keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Karkkipossua Farang style


Farang -ravintolan varmaan eniten puhuttanut annos sen olemassaolon aikana on ollut karkkipossu, ainakin mitä kaveripiiriäni ja blogistaniaa on ollut kuuleminen ja lukeminen. Enkä ihmettele yhtään, sillä sanat eivät tahdo riittää kuvailemaan kuinka hyvää se on. Olen käynyt ravintolassa kolme kertaa ja onnekseni possu on sisältynyt joka kerta syömääni menuun, jos ei olisi kuulunut, olisin tilannut sitä erillisen annoksen. Jos et vielä Farangissa ole visiteerannut ja kun sinne menet, et saa poistua ilman, että olet maistanut possua!

Ostin Farang -keittokirjan pari vuotta sitten heti kun se oli ilmestynyt. Kirja on ollut minulla yöpöydällä, olen sen ohjeita kuolaillut ennen nukkumaanmenoa ja nähnyt possu-unia. Mutta nyt vasta kokkasin kirjasta ensimmäisen kerran, tietenkin karkkipossua, joka on keikkunut to cook -listallani alusta saakka.
Tätä meillä syötiin jouluaattona kinkun sijaan. Eniten jänskätti järkkyykö isän maailma kun pöytään ei ilmestykään kinkku ja laatikot. Ei pillittänyt vaan tykkäsi oikein kovasti. Alkuruuat sentään olivat perinteisiä ihanuuksia, kaloja, mätiä jne.

Ohje on monivaiheinen, ei vaikea, mutta ottaa aikansa. Ja aineksia varten piipahdus etnokauppaan on paikallaan. Kävin Hakaniemen Vii-Voanista hakemassa soijat ja kerrankin löysin sieltä myös nipun tuoretta korianteria jossa oli paksut juuret mukana, joten sain niistä napsittua mehevän juuren haudutusliemeen. Jos et löydä korianterinjuurta, edes yrttipuskasta tai ne on liian ohuita, voit korvata sen Kulinaarimurulan tapaan korianterinsiemenillä. Cassiat oli Vii-Voanista loppu mutta sen korvasin kanelitangoilla. Kanelin määrän tarkistin Suolaa & Hunajasta.
Ketjap Manis on makeaa soijakastiketta joka minun suussani maistui tummalle siirapille. Jos sitä ei mistään löydy, korvaisin sen perussiirapilla ja lisäisin ehkä hyppysellisen suolaa liemeen.

Kopsasin alla olevan ohjeen suoraan Farang -kirjasta. Keitin ohjeen liemimäärässä 800 g kassleria, liemi riitti siihen oikein hyvin. Karkkikastiketta tulee mielestäni ohjeen määrillä aivan liikaa joten puolitin sen, siltikin sitä jäi yli.

Vaikkei possu nyt aivan Farangin tasolle yltänytkään, olin silti lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen. Liha oli kivan rapsakkaa ja todella mureaa, karkkikastikkeen makeutta taittoi hyvin riisiviinietikassa pyöritelty korianteri ja chili.
  

RAPEAA POSSUA JA KARAMELLIKASTIKETTA

 

500 g possun niskaa eli kassleria

Lihan haudutusliemi:
1 l vettä
1 valkosipulinkynsi
5 cm pala inkivääriä
1 korianterinjuuri (tai 1 rkl korianterinsiemeniä)
2 valkopippuria
10 cm cassian kuorta (tai 2 kanelitankoa)
4 tähtianista
1 dl sokeria
2 dl valkoviiniä
4 dl kevytsoijakastiketta (vähäsuolaisempi soija)
0,5 dl Ketjap Manis -soijakastiketta (makea soija)
1 dl osterikastiketta

Karamellikastike:
(määrät ovat kirjasta, itse tein puolet pienemmän satsin)
400 g palmusokeria
1 dl vettä
4 kpl tähtianista
10 cm cassian kuorta (tai 2 kanelitankoa)
2,5 dl lihan haudutuslientä

Lisäksi:
1 l kasviöljyä
2 rkl paahdettua rapeaa valkosipulia
4 rkl paahdettua rapeaa salottisipulia
2 punaista pitkää chilipaprikaa
3 rkl riisiviinietikkaa
1 dl korianterinlehtiä

Päivä 1

Kiehauta kaikki haudutusliemen aineet kattilassa kunnolla. Lisää kokonainen possun niska liemeen ja hauduta kattilassa hellalla miedolla lämmöllä, tai uunissa 160 asteessa 3-4 tuntia kunnes liha on pehmeää ja ylikypsää.

Nosta liha liemestä jäähtymään toiseen astiaan, laita kevyt paino päälle ja säilö liha viileässä seuraavaan päivään. 

