sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Mausteinen linssipata


Hyvä pataruoka syntyy mainiosti ilman lihaakin, sen totesin jälleen tänään kun kaivoin esille vuosia mukanani kulkeneen linssipadan ohjeen. Olen löytänyt tämän aikanaan Kauneus ja Terveys-lehdestä jossa se oli nimetty marokkolaiseksi linssipadaksi mutta en ole vuosien saatossa vielä hiffannut mikä kohta ruuassa olisi marokkolaista, mun tekemänä olkoon pelkkä linssipata. Olen pysytellyt suht uskollisena alkuperäiselle ohjeelle, lisään siihen ainoastaan ylimääräisenä mausteena kanelia, mutta tämä on helposti muokattavissa ja maustettavissa omien mieltymysten mukaan.

Tänään tosin tein siitä normaalia ruokaisampaa lisäämällä joukkoon pussillisen Quorn-kuutioita joita löysin vielä pakastimestani syksyisen esittelytilaisuuden jäljiltä. Quorn on myko- eli sieniproteiinista johdettu lihaton proteiinivalmiste jolla kerrotaan olevan paljon hyviä ominaisuuksia. Se on kasvissyöjille, ja kaikille terveellistä ruokavaliota noudattaville, hyvä proteiinin ja monien muiden ravintoaineiden lähde. Se ei sisällä kolesterolia ja rasvan ja kaloreiden määrä on myös hyvin alhainen. Suutuntuma on lähellä kanan koostumusta ja siksi hyvä ja helppo lihan korvike ruuanlaitossa, ja maultaan se on hyvin neutraali joten sitä voi maustaa mielensä mukaan. Quornia saa rouheena, kuutioina, nugetteina ja fileinä, toistaiseksi vielä vain K-ryhmän kauppojen pakastealtaista.

Mutta Quornilla tai ilman, tämä pata maistuu hyvälle, on ruokaisa ja täyttää varmasti paatuneimmankin lihansyöjän vatsan. Pupun ruokaa pitkin hampain odottava joutuu valitettavasti pettymään.


LINSSIPATA

 

5 porkkanaa
2 sipulia
4  valkosipulinkynttä
1/2 punainen chili
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl kardemummaa
1 kanelitanko
2 rkl chilikastiketta
1 tölkki tomaattimurskaa
2 dl punaisia linssejä
5 dl vettä tai kasvislientä
suolaa
1 purkki kikherneitä (käytin Pirkkaa jossa on 380 g vettä/230 g kikkejä) 
tuoretta korianteria
ranskankermaa tai maustamatonta jugurttia


Pilko sipulit ja porkkanat. Itse tykkään pilkkoa porkkanat melko pieniksi koska se lyhentää haudutusaikaa. Pilko myös chili.

Kuumenna öljy uuninkestävässä padassa. Kuullota kasviksia öljyssä muutama minuutti. Lisää mausteet, chilikastike, tomaattimurska, linssit ja vesi/kasvisliemi.

Laita pata uuniin 180 asteeseen. 20 minuutin jälkeen lisää kikherneet ja hauduta sitten pata kypsäksi. Kokonaisaika on 40 - 60 minuuttia riippuen porkkanoiden koosta, ne saavat jäädä vähän napakoiksi.

Laita tarjolle silputtua korianteria sekä ranskankermaa tai jugurttia joilla syöjät voivat maustaa omat annoksensa. Etenkin jos pata tuntuu liian tuliselta, pieni ranskankerma/jugurttinokare lieventää makua. Lisukkeena voit tarjota myös riisiä tai hyvää maalaisleipää mutta pata maistuu tällaisenaankin.

23 kommenttia:

  1. Linssipäivä! Mulla puy-linssejä, hävikkikasviksia (selleriä, paprikaa...), sipuleita (kelta- ja valko), jeeraa, chiliä, korianteria. Täytyypä kokeilla tätä sun versiota kans!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linssit ♥
      Puyista tulee ihana keitto!

      Poista
  2. Just puhuttiin täällä, että ensi viikolla meillä syödään molempien vetämien pizzaöverien jälkeen soppia, salaatteja ja muuta terveellistä. Tämähän oli ihan tilaustyö.

    Ja kiitos tätäkin kautta viimeisestä. Pian uusiksi - kyllä hyvässä seurassa vaan on aina mukavaa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen koko päivän sinnitellyt pizzatuskissani, tänäänkin olis vielä maistunut mutta joku roti sentään :)

      Onneksi seuraavaan kertaan ei ole pitkä aika!

      Poista
  3. Vähän tuon tapaista pataa on usein tullut tehtyä,ja nyt kun täälläkin alkoi jonkinlainen talvi,niin voisi taas tehdäkin.Tuota quornia olisi mielenkiintoista kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Quornissa on tosiaan aika kanamainen rakenne ja se voi joitain kasvissyöjiä tökkiä. Mutta toisaalta siitä on helppo valmistaa ruokaa porukalle jossa on sekä että liha- ja kasvissyöjiä, pääsee helpommalla ja pelkällä yhdellä ruualla joka käy kaikille.

