niin kovin helppoa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi glögiä joisin vaikka ympäri vuoden jos sitä vain myytäisiin!
      Vähän otti tuo reunus pattiin kun niin olin suunnitellut sen nätiksi. Mutta rustiikkia halusin ja sitä myös sain.
      Jos sinä epäonnistut ylipäätään jossain niin joo, lohduttaa se vähän :D

      Poista
    2. Pidä vaan kiinni tuosta mielikuvasta, että olen täydellinen ;-) Se on tosin aika kaukana totuudesta, mutta en anna sen häiritä ;-)

      Nimim. Et olisi eilen halunnut maistaa kun tekemää päivällistä...

      Poista
  3. Ou yeah, kyllä söisin! Mua viehtättää ihan hirmuisesti nää "uudet" pizzatyyppiset piirakat. Ei ole liikaa pohjaa, ja täytettäkin vaan sen verran, että kaikki maut pääsee oikeuksiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään myös ja samasta syystä! Ja mua viehättää myös näiden ulkonäkö, silloin kun se onnistuu.

      Poista
  4. kylläpä on hyvännäköinen ja -kuuloinen trendin aallonharja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on nyt ihan sitä kuuminta hottia :)

      Poista
  5. Ei nyt ihan samanlaisella ohjeella, mutta melkein tein piirakkaa pikkujouluihin muutama vuosi sitten ja oli kyllä nappi osuma glögin kaveriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiai kun oliskin ollut sitä glögiä!

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos! Oli aika onnistunut kokeilu.

      Poista
  7. Glögiä joo! Eihän näistä syksyistä muuten selviä... Leivonta on omituista, tuntuu että siihen vaikuttaa ilmanpainekin.. Joskus ne taikinat repeilee enemmän tai vähemmän, tuttua on! Onneksi se ei makuun vaikuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se vika olikin ilmanpaineessa :)

      Poista
  8. Voi vitsi, herkullinen ohje! Gorgonzola on niin mahtavaa, ja sopii hyvin makeiden juttujen kanssa.

    Mulle tulee mieleen oma salamahaastepostaus vuosien takaa :) http://uneliasblogi.blogspot.fi/2008/02/pryn-homejuusto-oliivileip.html

    VastaaPoista