lauantai 29. joulukuuta 2012

Pecan pie


Olin pitkään mielinyt tehdä pekaanipähkinäpiirakkaa ja vain kerran sitä maistaneena en oikein edes tiennyt, miltä sen parhaimmillaan kuuluisi maistua. Nakitin itselleni joulupöydän pääruuan lisäksi myös jälkkärin ja jo logistiikankin puolesta piirakka tuntui hyvältä ajatukselta, helppo pakata ja kuljettaa, siispä oli hyvä syy vihdoinkin toteuttaa tämä pähkinäpiirakkahaave.

Tutkiskelin aikani amerikkalaisia pecan pie -ohjeita mutta kaikissa resepteissä tuntui olevan aivan valtavasti sokeria eri muodoissa, erilaisina siirappeina, fariineina, muscovadoina. Kaikkea paljon, enkä oikein tiennyt mistä päästä lähteä niitä määriä muokkaamaan, ettei vain olisi tullut paha piirakka. Kyllähän mä makeasta tykkään, mutta amerikkalaisia ohjeita muutaman kokeilleena se sokerin määrä on ollut liikaa meikäläisellekin. Löysin lopulta Maku -lehden sivulta hyvän oloisen reseptin jonka sokerimäärää oli tarkoituksella jo vähennetty suomalaiseen suuhun paremmin sopivaksi.

Pekaanipiirakka on tykkyä tavaraa ja melko täyttävää. Jouluruokien päälle tätä saattoi syödä pikkiriikkisen palasen, mutta seuraavana päivänä jääkaappikylmä piirakka maistui erityisen hyvältä. 
    



PEKAANIPÄHKINÄPIIRAKKA

 

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
100 g voita
1 kananmuna

Täyte
75 g voita
1,5 dl fariinisokeria (vaihdoin muscovadosokeriin)
3 kananmunaa
1 dl vaahterasiirappia
1 dl siirappia
1,5 rkl rommia
1 rkl vehnäjauhoja
150 g pekaanipähkinöitä rouhittuna

Koristeeksi 150 g pekaanipähkinöitä


Tee pohja: siivilöi jauhot kulhoon. Lisää sokeri, suola ja kylmä voi paloina. Nypi seos murumaiseksi. Vatkaa munan rakenne rikki ja sekoita taikinaan. Laita taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Kauli piirakkataikina jauhotetulla alustalla pyöreäksi ja nosta se kevyesti voideltuun piirakkavuokaan (∅ 26 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla reikiä ja esipaista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Laske sen jälkeen uunin lämpötila 175 asteeseen.

Tee täyte: vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää täytteeseen siirapit ja rommi. Sekoita jauhot pähkinärouheeseen ja kääntele seos täytteeseen. Kaada täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle ja kypsennä noin 20 minuuttia, kunnes täyte on hieman hyytynyt.

Nosta piirakka uunista ja asettele kokonaiset pähkinät täytteen päälle nätisti. Jatka paistamista vielä 20 minuuttia. Peitä piirakka paiston loppuvaiheessa leivinpaperilla jos näyttää siltä, että pinta tummuu liikaa.

Tarjoa piirakka haaleana tai jääkaappikylmänä jätskin tai kermavaahdon kanssa.




8 kommenttia:

  1. Leivoin kanssa jenkkiohjeella tuossa syksyllä ja vieläkin sokeri narskuu hampaissa... Mutta pekaanipähkinäpiirakka on ihanaa! Olet kyllä ollut todella ahkera joulupöydän täyttäjänä ottaen huomioon, miten työläs esim. karkkipossu on.

    Onko siinä Farangin keittokirjassa muuten niiden vihersimpukoiden ohje? Haaveilen niistä uuden vuoden pöytään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keräsin hyvä tytär -pisteitä oikein roppakaupalla :)

      Simpukkaohje löytyy, lähetän sulle.

      Poista
  2. Pecan pie on mun herkkupiirakoitani:) Olen tainnut kerran tehdä mutta siitä on jo aikaa. Jenkeissä tuli joskus ostettua aivan mielettömän ihanaa valmista pekaanipiirakkaa,jolla herkuteltiin ja yhdessä työpaikassa pomon vaimo leipoi ja tarjosi sitä joskus myös:)Aika makeehan tuo pekaanipiirakka on,mutta jos siitä syö kerrallaan vain ihan pikku palasen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun olisinkin jenkeissä tätä tajunnut maistaa, ei varmaan vaan sattunut kohdalle.
      Hyvin tämä sitten aaton jälkeen upposi, eikä niin pienikään pala ;D

      Poista
  3. Pecan pie on ollut jo pitkään sillä loputtoman pitkällä to cook -listalla. Ehkä vielä jonain päivänä :). Täytyy pistää tämä ohje mieleen, jenkki ohjeet todellakin usein aivan liian makeita omaan makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin kyllä voinut vähän lorauttaa vaahterasiirappia vielä päälle :P

      Poista
  4. Makeaa on. Amerikkalaiset reseptit yleensäkin ovat vähän turhan imeliä suomalaiseen makuun. Minä olen aikamoinen sokerihammas, mutta Magnolia bakeryn ohjeella tehty vaniljamuffinssi vaniljavoikreemillä jäi kyllä syömättä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin uskoa että oli "makoisaa". Magnolia bakery on tosin mun visiittilistalla seuraavalla Nykki-keikalla (sitten joskus), niiden leipomukset on vain niin älyttömän herkun näköisiä.

      Poista