      Poista
  4. Ooh, tämäkö se on, se lipastossa oleva kasvispataresepti? Näyttää ihanalta! Linssit on mahtavia!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä se on, oli tarkoitus linkata sulle mutta ehdit tänne ensin :D

      Poista
  5. Kuulostaa yksinkertaisesti herkulliselta! Käytän turhan harvoin linssejä ja papuja ottaen huomioon, miten paljon niistä pidän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän sama vika, täytyis laajentaa linssirepertuaaria koska melkein aina ne päätyy mulla keittoon.

      Poista
  6. Meillä on yksi (oikein hyvä) marokkolainen keittokirja. Kyllä sinne tuonkaltainen ohje joukkoon sopisi, luulen tosin, että maustelistaan kuuluisi juustokumina (jeera) ja ranskankermavaihtoehtoa ei tarjottaisi :).
    Huikeat tuoksut tulevat tänne asti (olen tosin nyt Helsingissä...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin tuon jeeran miellän marokkolaiseksi mausteeksi. Kardemummaa ja kanelia en ole sikäläisissä ohjeissa nähnyt.
      No sieltä nenää seuraamalla vaan padan äärelle, tervetuloa :)

      Poista
    2. Joo, kardemumma ja kaneli kuuluvat varmaan enemmän muiden mausteisten maiden eväisiin pullan lisäksi.
      Kiitokset kutsusta :). Jäikin kunnon päivällinen väliin kun en jaksanut yksin lähteä minnekään.

      Poista
  7. Linssit ja linssipata on kyllä todella hyvää. Jostain syystä en osaa käyttää linssejä kuin talvella patoihin ja keittoihin, pitäisi joskus kokeilla jotain muutakin. Quorn kuulostaa mielenkiintoiselta uutuudelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisena sekakäyttäjänä, siis ruuan, en varmaan itselleni tuota quornia ostaisi, käyttelen nyt vaan pois niitä mitä sain infosta. Mutta se on varmaan hyvä lisä kasvissyöjälle joka haluaa soijan ja tofun rinnalle jotain vaihtoehtoa.

      Poista
  8. Meillä on kanssa työmaaruokalassa välillä georgialaista lihapataa, mutta ei olla vielä keksitty mikä siitä tekee georgialaisen. Yllättyisin, jos joku georgialainen sitä syödessään alkaisi haikeana muistella kotimaataan, äitiään ja lapsuuttaan. Tuli tuosta Marokon mysteeristä mieleen.

    Hyvän näköinen pata on tämä. Oli sitten marokkolainen tai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih :) Niin mistäpä sen tietää mitä haikeita ajatuksia tämäkin jossain marokkolaistaustaisessa saattaisi herättää, voi tulla vaikka Casablancan mummoa ikävä.

      Poista
  9. Tää oli hyvää, teen toistekin! Oliskohan noi kardemumma ja kaneli ne marokkolaisviittaukset, nehän on yleisesti pohjoisafrikkalaisessa keittiössä käytettyjä mausteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ne varmaan on, tosin kanelin miellän yhtälailla kreikkalaiseen, siksi tästä mietin että miksi juuri marokkolaista :)
      Hyvä kun maistui!

      Poista
  10. Piristäisi varmasti kivasti pimeitä syysiltoja. Nyt kun tulee jo viideltä viimeistään pimeää. Hyvä ohje vegaaneille, jos ranskankerman vaihtaa esim.soija- tai kaurakermaan. Nami nami! Tykkään kovasti mausteisesta ruoasta. Tyhmää kun monet luulevat,että kasvissyöjät puputtavat vain jotain salaatinlehtiä. Niin ei kuitenkaan tosiasiassa ole, vaikka ruokavaliossa onkin paljon kasviksia. :)

    VastaaPoista
  11. Todella maukasta ruokaa. Korvasin kik-herneet tylsästi palsternakalla. Kylkeen keitin pottuja, koska uhkasivat jäädä käyttämättä, Padan tulisuutta on helpohko säädellä valitsemalla riittävän tulisia ja stabiileja chilejä. Itse tulee käytettyä texas-pete soosia.

    VastaaPoista
  12. Kiitos ohjeesta - muuntelin sitä aika lailla, mutta lähtökohta oli sama. Porkkanaa käytin vähemmän, mausteet korvasin lusikallisella harissaa, ja annoin padan porista liedellä. Jugurtin ja korianterin jätin tästä arkilounaasta pois. Maukasta ja lämmittävää!

    VastaaPoista
  13. Herkullinen resepti, kiitos! Teen tänään toisen kerran tällä reseptillä. Kana sopii myös hyvin padan joukkoon, jos haluaa tehdä lihavesion.

    VastaaPoista