Siivilöi liemi, jäähdytä ja ota tarvittava määrä kippoon seuraavaa päivää varten. Loppu kannattaa pakastaa tulevia keitoksia varten.

Päivä 2 

Aloita karamellin valmistuksella. Kuori hyytynyt rasva liemen päältä ja mittaa lientä kattilaan tarvittava määrä. Lisää tähtianis ja cassia, kiehauta ja laita sivuun odottamaan.

Mittaa toiseen kattilaan vesi ja palmusokeri ja aloita hiljalleen keittämään jotta sokeri sulaa. Kuumenna kunnes sokeri alkaa karamellisoitua, eli silloin sokeri tummuu ja se alkaa tuoksua paahtuneelta.

Lisää liemi karamellin joukkoon varovasti, käytä kantta suojana sillä sokeri saattaa roiskua ja se on tulikuumaa. Kiehauta seos jolloin se muuttuu paksuhkoksi karamelliksi. 

Paloittele possu kuutioiksi ja lämmitä kasviöljy 170 asteeseen. Friteeraa paloja öljyssä kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Nosta possunpalat talouspaperin päälle, että ylimääräinen rasva imeytyy pois.

Yhdistä kulhossa possu, osa karamellista, viipaloidut chilit, korianteri ja molemmat paahdetut sipulit.

Itse jätin tarjoilusta paahdetut sipulit pois. Sekoitin silputun korianterin, chilin ja riisiviinietikan erillisessa kipossa, josta kukin sai ripotella sitä pöydässä possun päälle. Tämä sekoitus toimi oikein hyvin makean possun kanssa ja toi siihen sopivasti hapokkuutta. Lisäkkeenä oli vielä riisiä.

12 kommenttia:

  1. Nam nam, itse Farangissa kerran käynyt ja possua syönyt. Pakko lähteä nyt välipäivinä Hakaniemeen hankkimaan raaka-aineita. Kiitos muru reseptistä! / Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä vain! Ja A-kaupasta nappaa mukaan Kungfu Girl -rieslingiä, sopii tämän kanssa mainiosti.

      Poista
  2. Tämä on mahtavaa. Olen ihan samaa mieltä karkkikastikkeesta, sitä tuli ihan sairaasti. Itsekin ainakin puolitin sen määrän.
    Hyvä, että isäkin tokeni joulutraditioiden murtamisesta ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavan kerran kun näen Tomin niin kysyn, että mitä ihmettä hää oikein ajatteli kun kirjotti tuota kastikereseptiä ;)

      Poista
  3. Minäkin olen kerran tätä syönyt Farangissa ja kerran tehnyt kotona. Kiva, mutta työläähkö homma, kun pitää älytä edellisenä päivänä aloittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todellakin sellainen ruoka, jonka ohje kannattaa lukea huolella etukäteen :)

      Poista
  4. Ei olisi tätä syödessä perinteistä kinkkua tullut ikävä. Täytyy itsekkin joku joulu repäistä ja syödä jotain ihan muuta kuin perinteistä kinkkua ja laatikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä oli kivaa vaihtelua vaikka jouluruuista pidänkin. Sitä monen päivän kinkku-laatikko-ähkyä en taas kestä, mulle riittää jouluruoka oikein hyvin vain yhtenä päivänä vuodessa.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Suosittelen! Ehkä vähän työläs (tai monivaiheinen) mutta erittäin palkitseva lopputulos.

      Poista
  6. Mies sai jouluna Tomi Björckin kirjan ja teimme sen ohjeella ensimmäistä kertaa karamellisoitua possua, kun loppiaisena oli koko päivä aikaa vartoa keittiössä. Googlettelu paljasti, että resepti on kuitenkin kiertänyt netissä jo vuosia! Sitä oli "Huippukokin kotiruokaa"-kirjaan kuitenkin vähän popularisoitu ja kaikki ainekset löytyivät ihan tuosta meidän Larun K-marketista. Täytynee julkaista se jossain vaiheessa oman blogini puolella.

    Me päädyimme valmistamaan ruoan vain yhden päivän aikana, mutta siitä tuli todella hyvää, vaikka liha saikin seisoa jääkaapissa vain parisen tuntia. Karamellikastikkeen edessä olimme molemmat ihan sanattomia - emme olisi voineet kuvitellakaan, että siitä saisi kotioloissakin NIIN hyvää! Monivaiheisia reseptejä pitää usein kauhean monimutkaisina, mutta tämä ruoka on loppujen lopuksi todella helppo - pitää vain malttaa! ;]

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Resepti tuntuu monimutkaiselta mutta kun työvaiheet jakoi parille päivälle, niin ei se loppupeleissä niin haastavaa ollutkaan. Lopputulos todellakin palkitsee!

      Poista