perjantai 2. marraskuuta 2012

Hillua!

Vähän väärä sanavalinta, sillä oikeammin tässä valmistuu hilluke.

 

Meitä kokoontui eilen pieni bloggariryhmä Helsinki Food Companyn tiloihin kuulemaan lyhyttä oppimäärää Rajamäen 120-vuotisesta taipaleesta, ne etikat, you know. Sekä toteamaan, kuinka paljon paremmalta viinietikoiden ja balsamikastikkeiden uusi ilme näyttää päivitettynä tälle vuosituhannelle. Tuotteet löytyvät nykyisin hyllystä R-kirjaimen takaa.



Illan parasta antia oli kuitenkin pääsy köökin puolelle testailemaan Teresa Välimäen johdolla viinietikoiden toimivuutta hillokkeiden valmistuksessa. Siitä miten hillokkeet eroavat hilloista ei sen kummemmin illan aikana keskusteltu, mutta neiti etsivä tutki inerneettiä ja siellä kerrottiin, että hillokkeisiin käytetään vähemmän sokeria ja niissä on yleensä sattumat mukana, hilloissahan marjat ja hedelmät ovat lähestulkoon soseena, ja hillokkeet ovat rakenteeltaan usein löysempiä.
Eli ei suuria eroja havaittavissa.



Saimme ensin makustella neljää eri juustoa illan kokkausmenussa olevien hillokkeiden kanssa, jotka siis olivat aprikoosi-, kurpitsa- ja banaani-sitruunahilloke. Kun kuulin mitä viimeinen hilloke sisälsi, ensireaktioni oli pieni puistatus, mutta se osoittautuikin illan hitiksi! Banaani antoi makeuden joka toimii niin mahtavasti vahvojen juustojen makuparina, sitruuna taas toi riittävästi happoa ja vei pois liikaa imelyyttä. Kaikki hillokkeet olivat hyviä mutta tästä bansku-sitruunasta tuli mun, ja ilmeisesti monen muunkin, lemppari.


BANAANI-SITRUUNAHILLOKE

 

400 g banaania (3 isoa banaania)
200 g sitruunan hedelmälihaa (4-5 sitruunaa)
1 vaniljatanko
0,5 tl maustepippuria
0,5 tl kardemummaa
1 dl Rajamäen sitruuna-valkoviinietikkaa (tähän käy varmasti hyvin myös tavallinen valkoviinietikka)
(1 dl vettä)
ripaus suolaa
3 dl hillosokeria

Kuutioi banaani ja sitruunan hedelmäliha. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisältä siemenet.

Laita hedelmät ja vanilja (tanko + siemenet) kattilaan. Lisää viinietikka ja mausteet. Kiehauta ja keitä hiljalleen 20 minuuttia. Lisää vettä jos hilloke tuntuu kuivahkolta, me emme sitä lisänneet ollenkaan.

Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen ja keitä vielä 10 minuuttia.

Voit halutessasi sekoittaa hillokkeen tasaiseksi sauvasekoittimella.

Lusikoi hilloke puhtaisiin purkkeihin, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.





Kokeile banaani-sitruunahilloketta vuohen- tai lampaanmaidosta valmistettujen, pehmeiden ja kypsien juustojen kanssa. Tai paahtoleivällä voin ja maustamattoman tuorejuuston kanssa.


20 kommenttia:

  1. Jee!
    Kiitos seurasta, olipas kivvaa!

    VastaaPoista
  2. Kuulostipa kivalta tapahtumalta! Ja hei,just postasin pari postausta sitten banskuhillosta,jossa siinäkin oli sitruunaa mukana....ja vaniljaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten sun hillo on voinut mennä aivan silmieni ohi!! Onkohan Teresa käynyt sun blogissa inspiroitumassa :)

      Poista
  3. En minä vaan mitään hillua haluaisi tehdä, en varsinkaan muitten bloggareitten kanssa.... Happamia sanoi tämä taannoisen kettumarmeladin keittelijä... :D Hauskan kuuloinen tilaisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olis olleet varmasti tarpeeksi happamia sullekin (kjäh kjäh :)

      Poista
  4. Banaanihillo maistui siis paremmalta kuin taannoinen banaanidrinksu. Eikun totta kai se banskujuoma oli hyvää, ku siitähän tykkää kaikki... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän olisikin voinut kruunata lorauksella Pisang Ambonia!

      Poista
  5. Ookko ollu oululaisten kansa keittämässä hillua - tai hilluketta ;-) Lämmin tunne läikähti täällä pohjalaisäiteen lapsen rinnassa tuosta sanasta. Banaani-sitruuna, vaatii kyllä hiukan vielä nieleskelemistä, ennenkuin laittaisin pataa tulille... Toisaalta aina eniten saa, kun voittaa epäluulonsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä hillu kumpuaa tuolta syvältä ittestäni kun mussa on sitä Pohojammaata sekä pohjoisesta että etelästä.

      Mä tykkään banaanista vain sellaisenaan ja mieluummin vähän vihertävänä kuin liian kypsänä, mutta tämä oli iloinen yllätys!


      Poista
  6. Hillua-otsikko iski oululaiseen kuin kipinä! Hillua täällä pannaan lättyjen ja pannarin päälle, ja maitua juuvvaan. Eikä se oo meijän mielestä yhtään outua. Laitan nyt heti tämän ohjeen bookmarkkeihin! Minusta on nimittäin kehkeytynyt melkoinen hilluaja viime vuosina (nuoruusvuosina olin enempi hilluja).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä EN sanonu koko illan aikan kertaakaan hilluketta! Kieleltäni en suostu oululaistumaan. Savvoo sen pittää olla. Hiljoo tai kovvoo (ylleensä etupiässä tuonnemmaista).

      Poista
    2. Kotiharmi: hyvvvää se oli oikein kolomella veellä!

      Hannele: sinä se et ollut, todistan. Puolustit savolaisuuttasi paikan päällä, todistan senkin :D

      Poista
  7. No en olis kyllä ensimmäisenä osannut yhdistää banaania sitruunaan, mutta uskon kyllä että toimii!

    Mahtavan näköiset nuo uudet etikkapullot, pakkausdesign-natsina kelpuuttaisin nuo keittiön hyllylle anyday. Hitto kun on vielä runsaasti vanhoja jäljellä... ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todettiin siellä yhdessä tuumin pulloista, että vihdoinkin sellaiset joita ei tarvitse siirtää kuvan taustalta pois.

      Poista
  8. Mullakin läikähti otsikosta lämmin tunne rinnassa, näin oululaisena ;)Kivan kuuloinen tilaisuus ja.. sopii kyllä ihan varmasti noiden mainitsemiesi juustojen kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hyvää juustojen kanssa, ja tänä aamuna maistui hyvältä paahtoleivälläkin.

      Poista
  9. Hyvä kun selvitit etsivänä tuon hillo/hilloke homman, niin selkisi nyt minullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko oli tonkia tietoa kun itsekin jäin sitä ihmettelemään.

      Poista