sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Gambas al ajillo


En ole saanut mielestäni Lissabonissa Ramiro-ravintolassa syömiäni valkosipulishrimppejä. Yksi annos ei riittänyt vaan oli pakko tilata santsi joka vedettiin sekin viimeiseen pisaraan. Ja se viimeinen pisara kaavittiin lautasen pohjalta ihanalla öljyssä paahdetulla leivällä, miten voi leipäkin maistua niin älyttömän hyvälle?! Ramiron ravut olivat todella yksinkertaisia, ne oli vain paistettu suuren valkosipulimäärän kanssa voi-öljyssä, josta voin pystyi selvästi maistamaan.

Gambas al ajillo, valkosipulikatkaravut, on yleinen tapas Espanjan rannikolla ja Lissabonissakin niitä löytyi ravintoloiden ruokalistoilta. Todella helppo alkuruoka jonka voi maustaa pelkästään valkosipulilla, tulisemman ystävä lisää joukkoon myös chiliä. Ne voi liekittää konjakilla tai lisätä joukkoon maltillisemmin vähän valkkaria tai sitruunanmehua. Tärkeää on kuitenkin tarjota ravut tirisevän kuumana hyvän leivän kanssa, sillä kulhoa ei voi olla pyyhkimättä puhtaaksi pohjaa myöten.



GAMBAS AL AJILLO - VALKOSIPULIKATKARAVUT

 

pussillinen isoja katkaravunpyrstöjä "tail on" (löytyy ainakin pakasteena)
3-4 valkosipulinkynttä (vähintään)
punainen chili
ripaus paprikajauhetta
öljyä
voita
suolaa
tuoretta persiljaa


Kuivaa sulaneet katkaravunpyrstöt talouspaperilla. Pilko valkosipulit ja chili.

Kuumenna öljy ja voinokare pannulla. Öljyä saa olla sen verran, että ravut juuri ja juuri peittyvät.

Kuullota ensin hetki valkosipuleita ja chiliä voi-öljyssä ja lisää sitten ravunpyrstöt. Älä laita pannua liian täyteen vaan paista ravut mieluummin parissa erässä.

Paista rapuja öljyssä pari minuuttia. Liian pitkä kuumennus sitkistää ravut.

Lisää ripaus paprikajauhetta, suolaa, silputtu persilja ja tarjoile heti öljyineen päivineen.



Ja vielä pieni muistelo lokakuiselta Lissabonin matkalta. Yksi mieleenpainuvimmista nähtävyyksistä joissa visiteerasimme oli Sintran kaupunki, ja siellä Palácio da Pena, oikea satulinna!
Sintra sijaitsee Serran vuoriston rinteillä rotkojen ja vesilähteiden keskellä. Upeat maisemat ja Lissabonia vilpoisampi ilmasto teki siitä aikanaan Portugalin kuninkaiden suosituimman kesänviettopaikan. Sintra valittiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1995 ja matkailijoita käy tuhansittain ympäri vuoden. Sinne pääsee helposti Lissabonista junalla, joita kulkee usein ja matka kestää 40 minuuttia. Sintran asemalta lähtee bussi joka vie ylös vanhaan kaupunkiin ja päänähtävyyksille, Palácio Nacional de Sintraan, Castelo de Mourosiin sekä Palácio da Penaan.


Palatsi sijaitsee Serra-vuoriston korkeimmalla huipulla ja se rakennettiin 1800-luvulla kuningatar Maria II:n puolisolle "taiteilijakuningas" Ferdinandille. Palatsi on tyylien sekamelska, nähtävissä on maurilaisia vaikutteita ja yhtä lailla mallia on otettu saksalaisista prinsessanlinnoista.



 
 





Palatsista tehtin museo tasavallaksi julistamisen myötä vuonna 1910 ja se säilytettiin samassa asussa kuin kuningasperheen asuessa siellä. Linnan sisällä ei saanut kuvata, se vähän harmitti sillä olisin halunnut ikuistaa erityisesti linnan samettiseinäiset vessat sekä mahtavan keittiön, jossa kuparipadat ja kapustat roikkuivat valtavien hellojen ympärillä.

