maanantai 17. joulukuuta 2012

Helppoa kuin sinapin teko


Enpä tiennyt, että sinapin teko olisi niinkin helppoa kuin että laittaa vain aineet kattilaan, antaa kiehahtaa ja valmista on. Nytpä tiedän.
Mitään suurta intohimoa en ole koskaan tuntenut itsetehtyihin sinappeihin mutta kun näin Sillä Sipulilaisten eksoottisen mustaherukkasinapin ohjeen, niin päätin kokeilla ihan vaan på skoj. Hyvää tuli, voimakasta mutta silti sopivasti makeutta. Uskoisin, että maistuu mainiolta kinkun kanssa. Muutama kaveri saikin jo omat purkkinsa ja niin helppoa hommaa tämä oli, että taidatte pysyä sinapeissa tulevinakin jouluina.


MUSTAHERUKKASINAPPI

 

2 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl paseerattua mustaherukkaa (sain määrän 400 g pakasteherukoista)
2 kananmunaa
1 tl suolaa

Lopuksi:
1 rkl punaviinietikkaa
4 cl Finlandia Cranberrya (jonka korvasin Kirschillä)

Kypsennä ainekset kattilassa kunnes ensimmäinen kupla nousee pintaan. Ota pois liedeltä, lisää punaviinietikka ja alkoholi. Anna asettua hetki ja purkita.

32 kommenttia:

  1. Ai se on noin helppoa? No eipä ois uskonut. Ihan uusi ajatus tuo mustaherukan lisääminen sinappiin, en ole maustettuja sinappeja oikein tainnut juuri maistella. Varmasti ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on just näin helppoa ja nopeaa, ei mitään rakettitiedettä.

      Poista
  2. Mustaherukkasinappia! Kivan väristä.Mummoni teki kaikkein parasta sinappia mitä olen koskaan syönyt enkä älynnyt ottaa ohjetta talteen....

    VastaaPoista
  3. Väri on todella hämmentävä, kun näin otsikon ja kuvan, joku ei täsmänyt, mutta nyt määkin ymmärrän. Just asiaa, suoraan extrememakuihin, ei mitään perussysteemejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäs sen hauskempaa kuin pieni hämmennys joulupöydässä!

      Poista
  4. Olen tehnyt ketsuppia itse mutta sinappi on kokeilematta. No eipä kuulostanut vaativalta jos ja kun vaan ainekset on kasassa. Söpösiä nuo purnukat, mistä löysit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ketsuppi on taas mun to cook-listalla ollut jo pitkään. Purnukat löytyi maakuntamatkalta Nummelan Cittarista :)

      Poista
  5. kyl mää olisisin niingu keltase sinabi kaveri....
    Mutta maistaisin tätäkin. Ja tiedetään, ei oo vaikeeta, mutta eipä vaan tuu tehtyä, niinkun ei näköjään mitään muutakaan tänä joulun alla....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuo vispipuuron värinen sinappi näyttää paljon nätimmältä harmaan kinkkusiipaleen päällä, ja sointuu nätisti rosolliinkin.

      Poista
    2. no niin, eli tämän joulun hitti: Rosollia sinapilla!!!!

      LOL!

      Poista
  6. Olen joskus ihmetellyt, että ihmiset eivät tee sinappia enempää itse. Just jouluksi vaikka. En voi edes kuvitella joulukinkkua ilman sinappia mummon ohjeella. Rohkenen suositella tätä http://lammollatehtya.blogspot.fi/2011/12/mummon-joulusinappi.html keltaisen sinapin ystäville;o)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ihmettelen minäkin, jostain mulla oli kuvitelma että sitä pitäisi keitellä pitkään ja hartaasti. Ja miksi sitä tehtäisiin vain jouluna, toinen sesonkihan on kesä. Sinappia vaan mökkituliaisiksi!

      Poista
  7. No ompas kiva että teit ja maistui! Minäkin yllätyin aikoinaan helppoudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan kun vinkkasit tästä, mustaherukka oli se taikasana joka sai innostumaan!

      Poista
  8. Oho, meni ihan hetki hämmennyksessä ton värin suhteen..
    Sinappia on joskus tullut tehtyä, mutta noin vinkeän väristä en ole ennen nähnyt. Hienoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kun on luonnon oma väri niin eiks oo aikas jees!

      Poista
  9. Huikea väri, ihan mahtava! Onko muuten pakko laittaa fiunaa...? Meinaan vaan, että kaikki muut ainekset olis, mutten milläääääään viitsis kaivaa autoa lumesta vain Alko-reissua varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fiunan voi varmasti jättää pois, niin minäkin olisin tehnyt ellei kaappiin olisi fonduen jäljiltä jäänyt Kirschwasseria.

      Poista
  10. Hyvä myyntipuhe, nyt maustetut sinapit riviin jouluksi! Sain lahjaksi pikkupurkin sinihomejuustosinappia. Sekin oli hämmentävän väristä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, hyvin ehtii vielä tehtailla sinappia!

      Poista
  11. Ihanat purnukat! Marille tiedoksi, että mulle tota sinihomeista ei kannata tarjota..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka kokeilunhaluinen olenkin, niin sinihomesinappi taitaisi mulla jäädä sinne purkkiin. Vaikka kyllä mä varmaan maistaisin.

      Poista
    2. hahhaa! Täällä nää sukulaiset käyttää muiden kommenttibokseja toisilleen kommunikoivat. Uteliaille tiedoksi, emme esim. ole riidoissa ja muutkin keskustelukanavat toimivat :D

      raportoin sinapista, kun uskallan maistaa..

      Poista
  12. Tuo on varmasti hyvää sinappia. Marjaakin voisi varmaan vaihtaa aina vähän lihan mukaan.

    Onko tietoa miten pitkää tällaisen itsetehdyn sinapin voi olettaa säilyvän jääkaapissa syömäkelpoisena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä yritin selvittää itsekin ennen hommaan ryhtymistä mutta niin oli vastaukset laidasta laitaan. Martta-palstalta sitten luin, että kananmunaa ja kermaa sisältävät sinapit kestäisi pari kuukautta hyvänä, ainakin. Makuaisti sen sitten kertoo. Ja tietty sekin vaikuttaa kuinka puhtaisiin purnukoihin sinapin on säilönyt ja kylmässä tietty pitää säilyttää.

      Poista
  13. Ihana väri, puolukkasinappia olen maistanut ja mustaherukkasinapista en ole kuullutkaan. Täytyy yrittää joskus muistaa kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukkasinappi kuulostaa myös hyvälle, täytyy laittaa korvan taakse!

      Poista
  14. Kiitos sinappilahjasta jonka toit glögikutsuille! Se todella vei kielen mennessään ja tuntui nenässä sopivasti. Joulupöydän kunkku oli mehukas luomukinkku mutta vaikka pöydässä olis ollut purkaksi paistettu possu niin tällä se olis alas mennyt notta heilahti! T. Hannelore

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos maistui, mulle ainakin maistui! Röörit sillä aukeaa mukavasti mutta makeutta on myös vastapainoksi.

      Poista