sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Tein sitä tänään!


Suhtaudun yleensä nuivasti ja vastareaktiolla kaikenlaiseen hypetykseen kuten esimerkiksi tämän syksyn pastailmiöön. En ollut sitä aiemmin maistanut, mutta kun juttua tästä ruuasta alkoi ryöpytä joka tuutista niin pikkuisen alkoi ärsyttää ja tuumin, ettei se nyt voi olla tuon kaiken hehkutuksen arvoista. Kavereilta saatu palaute oli myös ristiriitaista, pari tykkäsi, jotkut taas olivat sitä mieltä että paljon meteliä tyhjästä.

Näistä vastareaktioistani johtuen kiinnostun usein asioista vasta kun hype on ohi ja yleensä siinä vaiheessa juttu onkin jo so last season kaikille muille. Innostuin esimerkiksi macaronseista ja key lime piesta suunnilleen siinä vaiheessa kun kakkubloggareilla oli jo cakepopsit tikkujen nokissa. Mutta kun gourmand-kampaajanikin liittyi tämän pastan hehkutusjoukkoihin niin päätin antaa sille mahdollisuuden.
 
En omista Safkaa-kirjaa vaan napsin ohjeen Chicling-blogista josta se löytyykin Mr Avokadopastan itsensä postaamana. Kampaajani Mr T taas vinkkasi, että maustaminen on tässä todellakin kaiken a ja o tai muuten pastasta tulee liian pliisua, ja yrttejä saa sitten olla runsaasti. Tämä mielessäni maustoin pastan reilummalla kädellä, laitoin kaikkea vähän enemmän kuin ohjeessa.

Lopputulema oli helppotekoinen ja raikkaan makuinen pasta, mutta se taisi olla ylimääräisten yrttien ja chilin lisäyksen ansiota. Ja onhan tämä tietenkin tosi terveellinen pastaksi.
Tykkäsin joo, koska olen pastahullu, mutta ei tämä kuitenkaan yltänyt elämäni pastojen top kymppiin. Kannattaa kuitenkin testata, ennakkoluulottomasti, ihan itse.


THE AVOKADOPASTA 


ohje on neljälle

1 valkosipulinkynsi
puolikas punainen chili (ilman siemeniä)
1 lime
2 kypsää avokadoa
suolaa
mustapippuria
loraus oliiviöljyä
kourallinen basilikaa
kourallinen lehtipersiljaa (tai korianteria)
1 dl raastettua pecorinoa
1 dl raastettua parmesania

Kastikkeen voi tehdä suoraan tarjoilukulhoon jossa valmiin pastan vie pöytään.

Pilko valkosipuli ja chili hyvin hienoksi ja laita kulhoon. Purista sinne myös limen mehu.

Halkaise avokadot ja poista kivet. Kuutioi avokado kuoressaan ja kaavi sisus ruokalusikalla kulhoon.

Hienonna yrtit, raasta juustot ja lisää nekin kulhoon.

Mausta suolalla (sitä saa olla melko reippaasti), pippurilla ja lourauksella oliiviöljyä. Sekoita hyvin.

Keitä pasta ja ennen kuin valutat sen, ota keitinvettä talteen noin desin verran. Kaada loraus tätä vettä kastikkeen joukkoon ja sekoita sitten joukkoon pasta. Raasta päälle vielä vähän parmesania ja rouhaisu mustapippuria, tarjoile heti.

Ohjeen mukaan lehtipersiljan voi korvata tuoreella korianterilla ja olinkin kuullut, että sillä maustettuna pastasta tuli oikein hyvää. Käytin itse persiljaa mutta pastaa makustellessa tuumasin, että korianteri olisi saattanut sopia tähän jopa paremmin. Joten note to myself, jos joskus teen uudelleen niin korianteria kehiin.



27 kommenttia:

  1. Sinäkin :D. Meillä on ollut lähikaupoissa hyvien avocadojen kato ja kaikki avocadoon liittyvät kokkaukset on saanut unohtaa jo tovin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tunnustettava, että tein tätä vähän painostuksen alla.
      Kuulemma pecorinotkin vietiin loppuun monesta kaupasta. Jännä ilmiö tämä.

      Poista
  2. Minä olen kans sellainen skeptikko kaiken hypetetyn suhteen ;-) Siispä tämäkin edelleen kokeilematta, etkä nyt vielä ihan saanut myytyä, mutta kai se on kokeiltava. Kaikki ainesosat sellaisenaan on tosi jees, mutta yhdessä ei kuulosta jotenkin kauhean houkuttelevalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa miettiä tekeekö tätä vai hyvää guacamolea, niin kuin Mari tuossa alla totesi.

      Poista
  3. Tekemättä on minullakin... mutta eihän sitä tiedä jos vaikka innostuis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile sitten kun sun oma mahtava reseptiarkisto alkaa olla tyhjillään etkä keksi muuta kokattavaa.

      Poista
  4. Tämä on ensimmäinen postaus aiheesta, jonka perusteella ajattelin, että voisinpa kokeillakin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä jo kuvittelin etten uskalla sanoa tästä poikittaista sanaa tai saan kaikkien vihat niskoilleni, mutta tehän olette kaikki vähän Brutuksia ;)

      Poista
  5. Munkaan mielestä tämä ei ollut kovin järisyttävä pastakokemus. Guagamolea pastan kanssa? Vautsi vau. Kyllä avokadopastaa toki söi, mutta ei tämä Safkaa-kirjan parasta antia ole.

    Mutta siitä annan tälle pastalle plussaa, että suomalaisten markettien avokadotarjonta on kohentunut homattavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tajusin miksi kaipasin sitä korianteria, eihän tämä muuten maistunut kunnon guacamolelta :D
      Olen pistänyt myös merkille, että kypsiä avokadoja on nykyisin paremmin tarjolla kuin ennen, tässäkö syy?

