lauantai 22. joulukuuta 2012

Suklaa-kahvikakku


Jossain vaiheessa 80-lukua äitini sai tämän kakun ohjeen käsiinsä ja sen jälkeen ei meidän perheessä ole vietetty rippijuhlaa, yo-juhlaa, joulua tai muutakaan tilaisuutta, etteikö tämä kaakku olisi löytänyt tiensä kahvipöytään.
Kakku kulkee meidän perheessä nimellä Koiviston kakku. Luulin nuorempana, silloin Koiviston vallan aikaan, että Tellervo olisi tämän kakun itse keksinyt, mistä muuten moinen nimi. Googlettamalla löysin pari ohjetta "Rouva Koiviston kakkuun", joten pidän kuvitelmastani edelleen kiinni.

Vein tämän ohjeen aikanaan mukanani Sveitsiin jossa vietin vuoden au-pairoimassa. Perheen äiti oli loistava ruuanlaittaja mutta leipomiseen hän löysi aina oikotien valmiista kakku- ja muffinsimixeistä. Perheen isä taas oli ollut töissä Mövenpickillä missä hän oli kehitellyt jäätelömakuja, ja tekipä hän ihan omiin nimiinsäkin yhden kauppoihin päätyneen, tolkuttoman hyvänmakuisen suklaajätskipuikon. Siinä perheessä kyllä näki miten miestä syö, kun joutuu analysoimaan jokaikisen suupalan, pilkkomaan sen mielessään raaka-aineisiin ja tunnistamaan jokaisen lisäaineen. Ankea kohtalo miehellä jolta on viety syömisen-, ja sitä myöten elämänilo. Mutta perhettä piristääkseni leivoin heille kerran Koiviston kakun. Herra meni tästä aivan sekaisin kun ei maistanutkaan kakusta lisäaineita ja tästä riemastuneena pyysivät mua leipomaan vuoroviikoin joko tätä taikka tiikerikakkua, ja korvapuusteja kerran kuussa. Ohjeet jätin heille lähtiessäni muistoksi.

Mutta tässä teille pieni pala meidän perheen kahvipöytäperinnettä. Ohjetta muutin vain pikakahvijauheen osalta, kun en sellaisia käytä, niin lorautin joukkoon tujauksen espressoa.

Tämän ohjeen myötä toivotan kaikille oikein rauhaisaa ja makoisaa Joulua!


KOIVISTON KAKKU

 

200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl kaakaojauhetta (ei sokeroitua)
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl pikakahvijauhetta (tai 0,5 dl vahvaa jäähtynyttä kahvia)
1 dl maitoa
100 g tummaa suklaata hienoksi rouhittuna


Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.

Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen ja vatkaa hyvin.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne joukkoon.

Lisää maito ja jos käytät oikeaa kahvia, lisää sekin tässä vaiheessa.

Sekoita viimeiseksi joukkoon rouhittu suklaa.

Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan, jos siis käytät vanhanaikaista kakkuvuokaa.
Paista 175 asteessa noin tunti.








27 kommenttia:

  1. Voi kauhistus mikä traaginen kohtalo sillä au pair-perheesi miehellä;syömisen ilo viety...Toivottavasti se tuli takaisin...
    Herkulliselta kuulostaa kakkusi;ja kahvi ja suklaa yhdessä antavat aina niin kivasti makua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tainnut tulla, erosivat muutama vuosi mun lähdön jälkeen.

      Kahvi ♥ suklaa!

      Poista
  2. Kakkupäivä täälläkin! Toiseen tuli pieni kauneusvirhe, mutta toivon, että maku paikkaa sen :) Mitä nuo valopalloset ovat alemmassa kuvassa? Kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on La Case de cousin Paul -valoboltseja joita myy ainakin Stockmann, varmaan moni muukin paikka.

      Poista
  3. Onpa se kaunis kakku. Ja kiehtova ja hauska taustatarina. Sopisi hyvin johonkin elokuvaankin tuo perheen isä, joka on menettänyt syömisen ilon. Johonkin ranskalaiseen elokuvaan ehkäpä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nythän mulla lähti käsikirjoitus pyörimään päässä, näen jo Gerard Depardieun pääroolissa!