Jos matkustat Lissaboniin niin yritä mahduttaa käynti ihanassa Sintrassa aikatauluusi!


22 kommenttia:

  1. Aurinkoa!!!
    Noita samaisia tehdään meillä t-o-d-e-l-l-a usein, ovat niin koukuttavia. En yhtään ihmettele, että olette joutuneet vetäämän santsin. Testaapa joskus rouhaista mukaan kokonaisia korianterinsiemeniä.

    VastaaPoista
  2. Tuli niin ikävä kesää kun latailin noita kuvia tänne!

    Korianterinsiemeniä, ei olisi tullut mieleenkään, kiitti vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä laitan sekaan kans korianterinsiemeniä, antaa kivan appelsiinimaisen maun. Paistamiseen oon käyttänyt aina pelkkää öljyä, oonpa ollu hölmö. Ens kerralla voita pannuun :)

      Poista
    2. Eli kaikki gurmeeihmiset lisää tähän korianterinsiemeniä, tämä täytyy muistaa!

      Poista
  3. Meillä asuu yksi, joka ei ole suuri katkarapufani, mutta tällä reseptillä voisin käännyttää hänestäkin äyriäisihmisen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee näitä ja se asukki huutaa lisää ;)

      Poista
  4. Justiinsa tänään vedettiin pikalounaaksi, kun olin unohtanut miettiä mitä syötäis. Pyrstöt suli pakkasesta tosi nopeasti kylmässä vedessä.

    Ollaan oltu Sintrassa joskus kun meitä oli vasta 3, mutta ei menty palatsiin. Pitäisköhän niille huudeille siis palata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin tykkäsin palatsista. Ei ehditty Sintrassa käydä muualla kuin tuolla Penassa, joten palaisin myös uudestaan ja tsekkaisin nuo muutkin rakennelmat ja tarkemmin myös vanhan Sintran.

      Poista
  5. Tuo onkin ihana ruokalaji! Sitä on tullut syötyä Espanjassa ja täälläkin.Kunhan täällä viilenee kunnolla niin ostan taas tuoreita tiger katkarapuja ja teen tuollaista!

    VastaaPoista
  6. Miksi mä en tee tätä herkkua koskaan? Tänäänkin sunnuntai ja vedettiin jauhelihakeittoa... Kyllä olis ollu valkosipulikatkarapujen paikka. Korjataan tilanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No seuraavan kerran kun jauhelihakeitto tulee mieleen, niin tiedät mitä oikeesti teet!

      Poista
  7. Ihana linna! Meidän 3v. prisessaa ei varmaankaan saisi enää ulos tuolta prinsessalinnasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, siellä muutama pikkuprinsessa kovasti ihaili linnaa ja sen tiluksia.

      Poista
  8. Aijai, kylläpä tuli makumuistoja Espanjasta tämän myötä.. Tuo on kyllä yksinkertaisuudessaan ihan täydellistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kun olisi saanut sen meren, auringon ja San Miguelia lasiin...

      Poista
  9. Slurps, valkkarigambaksia... Yksi annos ei tosiaankaan riitä. Jonnan vinkki korianterinsiemenistä on hyvä, testasin kerran ja ai että tuli mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos SINÄKIN niin meinaat niin pakkohan sitä on kokeilla!

      Poista
  10. Ilmeisesti kaikki muut on syöneet näitä herkkukatkarapuja paitsi minä ja Nanna. Höh! Pitääkin mennä penkomaan pakasteallasta, jos löytyisi noita pyrstöllisiä tail-on ihanuuksia, että pääsen kanssa maistamaan.

    VastaaPoista
  11. Appreciating the time and effort you put into
    your website and in depth information you provide.
    It's great to come across a blog every once in a while that isn't the
    same out of date rehashed information. Fantastic read!

    I've saved your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.


    my weblog :: nummerupplysningen.se

    VastaaPoista