keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Pehmoinen mustajuurikeitto


Mustajuuri on vänkä juures. Sen maku on todella mieto mutta silti siitä syntyy taivaallista keittoa ja gratiinia. Mustajuurikeittoa olen tehnyt aikaisemmin tällä hyväksi todetulla ohjeella (500 g maa-artisokkia korvataan samalla määrällä mustajuuria). Nyt sain taas äidiltä nipun kotiplantaasin mustajuuria ja vaihtelun vuoksi halusin tehdä niistä ensin jotain ihan uutta, kunnes näin Jonnan maa-artisokkakeitto -postauksen. Mustajuurethan aivan huusivat pääsyä tuohon keittoon!

Jos ovat maa-artisokat kettumaisia kuorittavia niin eivät ole mustajuuretkaan mukavimmasta päästä.
Kuoriminen kannattaa tehdä lavuaarissa sanomalehden tai talouspaperin päällä, silloin kuoren palaset ei lentele ympäriinsä (mun käsittelyssä ne aina tuppaa lentelemään) ja käsiin kertakäyttöiset suojahanskat, jos sellaisia omistat. Nimittäin mustajuurta kuoriessa siitä erittyy tahmeaa nestettä joka tarttuu ja sotkee helposti, ja jota on vähän hankala pestä pois.
Kuoritut juuret tummuvat hyvin nopeasti joten ne kantsii heti laittaa kylmään (sitruuna)veteen.





MUSTAJUURIKEITTO

 

Keitosta riittää kahdelle, tai alkuruokakeittona neljälle.
Ohje on muokattu Suolaa & hunajan maa-artisokkakeitosta.


500 g mustajuuria
1 pieni salottisipuli
voinokare
2 dl kermaa
4 dl maitoa (varaa hiukan enemmän, jotta voit tarvittaessa ohentaa keittoa)
valkopippuria
suolaa

Kuullota pilkottu salottisipuli voissa kattilassa. Lisää pestyt, kuoritut ja pilkotut mustajuuret ja freesaile niitäkin hetki.

Lisää maito ja kerma, suola ja valkopippuri ja keitä mustajuuret kypsiksi.

Soseuta keitto sileäksi. Lisää tarvittaessa maitoa, jos keitto tuntuu liian paksulta.



Kivistössä tehtiin muuten mahtavaa sellerikeittoa, tätäkin pitää kokeilla!

23 kommenttia:

  1. Tuliko hyvä soppa?

    Teidän äidin plantaasi on kyllä varsinainen aarreaitta ja sinulla on aika hyvä vihannes- ja juurespalvelu, toteaisin vaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitosta tuli ihan mielettömän hyvää, kokeilisin maa-artisokistakin mutta äidin artisokat oli kuulemma menneet parempiin suihin, artisokkapenkki oli tyhjää täynnä. Täytyykö tässä nyt aivan kaupasta niitä käydä hakemassa?
      Tiedostan kyllä tämän onnekkuuden, mulle tulee yleensä soitto mitä olisi milloinkin tarjolla, ja niistä vaan valitsen. Melkein hävettää tunnustaa.

      Poista
  2. Kattoin muuten joskus jotakin tanskalaista tai ruottalaista puutarha/ruokaohjelmaa. Ryöppäsivät mustajuuret ja sitten vaan vetivät kädellä kuoret irti vähä kun sukkahousut jalasta. Vältytään siltä nesteeltäkin. Aion kokeilla joskus. Tänä vuonna mulla ei ollukkaan mustajuuria kasvamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, tuota testaan ehdottomasti!

      Poista
  3. Ihania soppia vaan vilisee ruokablogeissa, alkaa olla valinnan vaikeus mitä tekee. Itse olen kuorinut mustajuuret vedellä täytetyssä altaassa, mutta Nannan vinkki taitaa mennä täälläkin kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta turise, ihania keittoja joka puolella mutta kiva kun näihin perinteisiinkin löytyy uusia tekotapoja, niin kuin tuo Jonnalta opittu maidossa keittäminen. Tuli kyllä erityisen pehmeän makuinen soppa!