      Poista
  6. Täällä ilmoittautuu yksi skeptikko lisää. :) Musta avokadopasta ei ole ollenkaan hullumpaa, mutta eipä se mua kyyneliinkään saa. Muutaman kerran sitä on tultu tehtyä, ja sen hyvät puolet ovat siinä, että meillä on oikeastaan aina kaapissa kaikki tarvittavat aineet valmiina, ja ruoka syntyy pastan keittoajassa. Ihan originaalireseptinmukaisia juustomääriä en ole tohtinut lautaselleni upottaa, pitäis varmaan, jos siinä olis se salaisuus.

    Ärsyttävintä on se, että ainakin meidän lähikaupassa ovat avokadojen hinnat on nousseet ihan törkeesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen helppouden takia tähän oli niin kiva ryhtyä, ei tarvinnut kuin käydä avokadokaupoilla kun kaikki muu löytyi omasta kaapista. Tyyriitä ne tuppaa olemaan mutta en ole itse huomannut hinnan nousua just tämän syksyn aikana, tai kiinnittänyt siihen kummemmin huomiotakaan.

      Poista
    2. Missäköhän horkassa olin kirjoittanut tuon kommenttini, kun vilisee kirjoitusvirheitä... Meillä on yleensä kotona kasa avokadoja aina kypsymässä, sillä muussattu avokado ruisleivän päällä on ihan älyhyvää. Väittäisin, että kilohinta on ainakin tuossa meidän lähimarketissa noussut melkeinpä kolmanneksen.

      Poista
  7. Minä olen laittanut tätä muutaman kerran ja aina sobanuudeleilla.Koska täällä yrttipuskat ovat niin runsaita,niin
    omassa pastassani on sitten ollut tosi reilusti yrttejä;persiljaa,korianteria sekä basilikaa.Annoin ohjeen myös täällä asuvalle eräälle brassitutulle,joka laittoi sitä miehensä kanssa ja ihastui! ovat jo jakaneet ohjeen kaikkien ystävien kesken....Täällä onneksi ei ole pulaa avokaadoista;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, te poimitte avokadot oman pihan puista :D

      Poista
    2. Yaelian, aika jännä, että brassituttusi niin ihastui, kun olen ymmärtänyt, että Brasseissa avokado on nimenomaan hedelmä, joka syödään sokerin kera.

      Poista
  8. Olen suunnitellut, että sitten kun kokeilen tätä, niin valitsen ruokajuomaksi Kungfu Girlin, että on oikein maksimaalisen trendikästä. Mutta kokeiltavahan tätä siis kait on, että tietää mistä kaikki puhuu :-) Ja ihan kelpo pastareseptiltähän tuo vaikuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä, just oikea asenne!

      Poista
    2. Ankerias, olet niin oikeassa. Tosi vaikeaa toteuttaa, kun Kungfu Girlkin on viime aikoina ollut Alkosta lopussa. Olemme kohdanneet trendikkäiden pula-ajan. Apua avokadot, pecorino ja Kungfu Girl loppu, mitä mä nyt teen...

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    4. Heh! :)
      Hauska video aiheesta:
      http://vimeo.com/54086045

      Poista
    5. Juu tuota se epäilemättä taitaa tällä hetkellä olla :) niin suuria avokadomääriä en ole nähnyt kaupoissa koskaan kuin nykyisin.

      Poista
  9. Meillä on tehty kans jo varmaan kolmasti. Tunnustaudun avokadofaniksi, joten minuun uppoaa kyllä. Ja kuten jo yllä todettu, helppoa, nopeaa ja kamppeet löytyy usein kaapeista, niin mikäs siinä. Parempi, että keskivertokuluttajan pöydässä on tämä, kuin joku ankeaakin ankeampi eines. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä kannata valmisruokien hankintaa perustella ainakaan sillä, että oikean ruuan kokkaaminen veisi liikaa aikaa. Tämä kastike syntyi samalla kun laitoin pastaveden tulille ja keitin siinä tuorepastaa 2 min. Varsinaista pikaruokaa.

      Poista
  10. Tein tänään tätä trendiruokaa tarkoituksena antaa sille vielä toisen mahdollisuuden. Ensimmäisellä kerralla se ei kolahtanut, kenties siksi, että pitkään Italiassa asuneena avokado tuntui lähinnä pyhäinhäväistykseltä.

    Toisella kokkauskerralla tajusin, että avokado ei saa olla liian kypsää, koska silloin se tosiaan muistuttaa guacamolea. Pilkoin kiinteät avokadot pienen pieniksi kuutioiksi, jolloin ne säilyttivät maussa paremmin viehättävän, hedelmäisen vivahteensa.

    Vielä pari sanaa pastasta. Moni korvaa spaghetin tagliatellellä tai tuorepastalla, siis pastalajeilla, jotka imevät itseensä kaiken kastikkeen. Olen itse sitä mieltä, että mitä ohuempi sen parempi. Kokeilkaa ohuen ohuita cappellineja - johan toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua myöskin, aidon italialaisen ruuan ystävänä, tökkäsi avokadon ja pastan yhdistäminen ihan vain siksi, että se on niin epäitalialaista. Olen näissä asioissa vähän niuho.
      Hyvä pointti tuo ohuen pastan käyttäminen tämän kastikkeen kanssa, se on ihan totta, että paksummat tagliatellet yms imevät sitä soosia aivan eri tavalla ja enemmän kuin ohuemmat lajikkeet. Pitäisiköhän näillä sinun vinkeillä rohkaistua ja tehdä uudelleen...

      Poista