lauantai 31. maaliskuuta 2012

Tom Klong Plaa Kra Phong


Se on tuon keiton nimi thaiksi, suomeksi se tarkoittaa jotakuinkin tulista ja hapanta kalasoppaa.
Se on myös mun maaliskuun kalaruokahaaste-ruokani. Postaaminen vaan venyi aivan kuun viime tunneille koska olen ollut monta päivää hirveän flunssan kourissa eikä sen ote tunnu vieläkään hellittävän.

Tämä oli yksi niistä ruuista jonka tein kokkikurssilla Bangkokissa. Sen kuuluu olla tulinen mutta opettajamme käyttämä chilimäärä oli vähän liikaa mun makunystyröille vaikka tulisesta ruuasta pidänkin. Tämä oli silti lempiruokani kurssilla, liemi oli ihanan raikas ja kivan kirpsakka ja kaiken lisäksi keitto on todella nopsa tehdä.

Kävin Vii-Voanissa ostoksilla keittoa varten ja ihan hyvin sieltä aineksia löytyikin. Siellä on myynnissä melko paljon tuoreyrttejä mutta täytyy muistaa tarkistaa seuraavaa käyntiä varten minä päivänä päivittävät kylmäkaappinsa tuoreella tavaralla. Keitossa tarvittavaa korianterinjuurtakin olisi ollut mutta ne olivat parhaat päivänsä nähneet ja jätin ostamatta.

Ohje on yhdelle hengelle ja laitan sen tähän alkuperäisessä muodossaan, suluissa on omat sovellukseni jos originaalia ainesta ei ollut saatavilla.

THAIMAALAINEN TULINEN JA HAPAN KALAKEITTO

150 g meriahventa paloina (käytin siikafilettä, periaatteessa mikä tahansa kala käy. Voidaan tehdä myös katkaravuista mutta ravut on silloin hyvä käyttää kuorineen etteivät sitkisty liikaa keitettäessä)
4 dl kanalientä
1 pieni shalottisipuli hienonnettuna
4 ohutta siivua galangal-juurta (löytyy etnisistä kaupoista tölkkiin säilöttynä)
1 korianterinjuuri murskattuna (jätin pois)
5 tuoretta bird's eye chiliä murskattuna (käytin puolikkaan punaisen chilin)
1 varsi thaikorianteria (tämä oli pitkänomainen iso lehti ja meille neuvottiin, että sen voi korvata yhdistämällä tavallista basilikaa ja korianteria, käytin niitä noin 6-8 lehteä kumpaakin)
1 sitruunaruoho murskattuna ja kolmeen osaan leikattuna
1 kaffir-limen lehti
2 kuivattua chiliä (käytin peperoncinoa)
1,5 rkl kalakastiketta
1,5 rkl tamarindimehua (ostin paketin tamarindia, otin siitä noin teelusikallisen kokoisen klöntin jonka liotin 2 rkl kylmään veteen. Annoin liota pari tuntia ja käytin siitä muodostuneen liemen)
0,5 tl sokeria
1 tl limemehua

Laita shalotit, galangal, sitruunaruoho ja kuivatut chilit kuumaan kuivaan kattilaan ja hämmentele sen aikaa että alkavat tuoksua.

Lisää kanaliemi, korianterinjuuri, kaffir-lehti ja anna kiehahtaa noin minuutti.

Lisää kalapalat, kalakastike, tamarindimehu ja sokeri. Kalakastike on hyvin suolaista, sitä kannattaa lisätä ensin osa ja maistaa tarvitseeko edes kaikkea. Keitä kalat kypsiksi, tämä ei vie kuin pari minuuttia.   

Lopuksi laita joukkoon tuoreet chilit, thaikorianteri ja limemehu ja keitto onkin valmista. Ennen tarjoilua poista keitosta korianterinjuuri ja sitruunanruoho, ne ovat liian kovia syötäviksi.

Tamarind heaven -blogista löytyy lisätietoa tuosta jänskästä happamasta hedelmästä joka kuuluu olennaisena osana aasialaiseen keittiöön.

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Aamupalaa

Kyylääjä lautasella

Näin kaverini pinterest-taululla hauskan kuvan paistetuista kananmunista. Ihmettelin ensin mitä muotteja siinä on käytetty, mutta paprikarinkuloiden sisäänhän ne oli paistettu! Ajattelin kevään kunniaksi piristää aamuani näillä mulkosilmillä, piristystä siinä tarvittiinkin kun haagalainen kevätaamu valkeni maa valkoisena ja sää muuten kovin harmaana.

Tykkään smootheista ja yleensä teen ne perinteisesti maitoon tai maidon ja jugurtin sekoitukseen. Jokihaka kokkaa -blogista bongasin ihanan näköisen smoothien johon oli käytetty kookosmaitoa. Sellainen sopi oikein hyvin mun moodiin näin Thaimaan matkan jälkeen.