      Poista
  4. Nyt tuli nostalginen fiilis, kakkukuvio nimittäin tuntuu hyvin tutulta myös meidän lukemattomista juhlista :D. Meillä tosin vielä kuorrutettiin suklaalla, täytyy kaivaa ohje jostain ja tarjoilla omillekin lapsille. Hyvää joulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellekin vähän nostalgia nousi pintaan kun tätä leivoin.
      Mukavaa joulua sinullekin.

      Poista
  5. Ehdottomasti leffakäsikirjoitusainesta sanoisin, mieluiten ranskalainen, ei missään nimessä amerikkalainen. Aihe on kuitenkin sen verran syvällinen...

    Perinteet on parhaita ja kuuluu jouluun. Muut saavat minun puolestani kapinoida juuri niin paljon kuin haluavat perinteisiä jouluruokia, mutta minä tykkään, että pöydässä saa olla pari meidän perheen jouluklassikkoa. Tämä lienee yksi niistä teillä. Taisit muuten tehdä taidoillasi lähtemättömän vaikutuksen siellä au pair-perheessä ja aina vähättelet leivontakykyjäsi.

    Campa, noita saa muuten verkostakin ja ainakin ennen pystyi kokoamaan juuri toivomansa väriyhdistelmän mahtavasta määrästä värejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna meillä kokeillaan uutta ja vanhaa sekaisin ja sekin on ihan tervetullutta vaihtelua. Mutta en mä koko joulupöytää lähtisi kerrasta muuttamaan. Perinteitä on hyvä olla, että tuntuu joululta.

      Nuorempana olinkin aika innokas leipuri mutta nykyisin ruuanlaitto on selvästi ajanut kiinnostuksessa ohi. Mutta harjoitteluahan se vain kaipaa. Pitäiskö ottaa leivontahaaste ensi vuodelle? Ainakin leivän suhteenhan me sitä jo vähän suunniteltiin.

      Poista
  6. Näyttää tosi mehevältä! Nämä tällaiset luottoreseptit on aina ihania tutustua, kiitti!

    VastaaPoista
  7. Minä en ole kovin innokas kakkuleipuri, mutta tuota voisi kokeilla kun se on sentään niittänyt mainetta maailmallakin! Ja suklaa ja kahvi on aina hyvä yhdistelmä...
    Rauhaisaa ja makoista joulua sinne myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät reseptit kannattaa laittaa jakoon rajojen ulkopuolellekin :)
      Oikein hyvää joulua Jokihakalaankin!

      Poista
  8. Nam, herkullisen kuuloinen resepti. Jokihaan kanssa samaa mieltä siitä, että kahvi ja suklaa toimii ihan erityisen hyvin yhteen. Olit kyllä kiltti, kun jätit reseptin.

    Ihanaa joulua Anna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa joulua Riitallekin! Kävin kuolaamassa sun joulumenun, slurps!

      Poista
  9. Meillä samanlainen "sukukakun" status on Kiion siirappikakulla. Täytyisikin laittaa se blogiin muistiin joskus.

    Jotenkin muuten sopii tosi hyvin tuo sun kakkuvuokakin tuolle reseptille. Huokuu perinteitä! :)

    Ihanaa, makoisaa Joulua, Anna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita ihmeessä ohje niin pääsen vertailemaan :)
      Ensin mietin, että pitäisikö repäistä ja tehdä kakku tasapohjavuokaan ja koristella jotenkin, mutta ei, sen kuuluu olla just tämän näköinen.
      Oikein hyvää joulua Soppakellariin!

      Poista
  10. Miten voimakkaasti tässä maistuu kahvi? Kas kun en ole yhtään kaffen ystävä niin mietin, että tapahtuuko kaakulle suuri vääryys, jos jättää kahvin pois. T. Hannelore

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tapahdu vääryyttä joten jätä kahvi pois vaan, vaikkei se paljoa maistukaan.

      Poista
  11. Kyllä on herkullisen oloinen ohje... täytyypä pistää kokeiltavien listalle.

    VastaaPoista
  12. NAM! oli pakko heti itsekin testata, kakku (lorauksella jallua;)) tuli juuri uunista )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oioi sähän veit sen aivan uusiin ulottuvuuksiin!

      Poista
  13. Kakku paistumassa. Taikinaa maistellessani totesin, että tästä taitaa tulla meidän seuraava lempparikakku. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  14. Oi, ihana tarina ja hyvältä kuullostava ohje! Nyt on kakku uunissa, tyttären rippijuhliin. Taikina maistui ihanalta!

    VastaaPoista