      Poista
  4. Mulla on viha-rakkaussuhde mustajuureen juurikin tuon tahmanesteen ja herkullisen maun takia. Tahma jää käsiin, altaaseen, raanaa ja kuorimaveitseen. Olen yleensä kuorinut pötköt juoksevan veden alla mutta täytynee kokeilla Nannan vinkkiä. Viime talvena tapasin pari nippua tahmattomia mustajuuria ja luulin hyvän käytöksen johtuvan juurien tuoreudesta. Luulo oli ilmeisesti väärä sillä sinun juuresi taisivat olla todella tuoreita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun tielle ei vielä koskaan ole osunut tahmattomia mustajuuria, en tiennyt että sellaisia olisikaan. Ja kaikesta suojauksesta huolimatta minäkin jouduin vähän hinkkaamaan kraanaa, lavuaaria ja lattiaa. Ja sormissakin oli liimaa kun onnistuin rikkomaan toisen hanskan.

      Poista
  5. Täytyykin kuikuilla torilla, josko sieltä saisi mustajuurta, jotenkin ne kaupan hollantilaiset, muovikääreisiin pakatut kolmen juuren paketit eivät oikein houkuta. Tukholmassa Östermalmin kauppahallin Örtagården-(lounas)ravintolassa on ihan törkeen hyvää mustajuurigratiinia. Oon himoinnut sitä keväästä lähtien sen jälkeen kun sitä siellä söin. (Raflaakin suosittelen jos lounastuspaikkaa Tukholmasta etsii.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riikka, Hakiksen hallin vihanneskauppa. Sieltä ostan omani.

      Poista
    2. Jep, sieltä minäkin, jos ostaa täytyy.

      Ja Riikka kiitos vinkistä, Östermalmin kauppahalli on kyllä ihan mielettömän ihana mutta täytyy muistaa pistäytyä seuraavalla kerralla tuolla ravintolassakin.

      Poista
    3. Se on sellainen buffet-tyyppinen kasvisruokapainotteinen paikka, joka on kai lähtenyt siitä, että ravintolanpitäjä kasvatti itse ainakin kaikki yrtit, voi olla että suuren osan muistakin raaka-aineista. Buffetlounas on tosi edullinenkin vielä, pyörii jossain sadan kruunun paikkeilla.

      Poista
  6. Onpa äidilläsi hyvä kotiplantaasi kun tuollaistakin löytyy.En ole koskaan tainnut käyttää mustajuurta,enkä ole varma olenko sitä edes koskaan syönyt. Mutta keitto kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustajuurta ei Suomestakaan aivan joka kaupasta löydy, enkä muista nähneeni ulkomailla missään. Mutta jos koskaan tulee tilaisuus niin tee itse tai maista toisen tekemänä.

      Poista
  7. Onkohan tätä mustajuurta saatavilla täällä maailmallakin.. hmm, täytyypä tutkia kaupassa kun nyt tiedän miltä näyttää ;) Aiemmin olen vain syönyt muiden keittoja. Tämä vaikuttaa tosi herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt etsiskelet siellä Brasiliassa tuollaisia tummia pötkylöitä, tuskin ovat pelkästään pohjoisen eksotiikkaa nämä :)

      Poista
  8. Tuo maito-kermapohja oli varmaan ihan täydellinen mustajuurelle. Voin kuvitella miten hyvää ois, vaikka jonkun hyvän leivän kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se, ja just hyvän leivän kanssa, muuta ei tarvittu!

      Poista
  9. Ei oo hyvän sopan voittanutta! Nappasin sellerikeiton linkin talteen, dänks!

    VastaaPoista
  10. Minäkin olen kerran kasvattanut tahmajuurta ja nekin päätyivät sitten lopuksi keittoon. Muistan, että kuorimaepisodi oli todella tahmea ja minulla käsivärret varmaan viikon verran läiskäiset... Mutta keitto oli hyvää, ehdottomasti.

    Savimaasta niitä juuria sai muuten kaivella aika tosissaan. Tulipahan todellista sadonkorjuutunnelmaa. Ehkä ensi kesänä voisi taas kokeilla.

    Maa-artisokassa ja mustajuuressa on sekin samankaltaisuus, että ulkonäkö pettää. Ei uskoisi, että moisista juroista juureksista tulisi jotain näin herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmissa, maa-artisokassa ja mustajuuressa, on just se juttu kun tietää mikä palkinto siellä kaiken vaivan ja ärräpäiden päässä odottaa. Herkku.

      Poista
  11. Kuulostaapa ihanalta keitolta, Jonna suolaajahunajaa-blogista juuri suositteli kokeilemaan tämän tekoa, kyllä se vaan on pakko testata kun näyttää niin herkulliselta :)

    VastaaPoista