Pinnalla keijukaispölyn hippuja


Smoothiin tuli

n. 2 dl jäisiä vadelmia
2,5 dl kookosmaitoa
2 rkl turkkilaista jugurttia
1 tl hunajaa
2 tl siitepölyrakeita




Luin jostain terveyslehdestä siitepölyrakeista ja niiden kevätväsymystä karistavasta voimasta. Lisäksi siitepölyn sanotaan helpottavan keväisiä allergiaoireita. Se on erittäin ravinnerikasta ja sisältää runsain mitoin vitamiineja, kivennäisaineita ja flavonoideja. Ja onhan se vähän kuin keijukaispölyä söisi!

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Omenasipsejä ja tunnustuksia


Testailin mun uutta mandoliinia omppusipseihin ja niistä tuli hirmu söpöjä, rapsakoita ja valtavan hyviä! Ohjeen näihin löysin jenkkiläisestä The Italian Dish -blogista.










Sipsien täytyy olla millinohuita ja mandoliini on niiden vuolemiseen paras kapistus.

Tykkään Granny Smith ompuista niiden kirpeyden ja mehukkuuden vuoksi. Vuolin yhden ompun josta tuli noin 30 siivua.


















Dippasin siivut molemmin puolin kanelisokeri-seoksessa ja levitin uunipellille.

Paistoin 100 asteisessa uunissa ensin tunnin verran toiselta puolelta, käänsin siivut ja annoin paistua toisen mokoman.














Mulle tupsahti maaliskuussa kaksi Liebster Blog -tunnustusta. Sain ne loistoblogeilta, Jonnan suolaa&hunajaa ja Nannan Kaikki äitini reseptit. Kiitos teille blogisiskot, antaisin Liebsterit teille molemmille jollen olisi sitä teiltä saanut!


Tätä tunnustusta on tarkoitus jakaa edelleen viidelle lempiblogille joiden lukijamäärä ei ole vielä suuren suuri (alle 200 rekisteröitynyttä lukijaa).
Kaikki te jotka löydytte blogini oikeasta reunasta ansaitsette tämän tunnustuksen ja suuri osa teistä onkin jo Liebsterin saanut. Nostan tähän nyt kolme kivaa blogia, juu huijaan vähän enkä laitakaan viittä, mut haittaakse?

Punavuori Gourmet - täältä olen saanut hyvien ruokajuttujen lisäksi vinkkejä kotistadini kahvila- ja ravintolatarjonnasta.

Hellan ja viinilasin välissä - tutustuin tähän blogiin aikoinaan vähän sekavissa fiiliksissä. Keksin nimittäin tulevalle omalle blogilleni aivan loistavan nimen ja kun varmuuden vuoksi googlettelin nimeä, tosin varmana siitä ettei kellään toisella ole voinut välähtää yhtä hyvää ideaa... ja niin löysin tieni tähän blogiin. No, en ole katkera enää, hieno blogin nimi ja loistavat ruokakirja- ja viinivinkit!

Jokihaka kokkaa - uusi tuttavuus josta löytyy herkullisia ruokaohjeita ja aivan valtavan hienoja kuvia!

Käykää tutustumassa ja ihastumassa!

torstai 22. maaliskuuta 2012

Kokkailua Bangkokissa



Uskokaa tai älkää, mutta vielä löytyi yksi suomalainen joka ei ollut koskaan käynyt Thaimaassa, eikä muuten Kanariallakaan! Toinen näistä käsittämättömistä epäkohdista on nyt korjattu sillä palasin eilen parin viikon Thaimaan lomalta josta kolme vikaa päivää vietin Bangkokin läkähdyttävässä helteessä.

Kuka hullu nyt lomallaan haluaisi kokata! No minä. Tutkiskelin talven aikana erilaisia thairuokakursseja Bangkokissa, valikoimaa löytyi aika paljon mutta netistä lukemieni positiivisten arvostelujen perusteella päädyin lopulta Blue Elephant -ravintolan järjestämiin kursseihin. Yksi kurssi kestää puoli päivää ja niitä järjestetään joka päivä aamu- ja iltapäivisin. Aamukursseihin sisältyy bonuksena lyhyt retki ruokatorille joten tietenkin valitsin sen.
Kurssin hinta oli 2.800 bahtia (n. 74 euroa). 

Meidän yhdentoista hengen ryhmämme koostui australialaisista, hongkongilaisista, kanadalaisista, jenkkiläisistä ja yhdestä suomalaisesta ruokahullusta. Top chefinä toimi erittäin pätevän oloinen ja topakka Monthira "Mam" Sohmanee.

Mam

Kello 8.30 ryhmämme suuntasi apukokkipojan kanssa yhden skytrain-aseman päässä olevalle ruokatorille. Teimme torilla noin tunnin mittaisen kierroksen tutkien vihannes- ja hedelmäkojuja





Tamarindia
 
maustekauppoja




 kala- ja lihahallin tarjontaa

Kananvarpaita ja muita jänniä juttuja



Tuhatvuotisia munia

Ja sitten takaisin kouluun ja asiaan. Tehtävämme oli kokata seuraavat ruuat

Mausteinen ja hapan meriahvenkeitto (Tom Klong Plaa Kra Phong)
Wokatut nuudelit katkaravuilla (Phad Kee Mao Sen Chan)
Vihreä kanacurry (Kaeng Keaw Waan Kai)
Kanasamosat (Sam Liem Thong Kham)
Hapanimelä kurkkudippi (Naam A-Jard)

Chefimme Mam kertoi thairuokien perusteista ja kokkasi kaikki annokset opetuskeittiössä yksi kerrallaan.

Mamin wokkinuudelit

Mamin kalasoppa


Maisteltuamme Mamin tekemän annoksen pääsimme toteuttamaan itseämme jokainen oman kokkausaseman ääreen.


Apukokit olivat pilkkoneet ja mitanneet suurimman osan aineksista meille valmiiksi, joten tehtäväksi jäi vain reseptin seuraaminen ja pyrkimys edes lähelle yhtä hyvään kuin Mamin tekemään ruokaan.



Odottelen tässä että mun lemppari, kalakeitto, alkaisi porista

Merkkasimme valmiit annoksemme omilla tunnistusnumeroillamme. Kurssin päätteeksi siirryimme ravintolan kabinettiin jonne kokkauksemme oli kauniisti katettu omille paikoillemme.

 

Päivä oli todella kiva ja hauska! Tuli opittua paljon uutta thaikeittiöstä, kokkaustekniikoista sekä maustamisesta ja erilaisista aineksista. Kurssilta saimme ähkyn lisäksi lahjaksi käyttämämme essut, pienet kassit joista löytyi maustepussukoita, kasan erilaisia reseptejä sekä kurssitodistuksen.

Voiko olla mukavampaa tapaa päästä sisään maan kulttuuriin kuin sen ruuan kautta. Suosittelen kaikille matkustaville ruokahulluille!

Ja vielä sokerina pohjalla, century eggs eli tuhatvuotiset munat:


Maistui suolatulle keitetylle kananmunalle.

lauantai 3. maaliskuuta 2012

Marenkeja suklaalla ja suolapähkinöillä


Macaronsit, pavlova, britakakku, kaikki jälkkärit joissa on marenkia, me likey!
Ja marengit ihan sellaisenaan maistuu myös. Telkussa näytettiin jokin aika sitten kun Sikke kokkasi Italian talossaan marenkeja ja päätin testata ohjeen. Ja hyvä ohje olikin, marengeista tuli sopivan rapsakoita ja kivan sitkeitä sisältä.
Sikke teki perusmarenkeja mutta mä maustoin puolet suklaalla ja puolet suolapähkinöillä. Suolan ja makean yhdistelmä on toinen mistä mä tykkään. Suolahippuja suklaan päällä, suolapähkinöitä ja kinuskikastiketta vaniljajäätelön kanssa, nam.


MARENGIT
ohjeesta tuli 12 isohkoa marenkia

6 munanvalkuaista
350 g erikoishienoa sokeria (Siro)
2 tl vaniljasokeria
30 g tummaa suklaata sulatettuna
kourallinen suolapähkinöitä (oma kourani on melko pieni)

Pane valkuaiset ja sokerit kulhoon ja kulho vesihauteeseen. Vatkaa kunnes sokeri on sulanut ja seos on niin kuumaa, että sormea polttaa. (Tämä vaihe otti aikansa mutta laita positiivinen hattu päähän ja ajattele kuinka allit saa vatkatessa ihanasti kyytiä!)
Siirrä seos vatkauskulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella 10-15 minuuttia, kunnes seos kylmenee ja muuttuu valkoiseksi tahnaksi.

Jaa marenkimassa kahteen kulhoon. Lisää toiseen kulhoon sulatettua suklaata nauhana ja kääntele se varovasti massan joukkoon, näin saat marenkeihin marmorisen kuvion. Jos haluat tehdä koko määrän suklaamarenkeja, käytä silloin n. 50-60 g suklaata.

Lisää toiseen kulhoon marenkimassan joukkoon suolapähkinät.

Nostele seoksesta lusikalla reilun kokoisia marenkeja uunipellille ja kypsennä uunissa 150 asteessa 45 minuuttia. Poista lämpö uunista ja jätä marengit uuniin kuivumaan, kunnes uuni jäähtyy.